LYCKAD COMEBACK AV PROFFSEN I ÖREBRO: PEZHMAN STOPPADE PAUNOV, SAMO FÖRSVARADE SITT SM & NICLAS ELFSTEDT BLEV NY SM-KUNG!

jul 10, 2021
boXning


Det blev en genom hela kvällen riktigt lyckad tävling i Tegelbruket Gym i Örebro denna lördag, då FL7, ”Battle of Sweden”, genomfördes. Med åtta matcher på programmet var det ett massivt startfält att beta av, och det blev genomgående tämligen jämna och tuffa kamper hela vägen. Det var ju en mycket liten publik tillåten i arenan, ett coronasäkrat arrangemang som genomfördes med verkligt god precision från start till mål. Det hela kunde följas av en större publik över videostream.

Huvudkampen gick mellan Örebros egen Pezhman ”The Lion” Seifkhani (12-0/9 KO) och bulgaren Milen ”Power” Paunov (8-8/4 KO) och var ett test för den store Fight Life-boxaren på var han står efter arton månaders bortavaro från ringen. Paunov, som förvånade alla på invägningen med att komma in åtta kg lättare än på senare tid, och förklarade sina knappa 97 kg med ”löpträning”, visade sig snabbt vara en mycket klurig herre och överraskade Pezhman både i första och ett par gånger i andra ronden med stenhårda kontringar i närkamp, varav faktiskt en skakade ”Lejonet” momentant. På det hela taget kontrollerade dock dryga 110 kg tunge Pezhman kampen och kom allt närmre att landa en riktig ’dagsedel’. Alldeles i slutet av tredje träffade han tungt i kroppen och Paunov vek sig dubbel, och när svensken direkt laddade med båda händer pressades han ner sittande i repen! Där gav ringdomare Håkan Sindemark honom en räkning, som han klartade med viss ’nöd’.

Direkt i fjärde ronden lossade Pezhman tunga artilleriet, träffade mot kropp och huvud och bulgaren vek sig på nytt helt dubbelvikt – och där bröt Sindemark rakt av! TKO 4, tid 26 sekunder! Den store svenskens ruggiga slagkraft är onekligen intakt. Nu blev detta inte mer än en nyttig, men ganska klurig, genomkörare för Seifkhani .. och en god omstart.

Den tredje versionen av SM-kamp mellan Samo Jangirov (6-2-1/1 KO), Katrineholm och Markus Alberts (6-7-1/2 KO), Stockholm blev de tidigare två lik, men ändå inte riktigt. Alberts startade bättre än han nånsin tidigare gjort, boxade disciplinerat och ovanligt effektivt och ställde bitvis Jangirov i bryderi. Efter tre ronder hade han en liten men klar ledning, där dock Samo i tredje kom in i fighten och började få grepp om utvecklingen .. och från där tog den försvarande mästaren ronderna, oftast knappt och lite ruffigt, upp till sjunde, där Marcus på nytt fann rytmen igen, och då ännu hade chans till seger hos två av poängdomarna.

Sista ronden, som var het och jämn, stod och vägde men kneps mycket knappt av Jangirov, som därmed – med viss nöd – räddade sin titel och segern på domarsiffrorna 77-76, 78-75 och en avvikande röst till Alberts på 77-75. 2-1 till Samo Jangirov efter 8 hårda ronder .. och ”still Swedish Champion”!

 

I hård strid om den vakanta SM-titeln i supermellanvikt möttes Karlstads Niclas Elfstedt (10-1/6 KO) och Alingsås Tijan Kebbeh (4-2-2/3 KO) över 6 ronders distans, två mycket långa boxare och mycket vältränade herrar. Och dessutom två superba ’gentlemen’ utanför ringen. I densamma startade Kebbeh klart bäst, utnyttjade längd och räckvidd utmärkt och slog fler gånger tidigt en fin vänster-höger kombo som gick in. Han tog första ronden, tappade knappt andra och tredje, men kom tillbaka bra i fjärde, som i stort sett blev jämn. Men det var Niclas som ville mest och jobbade hårdast, och fann ut att han var tvungen att pressa framåt för att ta fighten ifrån Tijan, och ju längre matchen gick desto bättre lyckades han. I slutronderna hade han kontroll och kunde dra ifrån till en till sist säker poängseger (59-55, 58-56, 59-56) med eniga domarstämmor!

Därmed kröntes Niclas Elfstedt, av PK:s Stefan Fernström, till ny SM-kung i supermellan. Han bor till ’vardags’ på Malta, men flyttar alltmer sin verksamhet hit hem igen och skall strax permanenta detta. Han kommer då att gå över på svensk licens.

Hela kvällen hade öppnats av Mike Phanivong, en i sammanhanget ’äldre’ gentleman (38 år), som mest ägnat sig åt thaiboxning tidigare och som aningens sent i karriären nu gått över till proffs-boxning och nu – efter att ha fått väntat i två år på start (corona mm) – äntligen fick debutera, och då överväldigades en hel del av nerver inför en tuff match mot en aggressiv och ju längre matchen led allt effektivare bosnier vid namn Stevo Babic (1-1), en ung man som efter fyra hårda ronder, där han faktiskt hade Mike lite illa ute i slutet av både de sista ronderna, kunde inhösta sin första seger som proffs. Babic tog det med 39-37 x 2, 40-36.

Därefter var det dags för Trollhättans tuffing Marianne ”Thunderstorm” Ahlborg (4-0) att få begå ’hemmadebut’ efter att ha hämtat sina första tre segrar i utlandet (under coronan), och hon ställdes nu mot ett verkligt tufft motstånd i urstarka ryskan Luiza Davydova (5-3/2 KO) .. och det blev en verklig kämpamatch mellan två mycket stora ’viljor’ över 6 ronder (6 x 2), där de två delade rondsegrar hos ett par av domarna under vägs men där svenskan ville mest över tid, och arbetade hårdast, och slet sig fram till en fin seger. Det såg aningens ’oroligt’ ut i femte ronden som hon tappade, men som en furie kom hon tillbaka och tog hem vinsten, på till sist eniga domarröster (58-56, 58-57, 59-55). En riktigt bra skalp, över en riktigt bra motståndare, och även om Ahlborg fortsatt har en del att lära – hålla distans, utnyttja raka slag – så klättrar hon nu snabbt i record .. och det är inte så himla långt tills att hon kan komma ifråga för en utmaning av Patricia Berghult. Hon är inte där än, på ett tag, men hon är på väg.

Vår licenstekniskt ”nye” svensk Marios Kollias (6-2-1/3 KO), team Fight Life, en stadig bit grek, knappa 105 kg tung, som till hösten börjar jobba i Örebro och skall matcha här framöver. Hade mot sig i nästa kamp aftonens tyngsta fighter, bosniern Nemanja Kerezovic (1-3), en gosse på 122 kg, men ingen klumpeduns, utan detta blev en frejdig fight, tills den utomordentligt skarpe Kollias fann distans och metod och smart tog sin på motståndaren och levererade tunga slag. Alldeles i slutet av andra ronden sänkte han Kerezovic med en utmärkt prick rakt i ansiktet, och det var på vippen att denne tog sig upp i tid på ringdomare Åke Johanssons räkning .. varpå gonggongen gick. I pausen tillkallades läkare, men vid tredje rondens start bröt man kampen. TKO 3. Det visade sig att Kerezovic näsa var bruten.

Nästa dammatch gick mellan en synnerligen tuff dam från Malta, tillhörande Team Elfstedt, Claire Sammut (4-7/1 KO), som konstant anföll mot kroppen på rutinerade polskan Karina Kopinska (14-38-4/3 KO) – en dam som nu gjorde fjärde besöket i Sverige och som alltid lyckats bra här, och som är mycket bättre än hennes ’fläckiga’ record skvallrar om. Denna svarade Sammut med blixtrande kontra mot framförallt huvud. Det blev en riktigt vass fight, och mycket underhållande, över alla sex ronder, där båda tog ut segern efteråt, men Kopinska var den knappt men ändå klart bättre poängmässigt (58-56, 59-56, 59-55) och vann enhälligt.

Efter de två SM-matcherna och före Pezhman-Paunov kom Fight Lifes kroatiska stjärna, och ’ibland’ örebroare, Marko Calic (12-1/6 KO) tillbaka till ringen, efter förlusten förra oktober mot Buatsi med brott på käke/okben, och testade form och fysik mot inte alls undermålige Pawel Martyniuk (4-6/4 KO), ex-ukrainare som nu är polack, och som här gjorde en utmärkt kämpastark insats mot Calic, men där denne snart hade värmt upp sig och drog ifrån till en allt klarare seger, och där Pawel tvangs rädda sig i slutet med låsningar, vilket renderade honom poängavdrag .. varför det till sist blev ganska stora siffror i protokollet, poängseger 6 (60-52 x 3) för Marko Calic.

Efter sista kamp kom Jönköpingspromotorn Tomas Magui upp i ringen, hyllade Pezhman för segern och påannonserade att han kommer gå huvudmatch vid Maguis & Kabinejads proffsshow i Jönköping den 23/10 ..! Varmed nästa steg i proffsens comeback utstakades offentligt.