FURY-WILDER III OMBOKAT TILL 9/10; SPENCE-PACQUIAO ’OK’ 21/8; ROMERO STOR FAVORIT ÖVER YIGIT ..

jul 15, 2021
boXning

Idag tillkännagavs ett nytt datum för jättematchen i tungvikt mellan Tyson Fury och Deontay Wilder, match nr III – uppskjuten från sitt ursprungliga datum den 24/7 pga att hela team Tyson, inklusive mästaren, drabbades av/testade positivt för Covid-19; de flesta i teqamet har tydligen fått en relativt mild ’smäll’ av eländet men måste givetvis sitta i karantän – till lördagen den 9/10, fortsatt i T-Mobile Arena i Las Vegas, Nevada. Det anses nu officiellt vara god tid nog för rehab och åter i träning, så att det stora tredje mötet skall kunna äga rum då. På andra lördagen i oktober. Ett tag såg det ut som att man skulle behålla juli-datumet för det ganska häftiga förmatch-programmet, men nu är det så beslutat att tungviktsbataljerna Robert Helenius vs Adam Kownacki II och Efe Ajagba vs Frank Sanchez samt Jared Anderson vs Vladimir Tereshkin följer med till 9/10 – ett massivt tungvikts-program i sanning.  

Ett av årets häftigaste fighter, weltervikts-VM mellan Errol Spence Jr (27-0/21 KO; WBC/IBF-VM) och Manny Pacquiao (62-7-2/39 KO; eg WBA-VM) inbokad till 21/8 i dito T-Mobile Arena i Las Vegas blir nu definitivt av så som planerat. Matchen har de senaste veckorna omgivits av rykten och hot, stämningar inom PacMan-lägret, där vissa krafter försökte sätta krokben och hävdat motstridiga kontrakt – och där faktiskt Filippinernas tämligen oborstade president/diktator Duterte lade sig i det hela och förklarade att senator Pacquiao skulle lägga av med att skämma ut landet och göra sitt av folket valda jobb istället för att ”skolka” med boxning .. och till och med kallade honom ”a shit” – men där har nu tvetydigheterna retts ut eller åtminstone lagts locket på och i förra veckan förklarade man allt vara ”go”. Men då strulade WBA – ingen begriper egentligen vad det förbundet gör och ordnar med – till begreppen genom att förklara Pacquiao vara ”champion in recess”, trots att han är viktlassens riktiga WBA-kung (han slog de facto Keith Thurman och tog titeln, men har ju pga coronan inte kunnat försvara) och lyfte av suspekt anledning upp Yordenis Ugas till ’super’ champ. Detta gjorde PacMan med rätta riktigt förbannad (”vad har jag betalat alla dessa hundra tusentals dollar i avgifter för?”) .. men det har ingen faktisk betydelse egentligen för den kommande VM-fightens status. Det är de facto en av årets stora titelkamper, om nu än inte (formellt) ett korrekt titelenande – och det var väl sannolikt precis det WBA ville komma undan, skrupelfritt nog. Igår drog de två boxarkungarna igång en PR-kampanj för kampen, i Los Angeles, med en tung press-konferens. Pacquiao: ”Spence behöver inga goda råd från Floyd Mayweather om hur han skall möta mig; Errol är i själva verket bättre än Floyd nånsin var! Och nej, jag planerar inte för en chock-öppning som mot Thurman – jag koncentrerar mig helt och hållet på att bara vinna denna kamp. Det är mitt enda mål!” Spence: ”Jag har fått chansen att ’avsluta’ Pacquiaos karriär, men jag fokuserar mig också enbart på seger. Försöker man gå på ’KO’ mot en sådan man kan det gå snett, så jag ska bara göra ’min’ fight .. och skulle det bli knockout, så bara plus!”

Inför den kommande lördagens stora show, där Jermell Charlo möter Brian Castano om de enade VM-bältena (WBC/WBA/IBF/WBO) i super weltervikt i AT&T Stadium i San Antonio, Texas – där bookmakers gjort Charlo till stor favorit (-250/+195) över rivalen – så har vi ju även stort svenskt intresse i den dito mycket spännande ’semi’ som föregår huvudmatchen, där WBA/Interim-kungen i lättvikt Rolando ”Rolly” Romero tar sig an vår Anthony Yigit. Här är de senaste dagarna Romero  utpekad stor favorit med odds satta till 39:11. Enligt dem har ”Can You Dig It” Yigit tagit på sig en stor tugga att svälja. I morgon fredag är det dags för invägning, då Anthony måste klara första stora hindret, att komma in på eller under 61,2 kg .. och på lördag bär det av i ringen!