FIGHT WEEK: ELIN C VS NAPOLEON, SHIELDS VS HABAZIN ..

jan 06, 2020
boXning


Det är Fight Week inför årets första stora VM-show, den på fredag den 10/1 i Ocean Resorts Casino i Atlantic City, New Jersey, USA – en double-header med vår svenska IBF World Champion Elin Cederroos (7-0/4 KO) i försvar av sin titel i supermellanvikt och samtidigt på jakt efter Alicia Napoleon Espinosas (12-1/7 KO) motsvarande titel i WBA-versionen, ett titelenande i viktklassen således och en häftig fight på damfronten. 34-åriga Elin från Västerås har packat trunken och reser med sitt team, med Alex Wennersten och Billy Lazcano i hörnan, och ett uppbackande gäng, på tisdagen till USA. Hon är väl förberedd och redo för sin stora chans, den största match hon hittills varit inblandad i, med den exponering denna match får och den inramning den äger rum i, även om Elin har titelerfarenhet från Femke Hermans-matchen, då hon vann IBF-bältet. Väl framme i Atlantic City kommer sista dagarnas förberedelser att vidtaga, med en sista offentlig träning och pressmöten fram till torsdagens invägning. Hennes motståndare 33-åriga Alicia Napoleon, kallad  ”The Empress/kejsarinnan”vann den då vakanta WBA-titeln i mars 2018, mot just Femke Hermans – och slog henne på poäng 10, precis som Elin gjorde i mars 2019 – och har sedan dess försvarat mot Hannah Rankin och Schemelle Baldwin på poäng respektive TKO. Det blir en kamp under mycket tuffa förhållanden för Västerås-Elin, men svenskan är tretton cm längre och har en  motsvarande fördel i räckvidd, och det kan komma att bli betydande faktorer. Men tufft blir det.  

 

Detta är nu ändå inte den fina Atlantic City-galans största match, utan i den figurerar USA:s stora damstjärna Claressa ”T-Rex” Shields (9-0/2 KO), den dubbla OS-drottningen, som som proffs vunnit allt i sin väg, erövrade WBA/IBF-VM i supermellan 2017-18, gick ner i mellan och erövrade WBA/IBF-VM i mellanvikt 2018 och adderade WBC & WBO-titlarna därtill .. fram till och med sommaren 2019. Hon gick därefter ner i lätt mellanvikt för att möta Ivana Habazin (20-3/7 KO) om vakanta WBC & WBO-titlarna där .. en lätt olycksalig match som först sköts upp från augusti – då Shields blev sjuk – till oktober, då den också fick skjutas upp efter att Shields bror på invägningen  (!) till matchen attackerade Habazins tränare, som blev skadad. Det var ett bråk som eminerade ur beskyllningar om varför första tillfället sköts upp, tjafs om Shields klarade vikten eller ej.

Claressa själv har klarlagt sina intentioner, inför det möte, som nu äntligen blir av: ”Jag hade vikten helt okej i oktober och jag har fortsatt träna sen kampen sköts upp, så det lilla jag naturligt gått upp har jag nu lätt tagit bort. Jag har kört riktigt hårt, och jag underskattar inte Habazin, men jag ogillar deras snack, så jag kommer att slå ut henne för att tysta upp henne ..!”

Habazin, som förlorat sitt enda TKO-nederlag till Mikaela Laurén om WBC-VM (hon gick tiden ut mot Cecilia Braekhus om welter-VM) har själv hållit IBF-VM i welter 2014 och IBO-VM i lätt mellan 2017-18. Men mot Shields är hon klar ”underdog”.