JOYCE STOPPADE TAKAM TKO 6; OS-BOXNINGARNA IGÅNG!

jul 25, 2021
boXning

”Juggernaut” Joe Joyce (13-0/12 KO) överlevde en tuff start på nattens stora drabbning mot den stenhårde afrikanen, numera USA-baserade, Carlos Takam (39-6-1/28 KO) men kunde stoppa motståndaren i sjätte ronden av tolv om WBC/Silver & WBO/Int & Samväldes-titlarna i tungvikt  i SSE Arena i Wembley, London, avgjord sent på lördagsnatten. Takam startade utmärkt bra och gav Joyce en hel del att tänka på i de inledande ronderna och vann de tre första och ledde lite överraskande men helt uppenbart, medan den brittiska hörnan febrilt försökte styra upp det hela för sin man. Sent i tredje hade dock ”The Juggernaut” en bra sekvens där han lyckades skaka den 40-årige Kamerun-födde Takam, och där vände kampen. Joyce kunde sedan vinna fjärde och femte ronderna på en stark, gedigen boxning, och med några riktigt bra kroppsträffar i fjärde sätta utmanaren under press, där han också tog udden ur Takams attack. Joyce hade dock då fått ta emot en hel del tidigt, men tycktes stå upp bra mot allt, och kom bara tillbaka för mer .. och tog över!

Från starten av sjätte gick engelsmannen till full offensiv och låg på konstant och slog metodiskt, medan Takam nu mest bara måste freda sig och var under ’press’, och efter 49 sekunder av denna ’vara’ bröt ringdomare Steve Gray emellan och stoppade kampen..! Måhända något förtida. Takam blev högst förgrymmad över stoppet .. men samtidigt så var det helt klart så att han svarade mycket svagt på attacken, vinglade en del och var illa pressad, så det var nog all right brutet likväl.

Ännu en stark seger om än inte genomgående övertygande av Joyce, som dock tveklöst är en verklig ’best’ och mycket svår att allvarligt skaka i en boxningsfight. Efteråt var han nöjd, erkände att Takam gett honom besvär i början och förstod att denne var besviken över stoppet .. ”men när vi snackades vid efteråt, så klagade han inte längre utan godtog att han förlorat. Nu vill jag ha de stora pojkarna strax .. jag är redo för att gå efter AJ eller Usyk!”  

I de främsta förmatcherna vann Ekow Essuman (15-0/6 KO) på TKO 8 över Chris Jenkins (22-4-3/8 KO) om Brittiska & Samväldestitlarna i weltervikt; Hamza Sheeraz (13-0/9 KO) vann på TKO 5 över Ezequiel Gurria (15-2/3 KO) om WBO/EM i super weltervikt; Chris Bourke (10-0/6 KO) vann på poäng 10 över James Beech Jr (12-2/2 KO) om WBO/EM i super bantamvikt.

 

Det är på sätt och vis passande att Joe Joyce var just denna helgs stora stjärna, OS-silvermedaljör i tungvikt i Rio 2016 som han är, med tanke på att samtidigt som den stora showen i London fördes i hamn, startade – äntligen – Tokyo-OS med boxning som en av de främsta grenarna rakt igenom spelen.

OS i boxning Tokyo 2020 kom ju till skott till sist, med start lördagen den 24/7 2021, och det med de begränsningar som coronapandemin ålagt jordklotet. Boxningarna äger rum i Kokugikan Arena men inför ingen alls betalande publik – bara deltagare finns på läktarplats och i övrigt funktionärer förutom de tävlande – och OS-turneringens första dag omfattade, i två sessioner, 5 matcher i damernas 57 kg/fjädervikt, 2 matcher i damernas 69 kg/weltervikt, 11 matcher i herrarnas 57 kg/fjädervikt, 7 matcher i herrarnas 69 kg/weltervikt och 1 match i herrar 91 kg/tungvikt och 1 match i herrar 91+ kg/supertungvikt – samtliga matcher 1/16-dels-kvalificeringar.

Bland de mest notabla resultaten kan konstateras att Kroatiens Nicolina Cacic besegrade USA:s Yarisel Ramirez (57 kg), att Italiens Irma Testa besegrade Ryska Olympiska Kommitténs Ljudmila Vorontsova (två favoriter i första omgången) relativt klart (57 kg), att USA:s Duke Ragan vann ytterst knappt (3-2) över Frankrikes Samuel Kistohurry i en spännande och het fight (57 kg), att Ukrainas Mykola Butsenko överraskande förlorade lika knappt (2-3) mot Ecuadors Jean Carlos Caicedo (57 kg), att britten Peter McGrail förlorade till starke thailändaren Chatchai Butdee (57 kg), att Argentinas Mirco Cuello slog Hamsat Shadalov, Tyskland (3-2) och att Vietnams Duong Nguyen slog Azerbaijans starke Tayfur Aliyev (3-2) (båda matcherna 57 kg) och att USA:s Delante Johnson med nöd (3-2) besegrade Argentinas Brian Arregui (69 kg), att silvermedaljören från Rio Lorenzo Sotomayor, kuban som boxar för AZE, föll på en skada mot Georgiens Eskerkhan Madiev (69 kg), och att hela första dagen avslutades med en verkligt stark fight i 91+ kg mellan azeren Mahammad Abdullayev och ryssen – boxande för Bahrein – Denis Latypov, som den förstnämnde vann med 3:1. Det är igång – och det tycks kunna bli riktigt OK – men det dröjer till måndag och tisdag innan vi får upp våra svenska boxare i elden: Adam Chartoi (75 kg) och Agnes Alexiusson (60 kg).