BADOU JACK: FRÅN TIDAHOLM TILL HARD ROCK STADIUM ..

jun 03, 2021
boXning

Den 6 juni 2009, på Sveriges nationaldag, debuterade Badou Jack som proffsboxare i Tidaholms Sporthall – han mötte ryssen Maxim Nikorov, som då hade fem proffsmatcher i bagaget, och gjorde en övertygande stark debut som ledde till en unison poängseger, efter att Nikorov kämpat emot väl men slagits mycket blodig och tvingats ta en räkning i slutet. Ringdomare var Åke Johansson, och han höjde den då 25-årige stockholmsgrabbens högerkarda i luften! Seger #1 var inhöstad.

Efter ytterligare fyra proffsmatcher på svensk licens och med Stockholm som bas etablerade sig så Badou i Las Vegas, Nevada, USA och skaffade sig ringnamnet ”The Ripper” (’Jack The Ripper’, eg föga smickrande, men hotfullt), kom småningom att knytas till Mayweather Promotions, med den legendariske Floyd som mentor och formell team manager, och genomförde en märklig USA-karriär som tog honom via ytterligare 24 matcher till en sammanlagd record på 23-3-3/13 KO .. en WBC-VM-titel i supermellanvikt 2015-17 och en oavgjord match om de enade bältena, ’riktiga VM’, mot James DeGale .. och därefter en WBA/Reg-VM-titel 2017-18 och ett oavgjort skott på Adonis Stevenson om WBC-VM i lätt tungvikt ..

Den 6 juni 2021 – på dagen 12 år efter Tidaholm – äntrar han, nu på söndag, ringen i Hard Rock Stadium i Miami, Florida för ännu en comeback-fight i jakten på en ny titelchans, nu mot obesegrade Dervin Colina (15-0/13 KO) – det senare en ersättningsmatch för ett tänkt VM-skott (WBA/Reg) mot doping-fällde Jean Pascal – men en tuff nog batalj över 10 ronder i lätt tungvikt. Badou har hunnit bli 37 år och ser måhända sluttampen på en magnifik karriär, en av svensk proffsboxnings allra största, men han är ännu inte nöjd. Han vill ha den där riktiga VM-chansen. Och då har han inte råd med sjabbel mot Colina .. och måste likväl vara 100% ’on’, för denne lokala hjälte är ingen lätt uppgift. Nu är han förvisso bra nära perfektionist, så det torde inte missa, men en riktig ’fight’ blir det.  

Kampen är tillsammans med matchen Jarrett Hurd vs Luis Arias, mellanvikt 10 ronder, de två stora boxningsmatcher som sportsligt bär upp det mega-jippo-event detta är, krönt av en exhibition, ”på riktigt”, mellan ex-kung Floyd Mayweather (44 år, 72 kg) och sociala media mega-stjärnan Logan Paul (26 år, 86 kg) .. ett internet-jippo extraordinärt, som suger upp intresse jorden runt, fast dess verkliga värde borde vara ’noll’, men vi lever ju nu i en social ”tok-tid”, där all slags ’gröt’ går att sälja med mördande reklam. Och boxarna är helt inne på den linjen. Mayweather sa häromdagen, att han ’garanterade att detta inte skulle gå några utstakade åtta ronder’ .. ”jag lovar att han inte står tiden ut!” Paul, som helt uppenbart lyckats reta gallfeber på Mayweather fortsätter gå på i samma stil: ”likna inte mig vid tidigare boxare Floyd mött .. jag är inte sån .. jag kommer att leka med honom, använda min tyngd och slå hårt .. jag kommer att bryta ner honom, fysiskt och mentalt, göra allt och vad som behövs..!”  

 Hurra 

NU plockas detta evenemang upp av Aftonbladet TV, som kommer att streama det för svenska tittare, vilket gäller alla PLUS-kunder, men övriga kommer kunna ’köpa in sig’ på sändningen för ett PLUS-abonnemang. Sändningen startar kl 02 natten till måndag och följer hela galan inklusive Mayweather-Paul, vilken startar vid pass kl 06.