BÖSEL STOPPADE FORNLING PÅ TKO 11 ..

nov 17, 2019
boXning


I en ruskigt tuff och hård – och merendels ruffig – fight i Halle Messe Arena i Halle an der Saale i Tyskland på lördagsnatten stoppades ganska plötsligt, men helt korrekt, IBO & WBA/Interim-titelfighten i lätt tungvikt mellan Malmös Sven Fornling (15-2/7 KO) och hemmaboxaren Dominic Bösel (30-1/12 KO), brutet på TKO i 11:e ronden med svensken nedslagen i neutralt hörn.

Bösel hade den avgjort stort betydelsefulla favören av en lätt fanatisk hemmaplan och publiken höll honom vid mod och igång under en riktigt tung period i matchens sena mittenparti, där Sven Fornling kom starkt och åt in på det poängförsprång tysken skaffat sig tidigt, men han boxade också smart och konserverade styrka till slutpartiet, då svensken plötsligt bränt allt krut. Den tidigt avgörande faktorn var att Bösel kunde pricka med sin jabb på distans och därmed styra fighten på armlängds avstånd, där han snabbt plockade poäng, och när väl en lite för ivrig och för mycket rushande Fornling kom inpå honom låste Bösel effektivt men regelvidrigt. Ringdomare Jean Robert Laine tillät detta ske rond efter rond, långt förbi där det var uppenbart fel och för fult, men nöjde sig sedan med allt hårdare tillsägelser, trots att varning och poängavdrag var mer än påkallat. Efter skarpa tillsägelser i sjätte ronden slutade Bösel låsa men fick då starkt ’påskrivet’ i ett par ronder, där Sven hittade bra nära perfekt halvdistans och då plågade sin man svårt. Där krisade Bösel en del, var skakad men inte i allvarlig fara att gå ner.

Matchen började i klar tysk favör och i andra ronden rev han med en halvt slag-halvt neddragning ner Sven i golvet, vilket ringdomaren tolkade som golvning, varför efter två ronder Bösel ledde med tre poäng! Fornling kom bättre i tredje ronden, lyckades delvis med sin press och gjorde åtminstone den ronden jämn. Därefter tog svensken fjärde och framförallt femte ronden, där han ’fann’ distansen och nu skakade sin man. Bösel låste sig igenom sjätte och lyckades där också med flera bra kontra, och ledde åter klart på poäng. Så kom Svens bästa ronder i sjunde och åttonde med lite kris över tyskens boxning, men samtidigt hämmades Sven något av det cut han ådrog sig över vänster öga så tidigt som i tredje ronden och i en tuff nionde rond sprack han både över näsryggen och under höger öga, i en jämn och ruffig rond, där svensken dock fortfarande såg ut att kunna ta in underläget och spurta till en möjlig seger. I tionde grusades i viss mån detta hopp då en alltjämt förvånansvärt stark Bösel förmådde kontra effektivt, medan Sven tappade forceringen.

I elfte fortsatte det på samma sätt tills i en låst situation Bösel regelvidrigt höll med vänsterhanden och slog uppercut med högern samtidigt som han pressade Sven bakåt så att han föll omkull .. Laine viftade bort situationen och manade svensken att ta sig upp kampberedd. Han gjorde så, men verkade plötsligt mycket trött, och då Dominic uppfattade detta omedelbart och gick till attack förmådde Sven inte svara utan drevs in i ena ringhörnan, där en serie raka slag rammade honom, och han sjönk ner i sittande ställning, varpå ringdomare Laine omedelbart bröt .. TKO 11, på tiden 1:12. Det var i det läget helt rätt. Fornling hade inget kvar..

Bösel använde inte helt shyssta medel för att ta sig ”i mål”, men gjorde det inom vad ringdomaren trots allt tillät ske, och heders till honom för den taktiska triumf han genomförde efter plan och dito för att han hade styrka kvar och skicklighet att avsluta. Dominic Bösel kröntes därmed i ringen till IBO:s nya VM-kung och tillika WBA:s Interim-VM-kung. Han går nu mot en illuster framtid och med stora pengar inom räckhåll .. och en potentiell maffig USA-fight mot segraren av mötet Jean Pascal vs Badou Jack (i december).

 

För Sven Fornling, som fick föras till sjukhus efteråt, för check up och få sina sår ombesörjda, väntar en tung hemresa, och en tid där han måste tänka igenom sin situation och fortsatta karriär, och fortsätter han så måste nu arbetet tas om med ett antal matcher på lägre nivå. Men först skall han givetvis vila .. och tänka.