FIGHT WEEK FÖR HANEY-LINARES, OUBAALI-DONAIRE ..

maj 27, 2021
boXning

Vi är mitt i en Fight Week som laddar upp för ett par verkligt intressanta ’lätta’ matcher av största betydelse. Det handlar dels om WBC-VM i lättvikt där regerande champion Devin Haney (25-0/15 KO) försvarar mot förre mästaren – i tre viktklasser – Jorge Linares (47-5/29 KO) i Michelob Ultra Arena i Las Vegas, Nevada på lördagen. Det är 22-årige ”The Dream” Haneys andra försvar av bältet sedan han vann fullvärdiga WBC-titeln i november 2019 – det enda försvar han kunnat få till under coronan var den mäktiga poängsegern över Yuriorkis Gamboa i november 2020 – och han har uttryckt sin glädje över att det äntligen kan bli riktig boxning av. Märk väl dock att Haney, hur högt skattad han än är, endast är lättviktskung pga att WBC strippade den verklige världsmästaren på sitt bälte. Alla övriga bälten, inklusive The RING:s, hålls av Teofimo Lopez, som ju skall försvara dessa den 19/6, då också Elin Cederroos och Franchon Crews gör upp om alla bälten, i sin viktklass supermellanvikt. Linares, som hunnit bli 35 år gammal och höll växlande WBC och WBA-VM i klassen 2014-18, en legend i egen person, kommer till vad som torde vara hans sista stora chans som en kraftig underdog, då bookmakers nu gjort Haney favorit med 14:1 ..! Han kom dock tufft ut och sa till media under gårdagen: ”Räkna inte ut mig .. jag kan ett och annat som den här unge mannen inte har en aning om, och även om jag väntar mig att han kommer att springa för livet hela fighten, så ska jag få tag i honom under vägs ..” Arenan är en del av Mandalay Casino-komplexet; DAZN står för streamningen av fighten.

Den andra stora kampen samma lördag kväll äger rum i Dignity Health Sports Park i Carson, Kalifornien där franske förra amatörstjärnan (VM-brons, start på två OS) och nu försvarande WBC-VM-kung i bantamvikt Nordine Oubaali (17-0/12 KO) tar sig an veteranen och f d fyrfaldige VM-kungen Nonito Donaire (40-6/26 KO). Detta är 34-årige Oubaalis tredje försvar av bältet, sedan han vann det i januari 2019, och han är favorit med 3:1 mot 38-årige ”Filipino Flash” Donaire, som här dock gör sig redo för sin totalt 23:e VM-kamp, och märk väl han har hållit VM-titlar i flugvikt, lätt bantam, bantamvikt och lätt fjädervikt. Det finns utrymme för en ’skräll’.. Showtime sköter TV-sändningen.

Redan på fredagen har vi en VM-fight i Mexico City där Carlos Canizales (22-0-1/17 KO) försvarar WBA-VM-titeln i lätt flugvikt mot Esteban Bermudez Salas (13-3-2/9 KO). Canizales, från Venezuela, gör här sitt tredje försvar, medan hans mexikanske utmanare får sin första chans på en stor titel.