SENSATION! ”CASKILLA” SLOG BRAEKHUS ..!

aug 16, 2020
boXning


Den märkliga utomhusgalan i centrala Tulsa, Oklahoma – med ringen rest mitt i korsningen av South Boston och East 5
th Street – slutade i ett remarkabelt crescendo, då domslutet i matchen mellan Cecilia Braekhus (36-1/9 KO) och Jessica McCaskill (9-2/3 KO) om den odisputabla VM-titeln i weltervikt förkunnades – och ”Caskilla” kröntes till ny världsmästare..!

Detta var ju redan från start en historisk VM-fight där den 38-åriga norskan – boxningsvärldens ”First Lady” och obesegrad under 36 proffsmatcher och ”oslagbar” VM-drottning sedan 2009 – satte alla sina bälten (WBA/WBC/IBF/WBO/IBO/RING) på spel i sitt 26:e titelförsvar .. ett försvar som skulle göra henne odödlig, som den boxare som bröt Joe Louis rekord på 25 raka titelförsvar. Hennes utmanare, den dubbla VM-drottningen (WBC/WBA) i viktklassen under, Jessica McCaskill, kom in som solklar ’underdog’, mot oddsen 6:1, är känd för sin tuffhet och oräddhet, men sågs som för liten, för lätt, och inte tillräckligt all around-teknisk för att kunna besegra den norska suveränen. När ringdomare Laurence Cole släppte loss dem i ringen i Tulsa, vid pass kl 05.20 svensk tid/söndag morgon, stod det dock snart klart att den tuffa amerikanskan kom för att ge järnet för en seger. Hon startade matchen bra och vann fyra av de första fem ronderna, medan norskan hade mycket svårt att finna rätt distans och komma loss med flera slag än enstaka träffar. ”Caskilla” låg på som en iller och träffade bra med uppercut i närkamper och en och annan lång swing utifrån och var hela tiden först på bettet. Cecilia boxade upp sig i andra halvan av VM-fighten och jämnade ut läget något, tog tre av de följande fyra ronderna men hamnade på nytt i underläge i sista ronden, då den 35-åriga Chicago-tjejen kämpade som en furie och slet till sig poängen! Det var dock många jämna ronder och vid domslutet blev det andlöst tyst – i och för sig inte så svårt då ju detta gick i stort sett utan publik på grund av coronan – och så kom domarsiffrorna: 95-95 .. 97-93 .. 97-94 .. till den NYA världsmästaren Jessica McCaskill ..!


Det blev historiskt onekligen! Inte riktigt som den norska drottningen tänkt sig det, men färgstarkt och friskt. Under stort jubel av teamet runt henne behängdes hon med samtliga bälten i ringen, och detta torde skapa ett stort eko i boxningsvärlden. Riktigt vad som nu händer är tveksamt. Kommer det att påkalla en returkamp? Blir det ”Caskilla” som nu går mot Katie Taylor i den tänkta jättefighten för damer inom närmsta halvåret – förutsatt att Taylor klarar sitt uppkommande försvar mot Delfine Persoon om lättvikts-VM – det är frågan.

Med ett stänk av bitterhet åsåg Cecilia Braekhus sin rival krönas. Efteråt sa hon till media: ”Må hon ta tillvara på mina bälten väl, det har tagit mig en lång tid att samla ihop dem.”