OS-KVALEN INSTÄLLDA, DITO BETERBIEV-FANLONG, ÄVEN UK VACKLAR; EBU-MÖTET INSTÄLLT…

mar 17, 2020
boXning


Den olympiska kvalificeringsturneringen för amatörboxarna, som hållits i Copper Box Arena i London och startade i fredags förra veckan, ställdes efter att måndagens pass avslutats helt in. Det var ett beslut IOC BTF (Boxing Task Force; som ersätter AIBA) tog i belysning av coronavirusets framfart, men det innebär att turneringen fryses på den punkt den stannade och skall vidare genomföras vid senare tillfälle – i det läge, med den lottning som gjorts och i de positioner boxarna har i turneringen – när så är möjligt. Vilket är inte minst väsentligt för den svenska truppen, avbildad ovan (från SBF:s hemsida) med de fem boxarna Love Holgersson (75 kg), Adam Chartoi (75 kg), Agnes Alexiusson (60 kg), Liridon Nuha (81 kg), Steffi Thour (57 kg) och coacherna Ulf Persson, Lennart Bernström & Viktor Shynul, inte minst med de fina inledande framgångar boxarna hade i London. Bara två av dem hann komma upp i OS-kvalet, men båda gjorde utmärkt väl ifrån sig. Liridon Nuha vann starkt över ungraren Peter Tallosi på söndagen med klara 5-0 – förde matchen utmärkt väl med en vid vänsterhook i inledningen och tog de första ronderna utan prut; i tredje skallade de ihop och Liridon fick ett fult jack i pannan, varefter matchen bröts men gick till poängbedömning, med klar svensk seger som följd. Nu får han ju faktiskt tid att läka cutet till omstarten. Och på måndags-kvällen gick Adam Chartoi upp mot rumänen Sorin-Mihai Caliniuc och boxade briljant och mycket skickligt hem alla tre ronderna mot en ’huggkubbe’ till motståndare, och vann klart, 5-0. Tjejerna skulle ha gått in i sina turneringar idag, tisdag, men nu blev det alltså istället hemresa.

 

På proffsfronten var det ännu igår oklart om hur det blir med WBC/IBF-VM-fighten mellan Artur Beterbiev och utmanaren Meng Fanlong (28/3 i Quebec, Canada) men den ställs nu in för att flyttas på framtiden. OCH nu ger också England upp i matchen mot Covid-19 och BBBofC ställer idag in helgens ’Golden Contract’-boxningar liksom nästa helgs (28/3) större möte David Avenesyan vs Josh Kelly, samt varslar att de större tävlingarna Ritzon vs Vazquez (4/4) och jättemötet Joyce vs Dubois (11/4) sannolikt blir stoppade. Däremot får ett antal mindre tävlingar, med begränsad publik, än så länge gå under de kommande helgerna.

Och nu kommer även återverkan av virusets härjningar att drabba även förbundsmötesverksamheten så att European Boxing Union (EBU) ställer in sitt inbokade årsmöte med Europas boxningsländer – det skulle ha ägt rum i A Coruna i Spanien den 30/5 och kringliggande dagar, men nu utgår det helt och hållet. Nästa årsmöte kommer inte att äga rum förrän våren 2021. ”Om det kommer att bli nödvändigt med omröstning mellan medlemsländerna, så kommer denna att hållas över email”, meddelar EBU:s generalsekreterare Enza Jacoponi från Rom.