DAG 2, OS-KVAL, PARIS: AGNES ALEXIUSSON KLAR FÖR TOKYO, LOVE & LIRIDON FÖLL MED FLAGGAN I TOPP ..

jun 06, 2021
boXning

Andra dagen på det stora europeiska OS-kvalet i boxning, i La Grande Dome i Paris, Frankrike, utkämpat genom fyra tunga pass under lördagen, slutade för svensk del i en härlig seger och medföljande OS-biljett för Agnes Alexiussion .. men tyvärr nederlag i deras respektive kvartsfinaler för Love Holgersson och Liridon Nuha.

I sin kvartsfinal, i 60 kg, kom Agnes Alexiusson, från Värnamo, upp mot Greklands OS-kandidat Nikoleta Pita, och på nytt blev det en tät och emellanåt lätt ruffig fight men det renare arbetet, från distans och då distinkt, stod svenskan för, men så fort det blev närkamp blev det mest brottning .. och det tjänande ingen av boxarna på. Agnes tog första ronden hyggligt klart, men den andra delade domarnas uppfattningar helt, så att inför sista ronden hade tre domare ’oavgjort’. Därmed blev avslutande rond helt avgörande och där var Agnes tydligt bäst – och vann, helt glädjestrålande, och sen när betydelsen av segern sjönk in närmast överväldigad, då hon togs omhand av sekonderna Lennart Bernström och Ulf Persson. Domarrösterna blev 4-1 (29-28, 28-29, 30-27 x 3) – och nu är svenskan således i semifinal, men för OS har utgången där ingen betydelse, alla fyra semifinalister är klara.

För Love Holgersson, i 75 kg, som så grant tog hem segern över Christina Hammer på fredagen, lyckades det dock inte att få till det, en gång till. Hon ställdes nu mot turneringens som #2 seedade, OS-silvermedjör senast, holländskan Nouchka Fontijn och åter igen gjorde svenskan en mycket stark insats, hon boxade riktigt tufft och bra och satte flera goda högerslag som hade Fontijn brydd, men hon kunde inte riktigt hålla jämna steg med den smart aggressivt boxande Nochka. Efter två ronder hade holländskan i princip säkrat segern hos fyra domare, förutsatt inga missar i sista, och även om detta blev en jämn rond så fanns då inget mer att göra åt Fontijns seger, 5-0. Därmed är det färdigboxat för Love i Paris.

Liridon Nuha, vår man i 81 kg, kom in mot turneringens första-seedade, VM-bronsmedaljören Ben Whittaker från Storbritannien och det ska sägas att den stentuffe hammarbyaren gav allt, kämpade som en furie och gjorde inget ’lätt’ för den långe, smart boxande britten, och efter en ’rå’ andra rond var det lite oro i den ringhörnan, men favoriten redde ut det, och vann med 5-0. Varför nu även tåget gick för Liridon, även han dock med flaggan i topp.

Imorgon, söndag går återstående kvartsfinaler, med Steffi Thour och Adam Chartoi i elden för svensk del och i jakt på OS-biljetter.