ROMERO STOPPADE YIGIT! CHARLO OCH CASTANO GICK OAVGJORT!

jul 18, 2021
boXning

Vår svenske lejonhjärtade ringriddare Anthony Yigit (24-2-1/8 KO) föll i en ursinnigt tapper kamp mot stenhårde punchern Rolando ”Rolly” Romero (14-0/12 KO) i AT&T Center i San Antonio, Texas inatt (söndag morgon svensk tid), då domaren bröt matchen i sjunde ronden. Då hade svensken varit i golvet i femte ronden och på nytt två gånger i sjunde. Han stred som ett lejon men blev rätt och slätt ’outgunned’ av den superbe puncher som ”Rolly” de facto är.

Romeros WBA/Interimtitel i lättvikt var på spel, för Romeros del, men kunde inte vinnas av Yigit, som ju kom in dryga tre kilo över vikten .. men svensken kunde vinna matchen i sig, och han försökte verkligen göra just det. Anthony’s south paw-stil ställde till det emellanåt för amerikanen, som ibland blev ställd i fel vinkel och fick ta emot en del, i vad som snabbt utvecklades till en spännande och mycket tuff match, men där det också tidigt stod klart att Romero besatt det klart tyngre ’artilleriet’ och skakade ”Can You Dig It” emellanåt. Det var strid på kniven i fyra ronder – med hyggligt jämna poäng mellan de två – och efter en ny skarp duell i femte, där de hamnade i en halvlåst position, slog Romero in en skaplig höger efter ringdomare Rafael Ramos tydliga ”break”, varpå amerikanen omedelbart fick 1 poäng avdrag och Anthony en kort vila. Detta var alldeles i rondslutet och direkt på ’box’ gick ”Rolly” till attack och lyckades i slutsekunderna ramma med en bra höger som sänkte svensken. Han kravlade sig upp ganska snabbt och domaren lät ’gå’, varpå dock gonggongen ljöd (på övertid). Faktisk kom sedan Anthony tillbaka in i fighten i sjätte och krigade bra men blev emellanåt träffad, och i sjunde blev han hårt rammad, och i lite obalans, av en ny kombo avslutad med höger som sänkte honom efter ca en minut av ronden. Han kom snabbt upp och var ’klar’ men drevs omedelbart in i ringhörnan där han gick omkull på nytt, vilket domare Ramos dömde bort, men efter ytterligare femton sekunder var han på nytt illa ute, träffad av ”Rolly” med flera slag och en tung vänsterhook sänkte honom liggande på sidan – där bröt Ramos fighten på tiden 1:54 av denna sjunde rond! Äventyret var över för den här gången för Yigit. För Romero blev detta nu noterat som ett försvar av WBA/interim-titeln.

Huvudmatchen i AT&T var ju ett extraordinärt titelenande där Jermell Charlo (34-1-1/18 KO) kom med WBC/WBA/IBF-VM (& RING) bältena till kamp och Brian Castano (17-0-2/12 KO) kom med WBO-VM-bältet. Det blev en stundtals ruggig kamp, där det ’svängde’ en del. Charlo hade Castano i trubbel i andra, men sydamerikanen lyckades lägga avsevärd press på Charlo tämligen ofta och tog ronder på en verkligt tuff press. Det blev poängmässigt mycket spännande allteftersom, och då Jermell lyckades skaka Brian i tionde tycktes det komma som ett ’räddande’ moment för amerikanen .. och sen fortsatte kampen hela vägen ut med en bra spurt av Charlo! Domslutet blev smått märkligt och anmärkningsvärt – och kommer säkert diskuteras – då ena poängdomaren hade 114-113 till Castano, nästa man 117-111 till Charlo .. och tredje man 114-114 ..! Varmed det hela blev en ’split draw’ – oavgjort! Varför ingen ’undisputed’ champion kunde krönas! Var och en av de två kungarna gick hem med sina respektive bälten – alltihop måste göras om igen!

Båda två förklarade sig segrare efteråt. Charlo: ”Jag vann matchen .. jag skakade honom mer än han mig. Han slog oerhört mycket, men mitt ’power’ är viktklassen mäktigaste .. jag borde fått segern!” Castano: ”Jag vann matchen. Jag vann de allra flesta ronderna. Han slår hårt och hade mig i lite trubbel några gånger .. på slutet. Men jag gjorde mesta jobbet. Vi får köra igen!”

 

På helt annat håll, i Europa, i Stade Baudoin i Bryssel, Belgien, försvarade på lördagen WBA-VM-kungen Ryad Mehry (30-1/25 KO) sin titel med en TKO 8-seger över kinesen Zhaoxin Zhang (10-2-1/6 KO), där Mehry var i kommando rakt igenom, hade Zhang i golvet i tredje och på nytt i åttonde. Efteråt hävdade Mehry att han nu vill gå efter att ena bältena i viktklassen.