DAGS FÖR ”SUPER SATURDAY”: CRUZ-DAVIS, INOUE-MOLONEY, USYK-CHISORA ..!

okt 30, 2020
boXning

Vi står inför en häftig boxnings-weekend, med inte mindre än tre stora shower – alla dock under tunga corona-begränsningar – på lördagen, varför denna nu benämns som ”Super Saturday” i amerikansk reklam.

Det är dels den PPV-sända trippel-show som ska äga rum inför en begränsad publik i The Alamodome i San Antonio, Texas där främsta kort är nya stjärnan, 25-årige Gervonta ”Tank” Davis (23-0/22 KO) i försvar av sin WBA-VM-titel i lättvikt mot heta rivalen och mångfaldige mästaren, den regerande WBA-VM-kungen i super feather/lätt lättvikt & i fjädervikt Leo Santa Cruz (37-1-1/19 KO), vars titel i lätt lättvikt dock också är på spel … alltså två viktklasser på en gång! 32-årige Santa Cruz har ju i två omgångar (Carl Frampton ’lånade’ titeln ett tag) varit suveränen i fjädervikt – och dessförinnan kung i bantam & lätt fjädervikt – men gick i november 2019 upp och erövrade WBA-VM i lätt lättvikt, genom att då ta den från just efter Gervonta Davis vakanta titeln där med en strong poängseger över Miguel Flores. Det är en stark rivalitet mellan USA:s nya superstar och Mexicos ”El Terremoto/Jordbävningen”. Davis är mycket klar favorit i bettingen. Denna superba huvudmatch backas upp av WBA-VM i super light/lätt weltervikt mellan Mario ”El Azteca” Barrios (25-0/16 KO) vs Ryan ”Cowboy” Karl (18-2/11 KO) samt förra lätta welterviktskungen Regis Prograis (24-1/20 KO) vs Juan Heraldez (16-0-1/10 KO) & Isaac Cruz (19-1-1/14 KO) vs Diego Maldonado (32-3/13 KO) i ett IBF-VM-kval i lättvikt. Ett jätte-card med andra ord.

Också i USA, i coronasäkrade ”The Bubble” i Las Vegas, Nevada försvarar Japans superstar Naoya ”Monster” Inoue (19-0/16 KO) sina WBA & IBF-VM-titlar i bantamvikt mot Australiens Jason Moloney (21-1/18 KO) i vad som lovar bli en ytterst spännande drabbning. Där är uppbackningen WBO-VM i super feather/lätt lättvikt mellan polskan Ewa Brodnicka (19-0/2 KO) och USA:s Mikaela Mayer (13-0/5 KO). Vid torsdagens pressmöte sa Inoue: ”Mina skador från förra året har läkt utomordentligt bra och efter Covid-19 har det varit hård träning. Det är stora förväntningar här, men jag använder det som motivation för att bli bättre för varje fight.” Moloney sa: ”På lördag kan inget stoppa mig och jag avser bli bäst i världen i bantamvikt. Jag vet att jag kan vinna och jag bryr mig inte om vad folk säger. Han har aldrig mött nån så bestämd som jag. Jag ska ta ”Monstret” till platser han inte vet finns!”

OCH i Wembley Arena i London – inför begränsad publik – möts tidigare cruiservikts-suveränen, numera fullgod tungviktare, Oleksandr Usyk (17-0/13 KO) och Dereck Chisora (32-9/23 KO) i vad som torde bli en ytterst spännande andra start för Usyk i tyngsta klassen. Den första var för nu nästan ett år sedan, en TKO 7-seger över Chazz Witherspoon. Chisora var dito senast uppe för precis ett år sedan, med TKO-seger över David Price. Vid dagens invägning dök Chisora upp vitspacklad (!) som Halloween-spöke och ställde till med en ’scen’, rätt upp i facet på en cool Usyk. De vägde in på 98,6 kg för Usyk och 115,9 kg för Chisora.

Här är uppbackningen Lee Selby (28-2/9 KO) vs George Kambosos (18-0/10 KO) i ett IBF-VM-kval i lättvikt.

Som om detta inte vore nog tjuvstartar helgen dock med en stark show redan inatt, på fredagen, i Fantasy Springs Casino i Indio, Kalifornien med förre lätta mellanviktskungen Jaime Munguia (35-0/28 KO) mot Tureano Johnson (21-2-1/15 KO) om WBO:s Interkontinentala mellanviktstitel. Här är uppbackningen de två obesegrade Rashidi Ellis (22-0/14 KO) och Alexis Rocha (16-0/10 KO) om WBC:s vakanta Int/Silver-titel i weltervikt & Elwin Soto (17-1/12 KO) i försvar av sin WBO-VM-titel i lätt flugvikt mot Carlos Buitrago (32-5-1/18 KO).