POVETKINS SKRÄLL-KNOCKOUT PÅ WHYTE! SMITH SLOG UT ALVAREZ! TAYLOR VANN .. DITO PORTER ..

aug 23, 2020
boXning


Wow! Snacka om skräll-knockout! 40 år gamle Alexander ”Vite Riddaren” Povetkin (36-2-1/25 KO), alltjämt en betydande fighter i tungviktstoppen men på ”sista versen” som stjärna och i sin förmodade tack & adjö-kamp, gjorde det fullständigt oväntade i svårt krisläge i WBC/Interim-titelmötet mot topprankade Dillian Whyte (27-2/18 KO) i Matchroom Fight Camp i Brentwood, Essex, England på lördagsnatten. Den dryga 101 kg tunge ryssen gjorde förvisso en riktigt bra match men förlorade inledningsronderna knappt, men i fjärde tycktes det som den 118 kg tunge Whyte tänkte att  den åldrande ex-mästaren fått vara med tillräckligt, tryckte på hårdare och slog ner Povetkin i inledningen av ronden med en vass vänster som Alexander dock reste sig från direkt och satte sedan en metodisk press som med tjugo sekunder kvar av ronden resulterade i en ny tung nedslagning efter en vänster uppercut gått in hårt. Povetkin kom upp och ringdomare Mark Lyson lät matchen gå. Med bara sekunder kvar av omgången redde ryssen ut problemen, men slutet tycktes då nära. Så var det också – men inte alls som väntat ..!

Efter en tuff öppning av femte ronden hamnade de två på halvdistans och plötsligt drev Povetkin in en superb vänster uppercut genom Whytes gard, som träffade klockrent, och fällde den väldige britten som en kapad fura! Han stöp raklång på rygg utmed och delvis under repen, totalt utslagen och Lyson avbröt räkningen och klockan stannade på 30 sekunder av ronden. Det kallades löjligt nog TKO men kan inte vara mer KO än detta nu var! Och en, i det läge den kom, fullständig skrällseger. Varmed Alexander Povetkin är ny WBC/Interim-kung i tungvikt! ”Jag såg att han hade en svaghet för uppercut och jag hade tränat på detta”, sa Povetkin efteråt, ”och även om jag var i golvet två gånger, så var jag inte illa ute. Jag hade koll – och jag tog tillvara på min chans!”

Det finns en returklausul i kontraktet boxarna emellan och promotor Eddie Hearn förväntas utnyttja denna, efter överläggning med Whyte om vad han vill. Dillian verkade helt all right efter att ha tagit sig upp på benen, men lämnade arenan utan vidare kommentarer.

Den andra huvudmatchen i Fight Camp var returen mellan Katie Taylor (16-0/6 KO) och Delfine Persson (44-3/18 KO) från Belgien om lättvikts-VM (WBC/WBA/IBF/WBO) – deras första möte för 14 månader sedan, då ett titelenande, vanns av Taylor med minimal marginal och utlöste viss kontrovers, då många tyckte Persoon i själva verket tog hem fighten – och nu blev det åter en tät och tuff historia där belgiskan pressade framåt under hela fighten men den irländska drottningen stod för de bättre poänggivande träffarna, oftast på kontra. Det var dock jämnt, om nu klarare än senast, och domarna gav det enhälligt till Taylor, 98-93, 96-94 x 2. Varmed Taylor förblir odiskutabel världsmästare i damernas lättvikt.  

 

Senare på lördagsnatten, men nu borta i nästa corona-säkrade boxnigs-’arena’, The Bubble i MGM Grand i Las Vegas, Nevada, USA var det dags för nästa ”skräll” .. om inte kanske av samma dignitet som Povetkins ovan. I ett direkt avgörande WBO-VM-kval i lätt tungvikt möttes förre VM-kungen i klassen Eleider Alvarez (25-2/13 KO) och förre VM-utmanaren Joe Smith Jr (26-3/21 KO) och det blev en spännande och till sist dramatisk fight. ”Storm” Alvarez har ju en viss förmåga att starta lätt omständligt och trögt och bara jobba i sekvenser, men då ofta ytterst farlig och precis, kom nu till korta mesta delen av tiden mot en frenetiskt och ytterst hårt jobbande Smith, som helt enkelt bra länge var för mycket mot ex-mästaren och tog hem flertalet ronder allt eftersom. Alvarez hade bra ’glimtar’ här och där men började inte köra hårt förrän i matchens mittparti och fick då vasst svar på tal. Direkt i nionde rondens inledning landade Smith en mycket vass höger och skickade Alvarez raglande bakåt och följde snabbt upp med en vass vänster som definitivt sänkte Eleider, dessutom så illa att han kanade ut mellan de två nedersta repen och hamnade med kroppen på ringens utsida, enbart benen inne i ringen, och där låg han tills ringdomare Tony Weeks nått ”sju” i räkningen varpå han desperat försökte ta sig in och upp och reste sig på ”ten and out”! För sent – och därmed är Joe ”The Beast” Smith Jr klar som nästa VM-utmanare – om den nu vakanta titeln. Hans slutliga motståndare utses inom kort, mellan ryssarna Umar Salimov och Maxim Vlasov. Smith ledde matchen vid stopp med klara siffror (80-72, 79-73 x 2).

Ytterligare ett IBF-VM-kval, officiellt dessutom om WBC/Silver-bältet, i weltervikt, hölls i Microsoft Theater – corona-sanerad och utan publik – i Los Angeles, Kalifornien, USA där dubble förre VM-kungen ”Showtime” Shawn Porter (31-3-1/17 KO) mötte IBO-VM-kungen och Sverige-bekantingen Sebastian Formella (22-1/10 KO) från Tyskland (team Ceylan, Hamburg). Den senare kämpade tappert men var numret för liten för Porter, som kunde dra ifrån till rätt ensidig seger med stora siffror (120-108 x 3). Detta satte nu Porter i linje för ett möte med segraren i den kommande WBC/IBF-VM-fighten mellan Errol Spence Jr och Danny Garcia – en ’tung’ fight, satt till den 21/11 men ännu inte helt klart var och med förhoppning om inför publik. Återstår att se.  

 

Och som en extra poäng över helgens frekventa boxande kan konstateras att den gamle ex-VM-kungen i cruiser Yoan Pablo Hernandez (29-2/14 KO), nu 35 år gammal, efter sex års bortavaro från ringen, fick sin comeback totalsabbad av ännu äldre, 40-årige Kevin ”Kingpin” Johnson (35-17-1/19 KO) i deras tungviktsmöte på Elbau Parks flytande scen, med begränsad publik, i Magdeburg, Tyskland på lördagskvällen. Johnson ’stalkade’ Hernandez hela kvällen, slog ner honom i fjärde och slog ut honom i sjunde ..! Det var ”Kingpins” första seger på sex matcher. ”Fel” gubbe vann .. hela helgen!