CORONANS FÖRSTA VERKLIGT TUNGA FIGHT WEEK: CHARLOMANIA + TAYLOR + BRIEDIS VS DORTICOS FINALEN

sep 24, 2020
boXning

Denna veckas avslut bjuder på coronapandemins första verkligt stora fyrverkeri av tunga boxnings-matcher – den största boxningshelgen sedan jättedramat Fury-Wilder i februari – som ger oss VM-boxningar på ett flertal håll på jordklotet.

Det största evenemanget i sig är döpt till ”Charlomania” och är Showtimes stora PPV-event från Mohegan Sun Casino i Uncasville, Connecticut i USA på lördagen, arrangerat inför en begränsad publik, men där den stora grejen är hela fem VM-fighter sända pay-per-view ut över USA – det största PPV-arrangemanget sedan just Fury-Wilder men i reklamen kallat ”årets största”. Det kostar 75 dollar (eg $74.95) för att köpa paketet, omfattande sex matcher totalt i en jättelång sändning, där inte som normalt vid PPV en supermatch ’bär’ evenemanget utan man här får hela fem VM-fighter plus en WBC-VM-kvalificering mellan Danny Roman (27-3-1/10 KO) och Juan Carlos Payano (21-3/9 KO) i super bantam/lätt fjädervikt. De stora numren är i sändningens/galans första halva Jermall Charlo (30-0/25 KO) i försvar av sin WBC-VM-titel i mellanvikt mot Sergiy Derevyanchenko (13-2/10 KO) – en riktigt stor fight ’any day’ – vilken föregås av WBA-VM i super bantam/lätt fjädervikt mellan Brandon Figueroa (20-0-1/15 KO) och Damien Vazquez (15-1-1/8 KO) & därefter WBO-VM i bantamvikt mellan John Riel Casimero (29-4/20 KO) och Duke Micah (24-0/19 KO) – varpå  sändningens/galans andra halva toppas av den andra Charlo-brodern, Jermell (33-1/17 KO), WBC-kung, i ett tungt titelenande mot Jeison Rosario (20-1-1/14 KO), WBA/IBF-kung, om vem som är verklig herre i super welter/lätt mellanvikt – en jättefight ’any day’ – vilken i programmet föregås av WBC-VM i super bantam/lätt fjädervikt mellan Luis Nery (30-0/24 KO) och Aaron Alameda (25-0/13 KO) & ovan nämnda VM-kval. Ett massivt card minst sagt ..!

Det är tvillingbröderna Charlos största uppgifter hittills och en häftig grej givetvis att de boxar ”sida vid sida” i ett gemensamt arrangemang av denna dignitet.  

OCH i London tidigare samma lördagskväll, i BT Sports Studios i Bethnal Green, försvarar Josh Taylor (16-0/12 KO) sina WBA/IBF-VM-titlar i super light/lätt weltervikt mot den sedan i maj uppskjutna matchen vs Apinun Khongsong (16-0/13 KO) från Thailand, varmed en VM-fight återvänder till London och till ESPN-sändningen av densamma. Matchen går i princip utan publik och blir därmed den första i sitt slag. Khongsong vid pressmötet igår: ”Jag är stolt över att vara i samma ring som en stor mästare som Taylor, men det är bra för mig att det inte finns publik och min plan är att vinna på KO!” Taylor: ”Jag tror inte det har större betydelse för min insats att vi boxar utan publik; det ska bli skönt att komma in i ringen igen och få leverera en bra insats!”

OCH till sist – efter ett flertal framflyttningar pga coronan och till sist omflyttning i plats dessutom – blir nu den sedan i mars månad (då redan några gånger flyttad) inplanerade och då i sista stund inställda finalen i WBSS-turneringen (World Boxing Super Series) i cruiservikt mellan letten Mairis Briedis (26-1/19 KO) och exilkubanen, numera Miami-bon, Yuniel Dorticos (24-1-1/22 KO) av, dock inte som vid tidigare planerade möten i Riga utan nu i en TV-studio, Plazamedia Broadcasting Center i München, Tyskland med Sauerland Events som promotor och TV-förmedlat av DAZN/Sky Sports & Bildplus. Dorticos har vistats sedan en tid i Tyskland och Briedis anlände per flyg på onsdagen till München. I denna 2018/19 års WBSS-turnering – vars ultimata mål är erövrandet av Muhammad Ali Trophy – kvalade Dorticos in till finalen via segar över Mateusz Masternak i oktober 2018 och över Andrew Tabiti i juni 2019; Briedis kvalade in via segrar över Noel Gevor i november 2018 och över Krzysztof Glowacki i juni 2019 – finalen skulle ursprungligen gått i oktober 2019 men fick efter skadestrul flyttas till 2020 .. och sedan skjutas fram genom corona-eländet till lördagens showdown. Den äger rum i en sluten studio utan publik. Båda boxarna förklarar sig utomordentligt segersäkra och segersugna. Det är en häftig – och nu länge – efterlängtad upplösning som väntar.

Redan på fredagen tjuvstartar helgens riktigt upphaussade boxande med en lätt märklig show i Las Torres de Tijuana Hotel i Tijuana, Mexico där Julio Cesar Chavez Jr (51-4-1/33 KO) möter Mario Abel Cazares (11-0/5 KO) i en 10-ronders fight i lätt tungvikt i vad som är den formella huvudmatchen, men där klart störst intresse ges den uppvisning de gamla legendarerna Julio Cesar Chavez (107-6-2/85 KO) – far till junior; nu 58 år – och Jorge Arce (64-8-2/49 KO), blott 41 år gammal, skall göra över fyra ronder. Alltsammans TV-sänds av DAZN. De två legendariska boxarna har gjort två tidigare uppvisningar men först nu blev det ”jättestort” och plockas upp av media en masse.