ETT ÅR MED PANDEMIN: FRYST TILLVARO ..

mar 12, 2021
boXning

 

Det har nu gått ett år sedan världen fastslogs befinna sig i en pandemi. Det har inneburit ett långdraget elände av i stort sett fryst verksamhet. Det började med alarmrapporterna från slutet av februari som växte till allt kraftigare motåtgärder i mars, WHO:s fastslående att detta var en pandemi den 11/3 2020 .. och därefter allt större ingrepp och begränsningar i samhällslivet. För idrottens och vår del betydde det snabbt nog inställda och/eller uppskjutna tävlingar – som sedan fick skjutas än mer på framtiden. Det slog först hårdast i Kina, Italien .. Japan, men snart nog drabbade det hela västra Europa och sedan Nord-Amerika och resten av världen. I rasande fart.

Av de riktigt stora boxningsbataljerna hann WBA/Gold-titelfighten i tungvikt mellan Robert Helenius och Adam Kownacki – Helenius stora triumf – i New York den 7/3 precis äga rum, men det därnäst följande fjäderviktsmötet mellan Shakur Stevenson vs Miguel Marriaga i MSG fick ställas in. Här i Europa ställdes EM-fighten mellan Sanna Turunen och Elena Sikhmashvili i Rihiimaki, Finland den 28/3 (där Åke Johansson skulle varit domare) in, WBSS-finalen i cruiservikt planerad till Riga, Lettland 21/3 mellan Mairis Briedis och Yunier Dorticos sköts upp till 16/5 .. och sedan än längre fram. OS-kvalen för amatörerna i London, som var i full gång, avbröts mitt i, den 21/3 och ställdes in .. hela OS kom sedan att flyttas från OS-året 2020 till juli månad 2021. SM för amatörer flyttades från april till november. VM-kvalet i tungvikt i London mellan Dillian Whyte och Alex Povetkin, i april, som först tänktes köras flyttades till den 22/8, då det genomfördes i den lättnad i pandemi-trycket som kom under sommaren. På samma sätt flyttades tungviktskvalet mellan Daniel Dubois och James Joyce till 28/11 och VM i tungvikt mellan Anthony Joshua och Kubrat Pulev från sitt försommardatum till 12/12. Här hemma sattes begränsningar för publika sammankomster till först 500 personer, sedan till 300, så till 50 personer och nu till sist begränsat till 8 personer.

Vi gjorde ett tappert försök – Kabinejad i Örebro – att arrangera 7/11, vilket fick avbrytas, och dito – Högström i Göteborg – i november, vilket också fick ställas in, när den lättnad som då en tid rått snabbt byttes till förnyade reseförbud och stopp.

Från första helt boxningsfria helgen, 21-22/3, kom det sedan att bli ett principiellt stopp jorden runt – även om det bröts mot med vissa arrangemang i Mexico, Argentina, Ryssland och andra håll – ända fram till sommarens lättnader. Då öppnade arrangemang upp i Las Vegas, där man skapade ”The Bubble” som coronasäkrad, publikfri arena, med arrangemang 9/6, 11/6, 16/6 och sedan veckovis framöver, och det följdes av liknande upplägg i England 10/7, Japan 16/7 .. men det var då en idrott utövad under radikalt annorlunda och pressade förhållanden. I Tyskland, Magdeburg, prövade man tävling med starkt begränsad och socialt distanserad publik redan 20/7 .. och det följdes senare av liknande arrangemang i Florida och Kalifornien. Några av våra proffs började ta matcher utomlands där så lät sig göras – Oscar Ahlin (inställt 26/8) i Belgien 3/10 och Spanien 19/12, Hampus Henriksson i Tyskland 12/9 .. Otto Wallin fick till fight mot Travis Kauffman i Connecticut 15/8 .. Cecilia Braekhus kom upp i stor drabbning mot Jessica McCaskill i Tulsa, Oklahoma 15/8 .. nya proffsen Marianne Ahlborg kom igång i Hamburg, Tyskland 19/12 och igen den 20/2, Goran Babic fick starta i Serbien 28/2, medan Anthony Yigits försök till nystart blev stoppade – och överlag var det mycket lite verksamhet och stark frustration. Några verkligt tunga arrangemang – inom de tuffa begränsningar som förelåg – åstadkoms, som den märkliga tillställning Mike Tyson och Roy Jones Jr bjöd på i Los Angeles 28/11, där också Badou Jack gick sin senaste fight. Till de stora fighter som trots allt gjordes måste räknas, förutom de engelska tungviktsdrabbningarna ovan, lättviktsdramat mellan Vasily Lomachenko och Teofimo Lopez 17/10 i ”The Bubble” och weltervikts-VM Errol Spence vs Danny Garcia i Dallas AT&T Stadium inför 16.000 åskådare utspridda över 80.000 sittplatser 5/12, och Canelo Alvarez triumf över Callum Smith inför en publik på 11.500 i jättearenan Alamodome i Texas 19/12, och för svensk del Otto Wallins granna seger över Dominic Breazeale i Mohegan Sun i Connecticut den 20/2 .

 

Men allt detta är ändå en mycket måttlig mängd aktivitet i en i stort sett svårt hämmad verksamhet, nu alltså i ett helt år under undantagstillstånd. Hos oss i Sverige lyckades vi, efter den senaste proffs-showen, vilken ägde rum i Katrineholm den 22/2 2020, alltså inte få till stånd en enda proffs-tävling under det år som gått. Det har inte varit mycket bättre i våra grannländer, men dock lite.

 

I Danmark, där sista showen före corona-stopp ägde rum i Ringköbing den 29/2 2020 har man sedan dess lyckats arrangera två tävlingar: dels VM-galan (Sauerland) med Dina Thorslund vs Nina Radovanovic – 7 matcher på programmet – i Struer den 26/9 2020 & dels TK Promotions tävlingar i Gilleleje – 9 matcher på programmet – den 5/12 2020.

 

I Finland, där sista showen före coronan ägde rum i Vantaa utanför Helsingfors den 1/2 2020 men där man också lyckades genomföra inplanerad mini-tävling i Oulu/Uleåborg den 14/3 före ’stopp’, har man därefter lyckats göra tre tävlingar: först i Ringside Gym i Helsingfors – fyra matcher – den 22/8 2020, därefter i Borga Box Gym i Porvoo/Borgå den 29/8 2020 med två matcher, och sedan i Vantaa – 7 matcher – den 30/10 2020. En planerad tävling nu i mars i år fick ställas in.

 

I Norge, där sista showen före corona-stopp ägde rum precis på ’gränsen’ den 7/3 2020 i Bergen, har man sedan dess lyckats lika dåligt som i betydligt hårdare drabbade Sverige – inte en enda tävling.

 

Ett mycket märkligt & magert boxningsår. Vi väntar alla på bättre tider. Frystidens slut.