FURY KROSSADE WILDER PÅ SJU RONDER ..!

feb 23, 2020
boXning


I en fullständigt sensationell uppvisning i rått mod och bestämdhet gick den ’linjära världsmästaren’ Tyson ”Gypsy King” Fury (30-0-1/21 KO) ut i VM-ringen i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas, Nevada, på lördagsnatten (klart under söndag morgon svensk tid) och tog fighten till försvarande WBC-kungen Deontay ”Bronze Bomber” Wilder (42-1-1/41 KO) – precis som han lovat han skulle göra men få trott honom om att verkligen genomföra – och körde de facto över världens mest fruktade puncher till ett TKO-stopp i 7:e ronden ..!

Nervspänningen före fight var fullständigt gastkramande och spekulationerna om vad som skulle hända i detta maffiga tungviktsdrama fortsatt legio .. vad betydde det att Fury kom in på 123,9 kg, vältränad men tyngre än nånsin, och att även den normalt under hundra kilo tunge Wilder kom in på 104, 8 kg ..? Även ringdomare Kenny Bayless verkade osedvanligt uppskruvad inför fight och skulle under dramats gång följa fighten med uppspärrad blick och öppen mun ..! Och redan i första ronden kom Tyson framåt och dynamitpunchern Deontay valde att backa under och med sitt lätt oortodoxa rörelsemönster – det går inte att ”se” vad som skall ske – överrumplade Fury ett antal gånger WBC-mästaren, men vid ett par tillfällen i denna öppningsrond och ytterligare i nästa omgång kom Wilder i läge för att slå sin fruktade högerslägga, något som Furys offensiv öppnade för, och drog då iväg kanonen i vad som såg ut att bli fullträff .. men med en minimal hårsmån red Tyson med slaget och tog udden ur det..! Och fortsatte som inget hänt! Öppningsronden blev jämn, men andra hade Wilder några goda sessioner i och fick den med sig.

I tredje kom Fury lika fräckt framåt och ställde sin man vid upprepade tillfällen, och för att ta sig ur situationen vek han undan snett neråt. När han gjorde så på nytt klippte Fury honom med en höger över, som tog bak örat på den stora amerikanen och han gick framstupa i backen. Bayless rusade in för räkning, Fury skickade nävarna i luften medan Wilder protesterade .. och kort efteråt gick han omkull igen men nu var en fot inblandad och Byless dömde bort den golvningen. Ronden var dock helt klart Furys. Och i även nästa omgång kom den väldige britten ut och bara ’körde över’ Wilder, dominerade klart och ledde nu matchen tydligt. I femte fortsatte det på samma sätt tills plötsligt Fury bytte till en tung vänster i kroppen samtidigt som amerikanen var i obalans och på nytt gick Wilder omkull och fick ta räkning!

Därefter pressades han hårt av Fury, och nu hade WBC-mästaren mycket lite att svara med. Pressad mot repen var Fury lite väl ful i hanteringen, nyttjade armar och insida för att pressa bak Wilder, varför Bayless, aningens snabbt och hårt dömt, gick in och stoppade action .. och tog ifrån Fury 1 poäng! Oberörd fortsatte dock Tyson sin marsch framåt och vann ändå ronden via nedslagningen. I sjätte dominerade han än klarare och nu blödde Wilder ymnigt från ett cut i örat, och med Furys fysiska press kom en hel del av detta blod på ”Gypsy King”, och det såg i rondslutet ganska ”grisigt” ut. Wilder kom ut till sjunde med sammanbiten min, men motstånd och intentioner rann snabbt ur honom och Fury dominerade klart, trots att kampen nu kort kom in i en avvaktande, stressande, fas. Så gick Fury till ny attack och drev lätt upp Wilder i neutralt hörn och lossade en kanonad med båda händer – och där kastade sig Bayless in och bröt matchen ..! Wilder protesterade men Bayless visade på den från amerikanens ringhörna inkastade handduken! Tiden var då 1:39 av rond 7.

Vilt jubel naturligtvis .. varpå Tyson Fury kröntes till ny WBC World Champion.

 

Wilder kom inte pressmötet efteråt, utan for till sjukhus för att få sitt öron-cut sytt och en check up. Med på mötet var sekonden Jay Deas och managern Shelley Finkel med och viss kritik kom nu från det egna gänget över att chefsekond Mark Breland kastat in handduken. Deas hävdade att det var mot Wilders uttalade önskan, och inte alls det sätt Deontay velat ha som matchavgörande.

I Furys gäng, nu lett av hans nya promotor, legendaren Bob Arum, sekunderad av co-promotor Frank Warren, var tonläget högt. ”Vi sa hela tiden att sättet att besegra Wilder var att hoppa på honom och sätta honom under press, så skulle han krokna .. precis så blev det!” Tyson Fury själv: ”Inatt var det min natt! Ett stort segervrål till alla som trodde på mig .. och till Bob Arum. Detta var en dröm att komma till Vegas och erövra bältet! Jag har haft svåra saker att övervinna för att ta mig hit och vinna som jag gjorde inatt. Nu är jag här!”

Den nye WBC-kungen fick omedelbart mycket credit för det sätt han genomförde sin taktik och plan, och en del av äran går till hans nya, offensiva, coach SugarHill Steward. Nu är läget det att Deontay Wilder har 30 dagar på sig att åberopa returmatchk-lausulen i kontraktet – och därmed iscensätta en tredje match dem emellan. Wilder har inte uttalat sig alls efter kampen, ännu. Fury sa dock på pressmötet om detta: ”Det är upp till honom vad han bestämmer sig för. Behöver han vila en längre tid, så skjuter han sannolikt upp returen. Då kan vi ta den om ett år .. det är all right. Då gör jag annat under tiden!”

 

OCH det skulle givetvis vara det största som nu går att göra i boxningsvärlden och ett fullständigt gigantiskt scenario på brittisk mark – en match mellan WBC-kung Fury och den andra stora britten Anthony Joshua (WBA/IBF/WBO) med ett enande av alla bältena till en riktig VM-kung. Den matchen säljer ut 90.000+ biljetter på Wembley Stadium och blir med det största idrottsspektakel vi nånsin skådat.

 

På förmatchcardet i MGM Grand försvarade WBO-VM-kungen Emanuel ”Vaquero” Navarrete (31-1/27 KO) sin VM-titel med efter en lugn och eftertänksam start till slut tämligen övertygande insats via TKO 11 över filippinske utmanaren Jeo Santisima (19-3/16 KO). Och i ett IBF-VM-kval i tungvikt avgjorde förre IBF-kungen, south paw Charles Martin (28-2-1/24 KO) vad som var en hyggligt stark fight med en avslutande rak vänster – efter upprepade bra vänsterträffar allteftersom – som skickade Gerald Washington (20-4-1/13 KO) rak lång i däck. Washington tog sig upp men ringdomare Tony Weeks lät honom inte fortsätta, TKO 6, tid 1:57.