CORONA STÄLLER IN BOXNINGAR RUNTOM I VÄRLDEN ..! NEW YORK, RIGA.. SM .. MEN UK RULLAR PÅ …

mar 13, 2020
boXning

Det allt snabbare avancerande coronaviruset (Covid-19) åstadkommer stora samhällsbekymmer runt om i världen. Medan Kina rapporterar att man nu fått det ursprungliga utbrottet av viruset under kontroll, och tror sig ha sjukdomen helt besegrad fram till sommaren, har det stora utbrottet i Italien nu nått panikartade former, och det i sammanhanget sent agerande USA slår nu till hårt med begränsande åtgärder, för att om möjlig där stoppa ett nu snabbat avancerande förlopp. Covdid-19 slår ut flera samhälleliga funktioner, då försöken att begränsa spridningen inneburit flygstopp i stor utsträckning – med en omfattande kris för många flygbolag – en svårt hämmad hotellbransch, en i stort gravt skakad turistnäring osv, och inte minst senaste tidens hårda begränsningar på samman-komster (i Sverige max 500 personer, flera andra länder liknande åtgärder) eller helt förbud mot dylika, varför idrotts-arrangemang tvingats ställa in eller köra för tomma läktare.

Den stora VM-galan på lördag i MSG Theatre i New York – Shakur Stevenson vs Miguel Marriaga – ställdes sent igår in. Fredagens Shobox-show i Hinckley, Minnesota får gå men inför tomma läktare. DiBella Promotions stora show i Atlantic City (Gonzalez vs Avalos) den 19/3 har nu ställts in, liksom följande helgs dubbelgala med (WBA/gold Vergil Ortiz-Samuel Vargas, WBA/Interim Hovhannesyan-Sanmartin) 28/3 i Inglewood, Kalifornien.

Den sista stora finalen i World Boxing Super Series, cruiserviktsfinalen mellan Mairis Briedis och Yunier Dorticos (WBSS + IBF-VM) som efter sju bedrövelser och uppskov skulle äga rum i Riga, Lettland den 21/3 hamnade igår under lettiska regeringens beslut om omedelbart förbud för sammankomster på över 200 personer i bryderi .. idag fattas det sannolika beslutet av WBSS att ställa in/flytta på framtiden.

På samma sätt ställdes tävlingen & EM-fighten (EBU) mellan Sanna Turunen och Elena Sikhmashvili (supermellan) i Riihimaki, Finland 28/3 in, vilket även påverkade vår EM-domare Åke Johansson vars uppdrag där därmed sköts på en eventuell framtid.  

Detta är bara några tunga exempel på större tävlingar som försvinner ur kalendern: en mängd smärre tävlingar ställs också in under kommande veckor, med frågetecken för fortsättningen.

I Storbritannien för man av oklar anledning en annan politik, där man ännu inte begränsar samman-komster eller ställer in idrottsevenemang – nu sedan viruset bitit sig fast är det ju inte längre någon idé att försöka stoppa spridning utan snarare begränsa/hämma spridningen så länge som möjligt för att inte få en enorm mängd sjukdomsfall på en gång; men därvid avviker britterna (än så länge) från flertalet andra. Således betonas från brittiskt håll att jättefighten i tungvikt mellan Daniel Dubois och Joe Joyce om vakanta EM-titeln (EBU) & BBBofC-titeln på O2 Arena i London den 11/4 INTE är under hot av att ställas in  .. och flertalet inplanerade tävlingar skall gå, så att till exempel den för vår svenska mellanviktskung Ahmed Rossi tänkta fight mot Serge Ambomo i Turnberry, Skottland den 21/3 är fortsatt ON. Och idag påannonserades stort den kommande jättestora tungvikts-drabbningen i tungvikt mellan Oleksandr Usyk och Derek Chisora i O2 Arena den 23/5 .. utan minsta hint om att den kunde komma i fara för corona-begränsningar.

Likaså går nu OS-kvalet i boxning i London av stapeln, så som planerat och utan inskränkningar. SBF reste dit den 11/3 med en trupp på fem boxare och tre ledare med förhoppningar om att kvala in till OS i Tokyo till hösten. Det är på herrsidan Adam Chartoi (75 kg) och Liridon Nuha (81 kg) och på kvinnliga sidan Stephanie Thour (57 kg), Agnes Alexiussion (60 kg) & Love Holgersson (75 kg) under ledning av coacherna Viktor Shynul och Ulf Persson samt head coach Lennart Bernström. Det är i OS-arenan från 2012 allt avgörs och tävlingarna startar på lördag; lottningen hålls idag. Det är bara att hoppas att gänget kan få till en riktigt bra turnering och fixa OS-platser .. och hålla sig borta från corona-eländet.

På hemmaplan fattade dock idag SBF, i samklang med övriga idrotter i Sverige, att ställa in SM-boxningarna i Gävle, den 17-19/4, efter regeringsbeslutet om begränsad publik och under hotet av virusets spridning. SM flyttas nu preliminärt till kvartal 4, men kommer fortsatt att ske i regi BK Falken Gävle.