OS DAG 12: SEX SEMI´S & FINAL I 57 KG: BATYRGAZIEV-RAGAN..

aug 06, 2021
boXning

Den tolfte boxningsdagen på OS, avverkad under ett pass omfattande sex semifinaler och en verkligt färgstark final, den i herrarnas fjädervikt, på torsdagen i Kokugikan Arena i Tokyo bjöd åter på alldeles utmärkt boxning.

Största numret under dagen var finalen i 57 kg/fjädervikt mellan USA:s VM-tvåa & Pan-Am-Champion Duke Ragan, en 23-åring som redan debuterat som proffs (4-0/1 KO), och Ryska OS-kommitténs/ROC Albert Batyrgaziev, en dito 23 år gammal fighter som som bäst nått kvartsfinal på VM tidigare, före segern i OS-kvalet i Paris, men som också under ’väntan’ på Tokyo-OS blivit proffs (3-0/3 KO) – varför detta blev ett möte i tidens tecken, två ’neo-proffs’ i kamp om OS-guldet.

Och en verklig kamp blev det – en härlig fight som behöll sin nerv in i det sista, tuff, fräck och hård. Amerikanen är en stilren kontraboxare som slår hårt och precist, given chansen att göra så, medan ryssen en effektiv attackboxare med mindre tät gard men en otrolig ork. Den senare hade gjort läxan och lät aldrig Ragan få nåt utrymme att ’operera’ på utan lade konstant press, boxade utmärkt i första som han ganska klart tog, blev hårt kontrad i andra .. men fick ändå med sig merparten domare där, varpå han i en bitvis råtuff tredje rond höll stilen och tog sig igenom fram till en ytterst knapp men korrekt seger (3-2)..! Och gav därmed ROC dess första boxningsguld i Tokyo.

De har ytterligare chans på ett herrguld och ett damguld. USA, som inte tagit ett herrguld i OS-boxning sedan 2004 (Andre Ward/lätt tungvikt) missade här en klar chans, men de har ytterligare två möjligheter kvar i leken på manliga sidan, dock ingen på dam-avdelningen – där de ju fick guld i de två senaste OS via Claressa Shields.

Denna torsdag betades semifinalerna i damernas lättvikt/60 kg av; här dammade Brasiliens regerande VM-drottning Beatriz Ferreira, ett 28-årigt ’krutpaket’, ihop med Finlands OS-trea från Rio, Mira Potkonen, en flerfaldig EM-drottning som nu nått den aktningsvärda åldern av 40 och en ringkrigare av rang. Två likadana damer således – och de brakade ihop som lokomotiv på kollisions-kurs..! Det visade sig vara en mindre smart taktik för den lite långsammare och med tiden rätt tröttkörda finskan, som trots ursinnigt tapper kamp här blev ’tvåa’ och fick ta emot en hel del stryk, förlorade klart (5-0) till den råtuffa brassen, och fick i strida tårar efteråt se sin gulddröm gå upp i rök, och/men det blev således för andra OS i rad ett brons i bagen hem. För Ferreira steg guld-drömmarna alltmer!

Mot sig i finalen kommer hon att få Irlands Kelly Ann Harrington, tidigare VM-etta och EM-medaljör, som i en osedvanligt avvaktande – raka motsatsen till kampen ovan – och taktisk match till slut snickrade ihop till en mycket knapp men ändå korrekt seger (fast hon såg själv förvånad ut vid domslutet – 3-2) över Thailands Sudaporn Seesondee, en dam hon mött tidigare i VM och då besegrat. Det var till sist både svårdömt och ytterst tight mellan dem, och samtliga domare fick till 29-28 men uppdelade på två håll, i irländsk favör. Harringtons dröm är att göra om legendariska Katie Taylors bedrift. Det blir ett tufft ”snack” om det med Ferreira sista OS-dagen, på söndag.

Semifinalerna för männens flugvikt/52 kg bjöd på nytt drama, åtminstone i den mellan britten Galal Yafai, en 28-åring i Yafai-boxningsklanen i Birmingham, som nu i sin andra OS-start (han missade i kvarten i Rio) ställdes mot Kazakstans 24-åriga VM-trea (’19) Saken Bibossinov, en riktig liten krigare som dock nu överrumplades av Yafais stentuffa öppning..! Precis som i kvarten startade britten som en furie, ställde kazaken lite paff inledningsvis, men sen blev det fullt ös från båda två, non-stop i princip rakt genom tre ronder! Yafai fick första hos domarna, Bibossinov andra hos tre domare och sen blev det ”krig” i tredje om poängen. Vann gjorde Yafai på delat domslut (3-2)!

I den andra semin prövade Japans relativt orutinerade Ryomei Tanaka – bror till WBA-kungen Kosei – att på styrka och offensiv ’köra över’ klart mer rutinerade – segraren i Asian Games, kvartsfinalist på VM – Carlo Paalam, Filippinerna, som dessutom imponerat i tre segrar här i OS, och nu smart backade undan, kontrade och bitvis boxade ut sin tuffe motståndare fram till en ganska klar poängseger (5-0). Nu återstår att se om han kan göra det också mot Yafai i finalen.

Och i semifinalerna i männens 75 kg/mellanvikt blev ytterligare fyrverkeri och verkligt maffig boxningsunderhållning! Ukrainas dubble EM-kung Oleksandr Khyzhniak gick till ’all in’-offensiv mot Filippinernas hårdslående och rutinerade VM-tvåa Eumir Marcial, tillika redan proffs i USA (1-0/1 KO), för att inte ge denne något utrymme att slå knockout .. och fick det att fungera, i en smått fantastisk press där han visade upp en osannolik ”hästkondition” .. han var i fara ett antal gånger men tog sig igenom och hade precis tillräckligt med domare med sig till en seger på delat domslut (3-2)..! Men vilken fight det blev!

I den andra semin blev det dito en härlig kamp om vinsten mellan Brasiliens orädde 23-årige VM-trea Hebert Sousa och ROC:s 25-årige VM-kung (’19) Gleb Bakshi. Detta var en retur på deras möte i Jekaterinburg-VM (semi där) då ryssen vann, och på den vissheten lade han nu en stark press på brassen, som dock kontrade skickligt  och prickade in enstaka fina träffar. Då domarna i viss mån här favoriserade Sousa, så att han ledde på poäng efter två ronder ledde det till en riktig fight i tredje där Bakshi plötsligt var tvingad stoppa sin motståndare för seger. Det gick inte, och Brasiliens man avgick med vinsten (4-1). Nu möts alltså Sousa och Khyzhniak i finalen, i liknade sits som ovan.