FIGHT LIFE 7 NÄRMAR SIG; PECHMAN NY MOTSTÅNDARE ..

jun 28, 2021
boXning

Det är nu drygt tolv dagar kvar till första proffstävlingen i Sverige på 18 månader, nämligen promotor Kamran Kabinejads ’Fight Life 7,’ även benämnd ”Battle of Sweden” i Tegelbruket Gym i Örebro den 10/7. Och ’givetvis’ har arrangemanget drabbats av problem. I förra veckan lämnade huvudmatchboxare Pezhman Seifkhani´s motståndare Radek Varak återbud, efter att ha angett ett benbrott som orsak, och ett febrilt letande efter ersättare mynnade ut i bulgaren Milen Paunov (8-7/4 KO), som nu kommer in för att ta itu med Pezhman i tjeckens ställe. Det är en planerad 6-ronders kamp. Och normalt, ute i den vida världen, vore detta en relativt självklar sak. Men i det lite udda boxningslandet Sverige blir det nu aningens komplicerat. Tillstånd för längre matcher måste tillstyrkas av KSD (Kampsportsdelegationen) och där tillämpas en stram byråkrati som hävdar en statlig marginal på två månader för beslut. Prokommissionen har nu begärt undantag från tidsregeln och ärendet kommer beredas i veckan. Varför goda förhoppningar finns att matchen Seifkhani-Paunov kan få ett OK inom kort.

Paunov är mest känd, och relativt ’aktad’ i boxningskretsar, som förre EM-kungen och VM-utmanaren Kubrat Pulevs chefsparring. Han har en begränsad record på 15 proffsmatcher under dryga sex års tid, men han dubblerar sin aktivitet med kick-boxning och har även gjort MMA-starter under vägs gång. En del av den aktiviteten under coronan, vilket gör att han är mindre ’ringrostig’ är Pezhman, som ju varit borta från proffsringen i över tjugoen månader. Hans start som proffs kom i den ganska tuffa ”Bigger´s Better”-turneringen 2014 – åtta neo-proffs möts på en kväll i 3-ronders matcher med priset $15.000 till segraren – och under nio ronders tuff kamp den kvällen besegrade Paunov polacken Sokolovski, rumänen Paunov och angolesen Zowa till prispengarna. Sedan dess har han blandat segrar och nederlag (de flesta knappa sådana och på bortaplan, och mot mycket bra motståndare som Costia Bejenaru, Dorian Darch, Gino De Fonseca och Alex Dickinson) men har själv stoppat fyra man, inklusive duglige Ivan Nikolov och poängslagit gamle amatörrivalen Mladen Manev. Han var själv en riktigt god amatör, med över 100 amatörmatcher och bulgariska mästartitlar och landslagsuppdrag (deltog J-EM). Han är en kort, satt och urstark man, kallad ”Power”, på blott 176 cm i längd och lite drygt 100 kg i vikt .. och han har aldrig stoppats, inte ens varit golvad! Det är en mycket tuff herre om än inte en märkvärdigare boxare. Men för en ringrostig Pezhman kan detta bli en jobbig kväll.

 

KSD hade precis bekräftat okej för hela fältet fler-ronds-startande boxare, och allt var ’perfekt’ i en halv dag, tills återbudet ovan kom. Nu är det det bara att hoppas att KSD kan ’skippa’ lite byråkratisk rödtejp och ge klartecken för tungviktsmatchen.

Klart, och på ’g’, är dock allt för SM-fighterna, dels i cruiservikt över 8 ronder mellan Samo Jangirov och Marcus Alberts och dels i supermellanvikt över 6 ronder mellan Niclas Elfstedt och Tijan Kebbeh ..

samt dessutom 6-rondaren i lätt tungvikt mellan Marco Calic (11-1/6 KO)

och polacken Pawel Martinyuk (4-5/4 KO), den senare en ganska hårdslående och tuff ex-ukrainare bosatt i Warszawa, med en lite ’fläckig’ record (med nederlag utomlands mot bra motståndare) men med en stark seger-svit mot slutet och även han en man som aldrig stoppats, eller golvats, och som trots siffermässigt ’underläge’ mot Calic, ändå torde kunna ge den senare ett tufft test, i dennes comeback från det tyngande nederlaget mot Joshua Buatsi i oktober förra året. En lite känslig nystart, med tanke på käkbrott och besvärliga skador att komma tillbaka från.