”TANK” VANN PÅ TKO 12; THOMPSON SLOG ”UZ”; GOULAMIRIAN FÖRSVARADE WBA-VM ..

dec 29, 2019
boXning


Denna hektiska lördagsnatt i boxningsvärlden hade vi ju inte bara det stora dramat mellan Badou Jack och Jean Pascal i titelhänseende – en hel del i övrigt ägde rum att noga notera.

Den formella huvudkampen i State Farm Arena i Atlanta, Georgia, USA gick mellan Gervonta ”Tank” Davis (23-0/22 KO) och dito förre mästaren Yoriorkis Gamboa (30-3/18 KO) om den vakanta WBA/Regular-VM-titeln i lättvikt. Den omåttligt populäre och charmerande ”Tank” är ju numera Atlanta-bo och växer snabbt fram som en av branschens största nya stjärnor, även om han ännu behöver en jättematch för att definieras fullt ut. En sån kan nu, efter lördagens bedrift, vara i vardande. Davis startade matchen mot Gamboa snabbt och inspirerat och redan i andra ronden slog han ner ex-kubanen. Vid golvningen brast Gamboas skosula, då foten vreds vid nedslagningen, och detta blev ett bekymmer för honom som ständigt fick justeras under resten av kampen och hindrade hans rörlighet. Gamboa var i bryderi i femte ronden, men redde ut det, men golvades på nytt i åttonde efter en tuff slagväxling .. och när de två på liknande vis gick loss på varann i tolfte och sista ronden blev resultatet detsamma – ”Tank” stod kvar och Gamboa gick i golvet .. och där bröt ringdomare Jack Reiss tillställningen, TKO 12 .. tid 1:17 ..!

”Jag är ’top-dog’ nu och det finns ingen säkerhet för något på den här nivån så kom med dem bara”, sa han efteråt syftande på klassens verkliga Champion Vasyl Lomachenko (WBC/WBA/WBO) .. eller eventuellt personliga antagonisten Leo Santa Cruz (fjäderviktskung/WBA).

 

På förmatchcardet till Pascal-Jack, Davis-Gamboa i Atlanta möttes förre IBF-kungen Jose Uzcategui (29-4/24 KO) och lätte tungviktaren Lionell Thompson (22-5/12 KO) i den senares debut i supermellanvikt, där denna match hade ’kval-karaktär’ för VM. Thompson öppnade med att golva Uzcategui i första ronden, varefter denne dock tog över pressen och låg på under resten av matchen men Thompson kontrade mycket bra och ofta och det blev jämnt, men domarna såg det ’amerikanskt’ varför i en mindre skräll Thompson vann på eniga domarröster: 95-94, 96-92 x 2 ..!

 

I Europa, i Palais des Sports i Marseille, Frankrike försvarade WBA-VM-kungen i cruiservikt Arsen Goulamirian (26-0/18 KO) sin VM-titel mot tidigare obesegrade utmanaren Constantin Bejenaru (nu 14-1/4 KO), där det länge såg mindre bra ut för mästaren, som konstant pressades av den mindre och snabbare Bejenaru och själv bara försökte avgöra med en stor fullträff .. Den senare kom till sist, via en vänsterkrok i nionde ronden, som golvade rumänen. Han klarade räkningen och tog sig igenom efterföljande anstormning, men väl tillbaka i hörnan var han ’slut’, och man gav matchen förlorad.. gav upp, och kom inte ut till den 10:e ronden. Goulamirian behöll sin titel.