EN MÅNAD UTAN ARRANGEMANG …

apr 20, 2020
boXning


Det har nu gått en hel månad utan verkställda boxnings-arrangemang till en följd av coronavirusets härjningar över jordklotet. Den senaste genomförda boxningstävlingen var i Tyskland den 19/3, en torsdag, varefter de inbokade tävlingar ströps i samtliga länder eller bokades om till senare datum, som sedan åter flyttats i tiden. På måndag samma vecka, den 16/3, hölls sista passet i pågående OS-kval i London, varefter resten av turneringen lades på is. Den då just gångna helgen med framförallt lördagen den 14/3 var det ännu full aktivitet, om än under hot och med påkallade begränsningar att träda i kraft .. då hölls boxningar i Australien, Chile, Colombia, Fiji, Finland (den senaste nordiska showen, i Oulu), Guatemala, Mexico (hela nio tävlingar), Nya Zealand, Nicaragua, Ryssland, Storbritannien (sex shower), USA, Venezuela, Tyskland och Sydafrika .. men sedan tog det helt tvär stopp i veckan därefter.

Samtidigt som det nu talas om, från amerikanskt håll, att saker och ting skall öppnas upp inom kort, fortsätter Covid-19 att drabba människor över allt i fortsatt stora antal, och människoliv skördas. I helgen nåddes vi i boxningsvärlden av dödsbudet om den berömde ringdomaren Eddie Cottons bortgång. Han dog den 17/4 av sviterna i Covid-19, 72 år gammal. Han dömde en lång rad VM-fighter och är bäst ihågkommen för jobbet som tredje man mellan Mike Tyson och Lennox Lewis, George Foreman och Shannon Briggs, Riddick Bowe och Andrew Golota, men även för att ha dömt Wladimir Klitschko, Gennady Golovkin, Bernard Hopkins mfl.

Vi nåddes också i helgen av det glädjande beskedet att den belgiske domaren Philippe Wouters, 61 år gammal, återhämtat sig från en tuff dust med Covid-19. Här hemma i Sverige har ju två av de våra tagit sig igenom en besvärlig corona-pers och kommit ut all right, dels vårt tungviktsess Otto Wallin, som ju redan i slutet av mars (i New York) kämpade sig igenom eländet och dels vår SBF-boss Anders Holmberg, som just kommit ut ur en häftig fight med sjukdomen. Båda är nu all right och i Ottos fall, efter en återhämtning och träningsperiod i hemmet, på gång igen med nya planer för återstart, så snart förhållandena tillåter.