JOSH TAYLOR SUVERÄN KUNG I LÄTT WELTER..!

maj 23, 2021
boXning


Så har då världen äntligen fått en suverän och odiskutabel världsmästare i super light/lätt weltervikt – det skedde inatt, på söndag morgon svensk tid, i The Theater i nya Virgin Hotels i Las Vegas, Nevada, USA. WBA/IBF-VM-kungen Josh Taylor (18-0/13 KO) från Skottland besegrade WBC/WBO-VM-kungen Jose Ramirez (26-1/17 KO) från Kalifornien på poäng efter 12 ronder och kröntes till obestridlig Champion i 63,5 kg klassen med samtliga bälten plus The RING:s bälte, designerat för den verkliga världsmästaren. Det var en strålande glad skotte som efteråt skrek ut sin glädje! ”Jag har jobbat för detta hela mitt liv! Jag har vigt mitt liv till boxningen och nu har jag nått mitt stora mål. Jag har drömt om detta så länge! Jag över månen av lycka, jag har tränat för detta ögonblick hela livet!”

Över 2000 åskådare i The Theatre såg Taylor ”The Tartan Tornado” och ”The Jaguar” Ramirez göra upp i en utmärkt bra drabbning som böljade fram och åter under kampens första fem ronder. I femte fick Taylor ett cut över vänster öga, som då såg alarmerande ut, men i sjätte svängde det helt då den skotske eleganten golvade Ramirez med en rak vänster – från sin south paw garde – vilket konkurrenten tog sig upp ifrån, men i sjunde gjorde Taylor om bravaden med en vänster uppercut! Ramirez var skakad, men tog sig igenom uppföljningen efter ny räkning .. och lyckades komma tillbaka in i fighten. Taylor släppte på trycket och de avslutande ronderna blev åter jämna, måhända i tron att han ledde stort. Efter avslutande tolfte rond signalerade han klart att han vunnit, men det var relativt jämnt hos domarna, som dock alla tre var eniga om Taylors seger: 114-112 x 3 ..! Det visade sig att poängdomarna gav flertalet avslutande jämna ronder till Ramirez. Ringdomare var Kenny Bayless.

Därmed blev Josh Taylor den sjätte mannen under ”fyra-bältes-eran” att erövra alla bälten och uppnå ’undisputed’ status.

”Jag tyckte domarsiffrorna var väl jämna, jag tyckte det var klarare än så. Jag var inte glad över domarsammansättningen, men jag tänkte inte gnälla över den, jag visste jag skulle vinna i alla fall”, sa Taylor efteråt. ”Men jag har bara respekt för Ramirez. Den här veckans snack var bara till för att reta honom att komma till attack, så jag kunde använda det. Och det gick vägen!”

”Han var smart på insidan, och klippte mig där, men jag gick upp och kom igen och gav mitt bästa”, sa Ramirez efteråt, ”jag var aldrig riktigt skakad, jag var ’med’, bara sur över att jag gick på de där träffarna. Men det var en bra fight!”

Promotor Bob Arum: ”Vilken sensationell fight. Båda männen skall applåderas, och ett hjärtligt grattis till den odisputabla mästaren, Josh Taylor. Framtiden är ljus för båda!”

 

Främsta förmatch var dito en kamp i lätt weltervikt mellan Jose Zepeda (34-2/26 KO) och ”Hammerin” Henry Lundy (31-9-1/14 KO) som Zepeda vann, efter tio ganska tama ronder, med en hygglig marginal (98-92 x 3). I en 8-rondare, likaså i lätt welter, överraskade Kenneth Sims (16-2-1/5 KO) med att ta hem ett majoritetsdomslut över Elvis Rodriguez (11-1-1/10 KO), där två domare hade 78-74, medan tredje domaren hade oavgjort 76-76.

 

I helgens övriga tyngre resultat märks Sam Eggingtons (30-7/17 KO) seger på poäng 12 över förre IBF-kungen Carlos Molina (37-12-2/12 KO) om WBC/Silver-bältet i mellanvikt i Skydome Arena i Coventry, England på lördagsnatten. Dito kom Sydafrikas ex-VM-kung Hekkie Budler (33-4/10 KO) samma dag tillbaka efter över två års vila och slog Filippinernas Jonathan Almacen (7-4-2/2 KO) på poäng 12 om vakanta WBC/Silver-titeln i lätt flugvikt i Booysens Hall i Johannesburg. OCH i Japan – dit utlänningar inte släpps in för närvarande – gjorde inhemska boxare upp på fredagskvällen om två Orient-titlar: Satoshi Shimizu (10-1/9 KO) besegrade Musashi Mori (12-1/7 KO) om fjädervikstiteln och Kazuki Nakayima (10-0-1/8 KO) slog Kai Chiba (13-2/8 KO) om bantamviktstiteln.