TIDERNAS SENSATION – RUIZ SLOG UT AJ ..!!

jun 02, 2019
boXning

I vad som sannolikt är boxningshistoriens största skräll kom 33:1 underdog Andy Ruiz upp från golvet och vände på hela fighten och stoppade Anthony Joshua på TKO i 7:e ronden – ett närmast ofattbart resultat! Men det hände – inatt i Madison Square Garden i New York! Det är ett faktum!

Anthony ”AJ” Joshua (nu 22-1/21 KO) kom in så överväldigande favorit att försvara sina tre VM-bälten – WBA/IBF/WBO – att han fått mer frågor före fight om framtiden efter nattens kamp än om utmanaren, och trots att han noga understrukit att han inte underskattade den rundlagde, överviktige mexikansk-ättade kaliforniern Andy ”Destroyer” Ruiz (33-1/22 KO), så är det likväl frågan om han inte gjorde precis det, ändå. Den väldige britten, som här gjorde USA-debut, och det alltså i ett packat, helt utsålt MSG, hade 10 cm tillgodo i längd och ännu lite mer i räckvidd och det enda han var ’underlägsen’ i på papperet före fight var vikten, då han kom in 9 kg lättare än den nästan 122 kg tunge Ruiz. Åtminstone 10 kg av Ruiz vikt var överflöd, och initialt fick man visioner av Joe Louis klassiska motståndare ”Two Ton” Tony Galento, i synnerhet efter att Ruiz snabbt visat sig mycket farlig med sina blixtrande snabba krokar! Louis, på sin tid, gick i däck mot Galento, men kom upp och slog ut utmanaren. Här blev det tvärtom!

Båda öppnade kampen försiktigt och tämligen prövande för att försöka röna ut vad exakt den andre hade att komma med. Efter två jämna inledande ronder, som AJ knappt tog, öppnade mästaren upp i tredje och fällde sin knubbige utmanare med en vass kombo, men även om Ruiz gick ner tungt så samlade han sig snabbt och kom på fötter och gick till ursinnig motattack .. och träffade med både höger och vänster högt mot tinningen på AJ, och fällde britten på alla fyra! Han kravlade upp, men var skakad och kom på nytt i bryderi och gick ner igen i rondslutet för en serie krokar! Ruiz vann ronden och hela MSG kokade över! Vad händer? Men efter två tämligen händelsefattiga ronder,  med extremt hög stressfaktor – det låg olycksbådande aningar i luften – men mycket lite slag i, tycktes ändå AJ ha funnit sig själv igen, och i sjätte öppnade han upp på nytt och försökte ta ut utmanaren, men så fort denne skakades, kom han tillbaka som en furie .. och i rondslutet hade han på nytt mästaren i bryderi! Och Ruiz vann den ronden ganska klart! I sjunde upprepades mönstret tidigt och plötsligt var Joshua groggy och fälldes på knä efter en ny serie krokar .. kom upp men var dimmig och drevs upp mot repen, där han rammades på nytt och gick ner igen, tappade ut tandskyddet och när han kom på benen gick han till neutralt hörn – och väntade på att få det insatt – men ringdomare Mike Griffin skrek till honom ”är du all right, vill du fortsätta” och fick inget redigt svar, varpå han bröt matchen ..! På tiden 1:27 av ronden. Det kom en lam protest från AJ, men sen bara ett förläget leende .. och så hade han gett upp alltsammans!

Vilt studsande, med halvmeter-höga skutt, tog Andy Ruiz Jr ut segern! Och strax utropades han till ny WBA, IBF & WBO-världsmästare och hyllades i ringen med alla bälten!  

Intervjuad sa han: ”Tack Gode Gud för segern! Detta har jag drömt om sedan jag var sex år gammal .. det händer nu! Vi grejade det! Jag har skrivit historia!”

Joshua kom in och grattade honom till segern: ”Njut av detta, Andy, med all respekt, du har förtjänat det .. men vi ses igen!” Och lite senare om returkontrakt-klausulen skulle utnyttjas, sa han: ”Definitivt, 100% ..!”

Ruiz seger kommer att rankas som en ännu större skräll än Buster Douglas vinst över Mike Tyson 1990.