”AJ” DOMINERADE KLART, TOG TILLBAKA TUNGVIKTS-VM!

dec 08, 2019
boXning


I en hela vägen spännande men inte särdeles dramatisk fight lyckades en underbart vältränad Anthony ”AJ” Joshua dominera VM-fighten i tungvikt från start till mål över de 12 ronderna och därmed vinna klart på poäng över Andy Ruiz och återta sina fyra VM-bälten på lördagsnatten i Diriyah Arena i Saudiarabien.

Joshua (23-1/21 KO) kom som bekant in till VM-fighten nästan 5 kg lättare än när han förlorade, på 107,5 kg, och det visade sig mycket snart att han denna gång var tränad till perfektion, oerhört snabb på fötterna för en så stor man, och kunde praktiskt taget genom samtliga tolv ronder dansa runt sin hela tiden mycket farlige motståndare och boxa på distans, där hans överlägsna räckvidd och längd blev en helt avgörande faktor. Något som ju helt hade ’kommit bort’ i deras första möte, då Andy Ruiz (nu 33-2/22 KO) krympte avståndet effektivt och ”AJ” efter några ronder tappade sin effektiva jabb, varmed den rundlätte mexiko-amerikanen de facto blev en ”Destroyer”. Av det senare syntes inte mycket i nattens kamp, då den denna gång 128,4 kg tunge – nu 7 kg tyngre än sist – Ruiz kom att konsekvent ’stalka’ sin motståndare, ständigt på jakt, men mycket sällan förmögen att krympa avståndet till den hela tiden effektivt jabbande britten.

Denna match, döpt till ”Clash On The Dunes/Kollisionen på Sanddynorna”, utspelade sig således i en beckmörk omgivande arabisk natt, där den vackert upplysta helt nybyggda Diriyah Arena, till synes fylld till sin kapacitet på 15.000 åskådare, märkligt nog kort före den stora huvudfighten dränkts av en kort regnskur ..! Varför folk satt med regnskydd på sig och överdragskläder i en uppenbart kylig vinternatt, trots de sydliga breddgraderna.

Efter en helt jämn inledning, där första rondens överlägset mest betydande slag var en lång, rapp höger från utmanare ”AJ”, vilken slet upp ett jack över Ruiz vänstra ögonlock, vilket sedan blödde rakt genom matchen och besvärade en del men ändå inte var avgörande. Ruiz svarade med att ge ett motsvarande men mindre cut i Joshuas vänstra ögonvrå i rond 2, men detta stoppades effektivt direkt av ringhörnan och fick ingen betydelse alls. Ruiz kom bättre till i tredje ronden, som han knappt knep, men ”AJ” tog sig smart ur ett par brydda situationer med snabba låsningar. Och därefter tog den store britten ett klart grepp om ronderna och vann effektivt in till sjunde ronden, där han uppenbart hade en mindre schackning och tvingades låsa en del, men vann ronden ändå. Joshuas mindre kris blev sedan betydligt klarare i åttonde ronden, då han faktiskt var i bryderi några gånger, och Ruiz äntligen kunde klart vinna en rond. Men i nionde hade ”AJ” hittat sin andra andning och var tillbaka på snabba fötter runt ringen och med en mycket effektiv jabb, och mästare Ruiz kom ingen vart med sin allt desperatare jakt. Rakt igenom slutet av matchen genomförde Anthony Joshua så sin taktiska plan, mycket disciplinerat, om än föga roligt att betrakta. Men smart och skickligt .. och klockrent fram till en solklar seger. Domarna Feldman från USA, Gray från England och Roussel från Canada hade 118-110, 119-109, 118-110. Som ”AJ” sa i intervjun efteråt: ”jag bevisade att konsten i boxning är att träffa men inte själv bli träffad!”

Ruiz erkände sig efteråt besegrad och beklagade sin vikt med att han ”tränat fel”, men vid ett tredje möte så skulle han visa världen att kan kunde slå ”AJ”. ”Jag vill ha ett tredje möte!” Även AJ har ju före match talat om att de säkerligen skulle mötas över tre kamper, och i ringen kramade de om varann i god förbrödring efteråt, och den nye mästaren lovade helt uppenbart den just besegrade något, men i intervjun efteråt var både Joshua och hans promotor Eddie Hearn mycket vaga på den punkten och AJ strök enbart under att hans mål alltid varit att ena alla bälten – det vill säga underförstått nu få till en fight med WBC-kungen Deontay Wilder.

NU samlade således Anthony Joshua åter på sig WBA, IBF, WBO & IBO-bältena och är tillbaka på toppen av boxnings-jordklotet.

Det mycket tungviktsdigra förmatchcardet bjöd på både en mycket god och blandad kompott. I WBA-VM-kvalificeringen mellan Alexander ”Sascha” Povetkin (35-2-1/24 KO) och Michael ”Bounty” Hunter (18-1-1/12 KO) lyckades de två i en riktigt tuff och spännande och omväxlande batalj gå oavgjort över 12 ronder, efter att ha haft var sina bra perioder i fighten och bytts om att vinna de sista ronderna, 115-113, 113-115, 114-114. Nu måste de göra om alltihop, men det blev de båda två till sist nöjda med ..!

Dillian Whyte (27-1/18 KO), som ju egentligen var klar som WBC-utmanare för mer än ett år sedan men sen hamnade i en suspekt dopingsituation, från vilken han nu är helt rentvådd, slängdes ju in i programmet för blott några veckor sedan och kom till fight ganska överviktig, mot store polacken Mariusz Wach (35-6/19 KO), boxade sig igenom en rätt medioker insats, som han dock vann (98-93, 97-93 x 2) men där Wach gav honom bekymmer emellanåt och Whyte ingalunda övertygade. Han beskrev efteråt den ”helvetes-tid” han genomgått, och lovade ”annat” framöver.

Sauerlands tungviktsfynd, den store kroaten Filip Hrgovic (OS-trea, 10-0/8 KO) försvarade sin WBC/Int-titel med en KO 3-seger över förre VM-utmanaren Eric Molina (27-6/19 KO), vilken gjorde en slät figur, medan Hrgovic bevisade föga mer än att han har kapacitet. OCH amatör-VM-kungen Mahammadrasul Majidov tog sin andra raka seger som proffs med att enkelt röja undan store men mediokre Tom ”Not So” Little (10-8/3 KO) på TKO 2.