HELENIUS SKRÄLL-KNOCKADE KOWNACKI ..!

mar 08, 2020
boXning


I en första klassens prima skräll slog på lördagsnatten (söndag morgon svensk tid) Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius (nu 30-3/19 KO) ut tidigare obesegrade och högt världsrankade Adam ”Babyface” Kownacki (20-1/15 KO) i en dramatisk fight i Barclays Center i Brooklyn, New York!

Den Stockholmsfödde finlandssvensken, numera bosatt på Åland – och som vid segerceremonin satte en lite åländsk flagga i bältet – har därmed re-introducerat sig själv i det äkta tio-i-topp skiktet av världens tungviktare och inte bara räddade karriären utan nu skapade sig läge för ytterligare stora kamper, och livsmålet att nå en VM-kamp i tungvikt är inom räckhåll!

Matchen i Barclays levde i drama och offensiv boxning upp till allt som utlovats av de två före fight – de gick verkligen till jobbet med total avsikt att ta ut den andre! Kownacki pressade från start framåt och hade ju lovat ’fyrverkerier’ om han bara kom förbi Helenius betydligt längre räckvidd. Den uppgiften löste han till dels men utan större finess .. han helt sonika pressade sig in och tog ofta ett par snytingar på vägen, men väl inne i närkamp levererade han krokar mot Roberts huvud parat med en vass högerkrok i kroppen, och hade den store finlandssvensken i bryderi gång efter annan. Det blev stort drama som efter hand utvecklades till en smått ruggig sluggerboxning. Efter en första, relativt sett, ’lugnare’ rond, i vilken Kownacki kunde gå förbi Helenius jabb och konstant pressa upp honom repen, där han fick hygglig utdelning på sin långt högre slagfrekvens – och följaktligen vann den ronden – kom Robert i ut i andra med klara direktiv från hörnan att svara med båda händerna och snabbt så att inte Adam kunde få till full press mot honom. Där hade ”Nordic Nightmare” flera utomordentliga slagserier som skakade om men ingalunda stoppade upp ”Babyface” varmed ronden blev en härligt tuff kamp. På en bra sekvens i slutsekunderna vann måhända ändå Kownacki även den ronden. I tredje släppte först Helenius in polsk-amerikanen och tog på nytt en del smörj men under sista minuten kom han starkt tillbaka och kunde ta centrum på ringen och använda räckvidden till bra träffar på distans. En hyggligt jämn rond, men sannolikt ’bockad’ för Kownacki på hans större mängd träffar. Fjärde ronden öppnade på samma vis med Kownacki på rak marsch in mot Helenius, som trängdes upp i sin egen ringhörna .. men där skickligt drog in en vänster-höger-kombo som satt och skickade ”Babyface” ner på knä .. han reste sig omedelbart medan domare David Fields dömde det en halkning – vilket det inte var – och beordrade ”box” men Adam var klart skakad, och nu klev Robert in med en jabb följd av en bra höger och fick på ytterligare en hård vänster, som skickade Kownacki rak lång på rygg. Han rullade snabbt runt och tog sig upp under räkningen och fick givetvis fortsätta, men kom nu snart i bryderi medan Helenius i segervittring öste in slag med båda händer, ganska oprecist, men ändå med effekt, och drev hemmafavoriten tvärs över ringen utan att denne kunde svara alls, varför vid 1:08 Fields kastade sig emellan och bröt matchen .. TKO 4 ..!

 

Denna kamp var utlyst som en WBA ’title eliminator, dvs ett VM-kval, så rent tekniskt skall segraren få en chans mot WBA-världsmästaren Anthony Joshua .. men det är kö på den vägen, och det kommer ta tid innan detta blir av, så sannolikt måste Helenius in i ringen igen före det blir en VM-fight. Men under alla omständigheter skrällde den store ålänningen fenomenalt starkt i New York inatt .. till tonerna av att de som satte pengar på honom nu får tillbaka detta gånger tjugo ..!  

Kownacki, favorit 40:1 till slut, sa efteråt: ”Nej, det var inte min natt .. men det är boxning. Det är en tuff sport och detta gick inte min väg. Han träffade mig bra, men jag är mest sur på mig själv. Men det är vad det är – och tro mig, jag kommer tillbaka!”

Helenius: ”Jag kände att jag träffade honom bra och visste att jag bara måste fortsätta. Det är min stora styrka att kontra när folk attackerar mig. Han kom hela tiden och jag kunde svara. Han är en bra fighter, det säger jag. Men detta var en bra natt för mig och en fantastisk möjlighet som jag tog vara på!”