FIGHT WEEK: HELENIUS VS KOWNACKI ..

mar 02, 2020
boXning


Det är Fight week för en av årets större tungviktsdrabbningar, den i Barclays Center i Brooklyn, New York nu på lördag natt (8/3) mellan New York-bon (amerikaniserade polacken) Adam Kownacki (20-0/15 KO) och gästande finlandssvensken Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius (29-3/18 KO), en match som väntas bjuda på verkliga fyrverkerier ..! Kownacki har gjort hela sin karriär i USA, kom dit som yngling och boxade även som amatör i New York, vann Golden Gloves och blev proffs 2009; han är nu 30 år gammal och obesegrad som yrkesboxare med tjugo raka segrar och med femton av dessa vunna på KO, har gått från klarhet till klarhet, har slagit ut Artur Szpilka och Gerald Washington och poängbesegrat Charles Martin och nu senast Chris Arreola .. han kallas för ”Baby Face” och ligger högt rankad (WBA#3, IBF#3, WBO#3, WBC#4, The RING#10 på världslistan). Han ser föga ut som en ”killer” men slår hårt och är helt orädd.

Helenius, som hunnit bli 36 år gammal, har bakom sig en berg-och-dalbana-karriär och är nu sakligt sett utanför den absoluta världstoppen – men rankas alltjämt WBA#7 – och gör här sin andra USA-start. Den första stöp på just Kownacki-offret Gerald Washington. Robert, som är född i Stockholm, helt svenskspråkig, numera bosatt på Åland, gjorde två av sina första tre starter i Örebro och Karlstad som proffs (efter en utmärkt amatörkarriär; EM-silver 2006), besegrade om EU-titeln Gregory Tony och Attila Levin, slog ut Samuel Peter och Sergey Liakovich om WBA/I-C-bältet, besegrade hårfint Dereck Chisora om EM-titeln 2011, hamnade i kontrakts-strid med Sauerland och tappade bort ett drygt år (och titlarna), slog Franz Rill om vakanta EM-titeln 2015 men förlorade på KO till Johann Duhaupas året efter .. och fick knaggla sig tillbaka, slog ut Erkan Teper 2018 och reste till USA .. föll i mars förra året mot Washington. Efter en enkel seger i november prövar han ”over there” på nytt – i en allt eller inget fight ..! Matchen gäller som WBA-VM-kval.

Det är en fin tungviktsgala detta i Barclays Center och huvudmatchen backas upp av inte mindre än tre ytterligare tungviktsfighter: 198 cm långe Efe Ajagba (12-0/10 KO) möter 202 cm långe Razvan Cojanu (17-6-1/9 KO), obesegrade Frank Sanchez (14-0/11 KO) möter Joey Dawejko (29-7-4/11 KO) – de båda matcherna i 10-rondare, plus en 8-rondare mellan ex-kubanen Robert Alfonso (19-0-1/9 KO) och Miami-baserade puertorikanen Carlos Negron (20-3/16 KO).