FIGHT WEEK FÖR LOMACHENKO-PEDRAZA & DOGBOE-NAVARETTE, BRAEKHUS-LOPES & SHIELDS-HERMANS …

dec 05, 2018
boXning

Det är en ny spännande Fight Week under vägs, om än inte i dignitet med den just passerade. Nu är kommande lördags stora nummer titelenandet i lättvikt mellan WBA-VM-kungen Vasyl Lomachenko (11-1/9 KO) och WBO-VM-kungen Jose Pedraza (25-1/12 KO), vilken äger rum i Madison Square Garden Theater i New York, där också uppbackningen är högintressant med WBO-VM i super bantam/lätt fjädervikt mellan Isaac Dogboe (20-0/14 KO) och Emanuel Navarrete (25-1/22 KO).  

Fenomenet Lomachenko, kallad ”High Tech” – dubbla OS- & VM-guld som amatör och redan under sin korta proffskarriär WBO-VM i fjädervikt 2014-16, WBO-VM i lätt lättvikt 2016-18 och nu regerande WBA-kung i lättvikt sedan jättesegern över Jorge Linares i maj i år – går nu alltså efter ytterligare ett bälte i vikten mot Puerto Ricos Jose Pedraza, själv IBF-VM-kung i lätt lättvikt 2015-17 och WBO-VM i lättvikt sedan segern över Raymundo Beltran i augusti i år. Det är ett häftigt möte med den suveräne ukrainaren som favorit, men det kan bli tufft.

Den lysande afrikanska stjärnan Dogboe, 24-årig ghana-fighter bosatt i England, som tog VM-titeln i våras, gör här sitt tredje försvar, och det mot 23-årige hårdingen Navarrete, vars enda nederlag var en enkel 4-rondare mer än 6 år tillbaka i tiden och med en serie goda segrar på hemmaplan i Mexico senaste åren.  

Veckans andra stora nummer är också en dubbelgala, i StubHub Center i Carson, Kalifornien, där HBO gör sin stora avskedsgala inom boxningen – efter att ha visat proffsboxning på högsta nivå från Foreman-Frazier 1973 non stop i 45 år – och det blir med Norges boxningsstolthet Cecilia Braekhus (34-0/9 KO) i huvudrollen mot Aleksandra Magdziak Lopes (18-4-3/1 KO) om den förras samtliga bälten (WBA/WBC/IBF/WBO/IBO) i weltervikt. Det är ”First Ladys” 24:e försvar av VM, och hon är given favorit att göra jobbet mot Lopes, som vi dock minns som en besvärlig och kämpastark dam som bra nära gick dött lopp med Mikaela Laurén, då svenskan erövrade WBC-VM i lätt mellanvikt 2014. Hon är polska bosatt och gift i USA och fick en andra VM-chans, mot Ewa Piatkowska 2016 men med ny knapp förlust. Vad hon kan göra mot världens #1 i viktklassen under återstår att se.

Denna match backas nu av ännu en färgstark damfight i Claressa ”T-Rex” Shields (7-0/2 KO) VM-försvar av sina bälten (IBF/WBA/WBC) i mellanvikt mot Femke Hermans (9-1/3 KO) från Belgien, som håller WBO-VM i supermellanvikt men här kommer ner en viktklass.

Det är alltså världens två ledande damfighters som härmed toppar avslutningen på HBO:s boxningshistoria, men en betydande herrmatch är också på programmet; Juan Francisco Estrada (37-3/25 KO) möter Victor Mendez (28-3-2/20 KO) över 10 ronder i superfly/lätt bantamvikt.

 

I övrigt denna fight week noteras att Kell ”The Special One” Brook (37-2/26 KO) är i ett VM-kval i super welter/lätt mellanvikt mot Michael Zerafa (25-2/14 KO) från Australien i Sheffield Arena i England på lördag i vad som blir ett starkt bevakat event.  Delfine Persoon (41-1/16 KO) försvarar sin WBC-VM-titel i lättvikt – för åttonde gången – mot Judy Waguthii (16-8-4/4 KO) från Kenya, i Aardoie i Belgien dito på lördag. Redan på tisdagsnatten går dock en dam-VM-fight i Zenith i Paris, Frankrike där Maiva Hamadouche (19-1/15 KO) försvarar sitt IBF-VM i super feather/lätt lättvikt mot Viviane Obenauf (13-4/7 KO) och på samma tävling möts Andreson Prestot (21-1/10 KO) och Robert Swierzbinski (21-7/3 KO) om EBU:s vakanta EU-titel i mellanvikt.