LÄGESRAPPORT FRÅN YIGIT, HAMPUS H, AHLBORG, AHLIN

dec 03, 2020
boXning

Det är ingen lätt uppgift att vara proffsboxare i landet Sverige i dessa dager och tider. Vi har nu ett gäng aktiva som febrilt letar jobb utomlands, med växlande framgång.


Anthony Yigit har varit över i Florida några veckor, med avsikt att landa en fight där. Han har kunnat träna riktigt bra tillsammans med Juan Carlos Payano och Luis Ortiz för Herman Caicedo i Caicedo Gym i Miami och har nu lyckats landa ett verkligt bra avtal med PBC via Dade Promotions på i första hand tre matcher, med start i februari nästa år. Det var först tänkt att det skulle kunna bli en fight nu i december, men det gick inte att få fram en lämplig motståndare, så den matchen utgår. Man ville först behålla Anthony kvar på plats i Miami över helgerna men han föredrog att resa hem, så nu är det Stockholm som gäller närmsta tiden. Men på nya året bär det tillbaka till USA.

Hampus Henriksson hade match bokad och klar i Tyskland den 19/12, där han var tänkt gå mot obesegrade Timo Rost, men i sparring sabbade dessvärre Hampus vänsternäven .. inte alltför illa, men så pass att man tvangs hoppa av detta uppdrag .. och får nu rehabba och satsa på start i februari istället. Rost avancerades då till själva huvudmatchen och möter nu självaste Felix Sturm, i den forna storboxarens comeback till ringen, efter mer än fyra års uppehåll och vid 41 års ålder.  

På samma tävling kommer nu det senaste svenska nytillskottet i proffsbranschen Marianne Ahlborg att få debutera. Trollhättetjejen skulle ju ha debuterat på den corona-inställda tävlingen i Göteborg den 28/11, men då det evenemanget försvann ut fortsatte hon hårdträningen, medan teamet Robert Nordman/Alex DaSilva fortsatte leta alternativ start för henne. Hon är dubbel svensk mästarinna i welter/lätt mellanvikt med goda internationella meriter därutöver, landslagsdam och vår boxare på EM ’18 med 75 amatörmatcher i ryggen, nu 29 år gammal redo, för proffslivet. Hon får nu chansen att starta på denna Universum-tävling, först förlagd till Köln, men nu flyttad till Universum Gym i Hamburg den 19/12, där hon ställs mot Tysklandsbaserade turkiskan Yasemin Akturk (0-2), vilket torde bli ett lagom hyggligt första test. De sista förberedelserna är igång och teamet planerar sin resa ner till Hamburg, med allt av försiktighetsåtgärder som följer med ett dylikt uppdrag dessa dagar.

Oscar Ahlin har haft ett större på uppdrag på gång en tid; en tilltänkt fight mot Ronny Landaeta om IBO:s IC-titel i lätt tungvikt som dock gick om intet, men svensken har legat i hårdkörning på gymet och har fortsatt pressa för en chans .. och nu ser det ut som det kan lösa sig. Han kommer att få chansen om den vakanta IBO/IC-titeln, men mot obesegrade letten Ralf Vilcans (11-0/5 KO) istället .. en riktigt tuff uppgift och spännande uppdrag, om det nu går att knyta ihop. Det är inte hundra procent satt ännu, men torde gå vägen. Då gäller detta på ”Maravillas” gala i Torrelavega i Spanien den 19/12, där även Sergio Garcia möte Andranik Hakobyan om EM/EBU-titeln i super welter/lätt mellanvikt .. och Sergio Martinez själv boxar på programmet. Det torde bli klart alldeles inom kort för Oscars del – och redo för jobbet är han.