FIGHT WEEK – DAGS FÖR CANELO VS SAUNDERS

maj 04, 2021
boXning


Vi är i Fight week för en av årets stora evenemang, då nu på lördag i AT&T Stadium i Arlington, Texas boxningsvärldens idag största stjärna Saul ’Canelo’ Alvarez (55-1-2/37 KO) sätter sina WBC & WBA-VM-titlar på spel mot WBO-VM-kungen Billy Joe Saunders (30-0/14 KO) i ett trippel-titel-enande, som hela boxningsvärlden länge längtat efter. Dessutom gäller det The RING:s VM-bälte, markerande att det handlar om klassens riktiga VM. Biljetterna släpptes den 20/3 och under det så kallade begränsade förköpet såldes 20.000 biljetter första dagen och under den vecka det då gällde såldes samtliga 40.000 biljetter. Nu har senaste veckorna resten av biljetterna släppts och promotor Eddie Hearn/Matchroom meddelade förra veckoslutet att över 60.000 nu är sålda och att sannolikt samtliga möjliga 70.000 biljetter kommer att gå åt..!

Det är ju tradition sedan mycket länge att arrangera stort – i USA:s sydväst med stor mexikansk befolkning – runt Mexicos ena ’nationaldag’, den stora festdagen ”Cinco Mayo” (5 maj) .. och nu i år blir närmsta lördag just den 8/5 .. därav helgens jätte-evenemang. WBC har t o m skapat ett alldeles speciellt bälte, i år ett ”mestizo”-bälte, mycket vackert dekorerat, till segraren. Canelo Alvarez är ju vår tids super-champion – han höll WBC-VM i super welter/lätt mellanvikt 2011-13 och en kort sväng åter igen 2016, erövrade så VM i mellanvikt (WBC+WBA+ IBF&RING) 2015-20 .. ja han har idag fortsatt WBC-bältet som ”franchise Champion”/mästarnas mästare .. och gick upp i supermellan och erövrade WBA-bältet där en tid 2018, tog sedan 2020 både WBA/WBC-titlarna & RING, och hann 2019 med en sväng som WBO-kung i lätt tungvikt också..! Enda förlusten är VM-mötet 2013 mot Floyd Mayweather; i övrigt är raden segrar över jättenamn otrolig: Shane Mosley, Miguel Cotto, Amir Khan, Julio Cesar Chavez Jr, Gennady Golovkin, Sergey Kovalev, Callum Smith för att nämna en del. Han är bara 173 cm lång – men har en bra räckvidd på 179 cm – och givetvis sin fantastiska record att falla tillbaka på. Den ’andre’ mästaren, Billy Joe Saunders är obesegrad vid 31 års ålder – Canelo är 30 – och har en mycket snygg record; höll WBO-VM i mellanvikt 2015-18, erövrade WBO-VM i super mellan 2019 och har försvarat två gånger. Han är 180 cm och har motsvarande räckvidd. Det har varit på tal i över ett år om att skapa den här matchen, som nu alltså blir av .. bara dagar kvar.

 

Vid förra veckans digitala presskonferens värderade de två boxarna sin uppgift och sina planer. Billy Joe Saunders: ”Det handlar om hur världen kommer att minnas en, på grund av hur stort det här är. Det är det absoluta målet, det är toppen på berget. Jag har den största respekt för honom, men jag kommer för att vinna. Jag har snabbheten att kunna slå honom.” Canelo Alvarez: ”Jag är nu på toppen av min förmåga. Han är en bra fighter och han är snabb. Men jag kommer att besegra honom, utan minsta tvekan!”

 

Det är ett starkt ’card’ även i övrigt i AT&T Arena. Semin är en WBO-VM fight i lätt flugvikt mellan mexikanen Elwin Soto (18-1/12 KO) och japanen Katsunari Takayama (32-8/12 KO), där den förre försvarar titeln för tredje gången. Takayama har hållit minimum/stråvikts-VM (lättaste klassen) i tre omgångar under perioden 2005-17. Han tar här ”sista chansen” vid 37 års ålder. Och uppbackning till denna fight är en WBA/I-C-titelmatch mellan Kieron Conway (16-1-1/3 KO) och Souleymane Cissoko (12-0/8 KO) över 10 ronder i super welter/lätt mellanvikt.

 

Denna Fight week har dock en mycket intressant match redan på fredag i Jekaterinburg i Ryssland där den obesegrade ryssen Magomed Kurbanov (21-0/13 KO) möter förre WBO-VM-kungen Liam Smith (29-2-1/16 KO) från England om vakanta WBO/Int-titeln i super welter/lätt mellanvikt över 12 ronder.