OK – YIGIT MÖTER ROBLEDO OM WBA/INTERIM I LÄTTVIKT!

jul 12, 2021
boXning

Jo, så verkar det som det trots allt, och i stor hast, blir klart med en WBA/interim titelfight för Anthony Yigit – i lättvikt 61,2 kg – nu på lördag natt den 17/7 (dvs svensk söndag morgon de 18:e) i AT&T Stadium i San Antonio, Texas – som semi till huvudkampen Jermell Charlo vs Brian Castano – mot Rolando ”Rolly” Romero..!

Redan i den gångna helgen läckte det ut att denna kamp var en potentiell möjlighet. Romero avsåg försvara sitt Interim-bälte mot Austin Dulay på den stora showen i Texas, men den senare tvangs i förra veckan dra sig ur matchen med ett skadat knä och ersättare söktes. Anthony Yigit har varit över en tid i Florida för att få den utlovade kamp han har på schemat – före han startar sin antagna utbildning till skådespelare till hösten i Calle Flygare – och var uppsatt som reserv för att kunna plockas in i en lämplig fight där. NU blev det plötsligt så, men i en viktklass under .. och mot utmärkt tufft motstånd.

Och redan innan det blev klart med kontrakt och om sanktion kunde ges, uttalade sig Anthony för AB i positiva ordalag: ”Hans motståndare blev skadad och drog sig ur. Då hoppade jag in i sista sekund. Det är en re-match inskriven, så om jag vinner måste jag möta honom en gång till. Om han vill. Folk tycker han snackar för mycket och inte är så bra. Han slår hårt men jag kunde inte bett om en bättre motståndare. Han går att slå!” Och i ett meddelande över internet säger han att han kommer klara vikten utan problem (han har dock inte boxat i lättvikt sedan i OS 2012).

Detta bli Anthonys första fight sedan i juni 2019, men han har tre raka segrar med sig sedan förlusten om IBF-VM mot Ivan Baranchyk (2018).

”Rolly” Romero är en av de hetaste nya namnen i lättvikt, obesegrad över tretton proffsmatcher (13-0/11 KO) med en spikrak karriär sedan starten 2016 (efter amerikanska OS-kval som amatör), är numera knuten till Mayweather Promotions och snackar stort och brett, som sin förebild Floyd, är 25 år gammal, och kvalade .. lite på ett bananskal (hade imponerande resultat men bara över 6 ronder) .. in via TKO 2 över Arthur Ahmetovs och slog sedan starkt på poäng 12 erfarne Jackson Martinez om WBA-VM/Interim i augusti 2020, och har sedan dess stoppat Avery Sparrow på TKO 7. Han har ett par cm i längd och räckvidd till godo på Yigit, men det är närmast ’lika’ i realiteten.

WBA, som den besynnerliga organisation den är, har givetvis den suveräne, odiskutable, VM-kungen i klassen, Teofimo Lopez, överst i rang – hos WBA kallad ’super’ – men därunder en egen ”world” champ i Gervonta Davis och dessutom en ”global” champ i Roman Andreev, innan man kommer ’ner’ till organisationens ”interim” champ Rolando Romero.

För Anthony Yigit (24-1-1/8 KO) är detta dock det största uppdraget sedan Baranchyk och dessförinnan EM-kamperna mot Lenny Daws och Sandor Martin. Hastigt .. och lustigt.