OS DAG 13: SISTA SEMI´S & FINAL I 91 KG: LA CRUZ-GADZHI..

aug 07, 2021
boXning

Den tredje sista tävlingsdagen på OS-boxningarna i Kokugikan Arena i Tokyo bjöd på ytterligare flera starka boxningskamper i form av de fyra sista semifinalerna och en finalmatch, och även om det inte nu nådde upp till gårdagens flera fascinerande möten så var det spännande och intressanta uppgör hela vägen.

Dagens stora kamp var finalen i 91kg/tungvikt, och den gick mellan den regerande VM-kungen, ryssen Muslim Gadzhimagomedov (tävlandes för ROC/Ryska OS-kommittén), en lång (188 cm), skicklig kraftboxare som dock haft en relativt ’lugn’ resa genom denna OS-turnering, och även om han dominerat stort är han inte en speciellt briljant aktör, och en absolut briljant motpart i kubanen Julio la Cruz, länge en dominant i lätt tungvikt med VM- & Pan Am-titlar i hög och ett OS-guld från Rio .. i den viktklassen, men som nu på senare år ’måst’ komma upp i 91 kg-klassen, där han till dels varit på ”ny” mark, ofta kortare och något mindre än motståndaren. Det senare har inte bekymrat honom mycket i Tokyo, men ett par ’känningar’ med större gossar har gett lite respekt, även om han vunnit klart hela vägen. NU kom han in mot längre och hårdare ’Gadzhi’ och valde att boxa honom bakåtdansande, och att från distans pricka motståndaren med vassa enskilda träffar nyttjandes sin superba räckvidd – vilket han lyckades mycket bra med – medan ryssen tvangs till en enträgen press framåt i ett föga lyckosamt försök att fånga in mästerboxaren och leverera meningsfulla träffar. Det blev mest ’hål i luften’ även om han hade några få moment, men på det hela taget blev det en kubansk uppvisning i defensiv boxnings-konst!

Det blev en inte vidare bra match, men det var onekligen skickligt, och det utmynnade i en solklar kubansk seger (5-0) .. och en redigt frustrerad ryss. Och det tredje kubanska boxnings-guldet!  

De sista semifinalerna på damsidan gick i 75 kg/mellanvikt – damernas tyngsta viktklass i OS – och här möttes först Storbritanniens regerande VM-drottning på vikten Lauren Price och hennes värsta rival Nouchka Fontijn från Nederländerna – de två möttes i VM-finalen ’19 och holländskan dömdes då först segrare men domslutet ändrades efter protest till seger för walesiskan – så här fanns en del att ”göra upp” mellan de två. Fontijn har varit med länge, nu 33 år gammal med flera EM-titlar men också snopna andraplatser, på ett par VM och på OS i Rio .. men nu ute efter en ’fullträff’, vilken dock inte kom, för att trots att hon rättmätigt ledde kampen här mot Price efter två ronder, så lyckades den senare på något mysko vis få med sig domarna i sista – vilket inte såg motiverat ut – och vann med domarrösterna 3-2 (29-27, 27-29 x 2 & på ’plus’ efter 28-28 x 2). Det var en hel del flax i det domslutet. Men måhända inte helt fel heller, även om det blev ett bittert nederlag för Fontijn .. som nu får ladda om en gång till, för Paris 2024. Price däremot får ladda om omedelbart för final.

 

Där hon kommer att ställas mot Kinas långa, finurligt och kallt boxande Qian Li, VM-drottning från 2018, OS-brons i Rio, en 31-åring som inte var med under 2019, men starkt OS-kvalade 2020 och som övertygat här i Tokyo .. och som nu fick på sin lott stora, aningens tröga men i direkt styrkemätning ’livsfarliga’ ryskan Zenfira Magomedalieva, en 33-åring som tidigare tagit VM i både tungvikt och lätt tungvikt och nu uppenbarligen klart klarar att boxa på 75 kg. Nån styrkemätning var inte Li intresserad av, utan boxade smart och skickligt ut ROC-boxaren, tilläts låsa vid behov av en ’förstående’ domare, och bärgade metodiskt en klar seger (5-0). Det fanns viss nerv i matchen, men var egentligen inte riktigt spännande, aldrig vackert på nåt sätt, men ändå imponerande!

 

De sista herrfinalerna gick i 63 kg/lättvikt och den första av dessa var dagens ”thriller”, mellan USA:s vasse prickskytt Keyshawn Davis, VM-tvåa och Pan Am-mästare, och Armeniens Europa-kung Hovhannes Bachkov, tillika VM-trea och kvartsfinalist i förra OS, och det blev en klassisk uppsättning mellan teknikern vs brawlern .. och i tre ronder dansade amerikanen bakåt under konstant press men slog serie på serie, varav en hel del smet in, medan armeniern huvud före vräkte sig in i närkamp, där Davis efter att ha pepprat det som hanns få iväg låste upp honom, snodde runt  och stack sin väg, alternativt ’fastnade’ i clinch. Det senare renderade honom en ’dyr’ varning (poängavdrag) i andra , men på det hela gjorde han ett lysande jobb och vann egentligen helt klart! Det blev en enhällig seger (5-0) till slut, men med jämna siffror (pga avdraget), i en mycket bra match!

I den andra semin blev det ett betydligt enklare jobb för Cubas favorit Andy Cruz, regerande VM- & Pan Am-kung, en av detta OS största profiler, mot Australiens överraskningsman Harry Garside, Oceaniens champion och en stor ’profil’ han också, en 24-åring med ’attityd’ och fräckheten att utmana vem som helst, inklusive Cruz, på en ’dog-fight’, blixtrande snabb men inte effektiv nog, och här blev han träffad allt mer allt eftersom fram till en klar seger för Cruz (5-0). Ingalunda ointressant, men aldrig riktigt spännande.  Nu blir det dock det – i finalen, med Cruz vs Davis i vad som kan bli ett av detta OS hetaste fighter ..!

 

DÄRMED är vi framme vid vid OS 2020 – under de kommande två augustidagarna 2021 – två sista pass, bestående av enbart finaler .. fyra dylika per dag lördag och söndag. Matcher nr 269-276. Sen är det slut.