OS DAG 14: FINALER I 51, 52, 69 & 75 KG, SENSATIONELL KO AV BRASILIENS SOUSA!

aug 08, 2021
boXning

OS boxningarnas näst sista dag hade fyra finaler på programmet i Kokugikan Arena, och i den tyngsta av dem skulle det komma att bjudas på en sensationell vändning och stor dramatik!

Det handlade om männens 75/mellanvikt, där regerande dubble EM-kungen och klassens toppseedade namn Ukrainas Oleksandr Khyzhniak, en 25-årig verklig hårding, som här i Tokyo gått fram som en slåttermaskin över tre tuffa motståndare inklusive fruktade thailändaren Eumir Marcial till denna final mot dito tredje-seedade brasilianaren Hebert Conceicao Sousa, en 23-åring som tidigare tagit brons på VM och som här i OS inte minst visat sig vara en vass puncher och en stark boxare som bl a ganska imponerande eliminerade VM-kungen Gleb Bakshi. Den stora frågan före start var om Sousa skulle ges möjligheter till kontra mot den hårt pressande Khyzhniak, men väl i ringen visade det sig att ukrainaren med ursinnig frenesi fullföljde sin kamp-plan och konsekvent ’körde över’ brassen och ganska effektivt, om än mycket kraftödande, tog hem både första och andra ronderna och ledde bra nära ’ointagligt’ in i tredje .. och där fortsatte det i samma stil! Det som något förvånade var att Sousa fortfarande såg stark ut, och fortsatt kontrade med viss precision, medan nu trots allt Khyzhniak i någon liten mån tröttnade. Han låg dock alltjämt på som en iller, på mycket god väg mot guldet, när plötsligt i en tät situation brassen gavs utrymme för en otroligt vältajmad vänsterkrok – som sänkte ukrainaren rak lång på rygg! En lite velig ringdomare från Indonesien, Putra Pohan, bröt direkt, utan räkning .. och dömde KO, fast Khyzhniak var uppe på två röda sekunder, men vacklande och ostadig. Det var en sensationell vändning .. och inte heller fel brutet, om än det ’stal’ varje chans för mannen som ledde stort att fortsätta. Ukrainarna klagade bittert på domslutet, till föga gagn. I det brasilianska gänget och läktarföljet – det finns ingen publik i arenan, men boxarteamen och lite ’löst’ folk finns på plats – utbröt totalt glädjefnatt..!

Och därmed bärgade Hebert Sousa Brasiliens första boxarguld i detta OS. Grabben ifråga är tveklöst ett stort proffsämne, på alla vis. Han ’ser ut’ som en blivande proffs-kung.  

Den andra herrfinalen denna dag gick i flugvikt/52 kg mellan Storbritanniens sista manliga guldhopp (man har Lauren Price kvar på damsidan också), Galal Yafai – bror till proffsen Gamal & Kal – tidigare EM-tvåa & trea, kvartsfinalist i Rio, som här i detta OS röjt undan båda toppnamnen Veitia & Bibossinov, och Thailands fine ringkrigare, Carlo Paalam, Asian Games-segrare & kvartsfinalist på VM, som här besegrat VM-kungen Zoirov. Det var bäddat för en fin fight, och sin vana trogen här i Tokyo gick Yafai till full attack från start, överrumplade Paalam i första och golvade honom och kunde ta en tämligen klar ledning, men thailändaren kom tillbaka mycket starkt i tredje och britten valde då byta taktik, till en snabb reträtt istället, och tog sig smart ut ur problem och igenom till en till sist knapp (4-1/29-28 x 4, 28-29) seger! Varmed han bärgade första brittiska flugvikts-guldet sedan Terry Spinks legendariska seger 1956. OCH första GBR boxnings-guldet i Tokyo.

Damernas flugvikt/51 kg avgjordes nu också – mellan Turkiets 25-åriga VM-tvåa Buse Cakiroglu, en ung vass dam som vann Europa-kvalet till OS och här har vunnit tre starka matcher, och tio år äldre bulgariskan Stoyka Krasteva, som varit med mycket länge, kvartsfinalist redan på OS ’12, VM-tvåa & EM-segrare ’18 .. tänkte sluta med boxning, men övertalades av sin teamledning här att fortsätta till OS. Krasteva tog kommandot i denna match och släppte det inte, boxade sin yngre motståndare på halvdistans och byggde en stadig poängledning, och när Cakiroglu lätt desperat måste gå i närkamp i slutet bökades det bort. En säker seger till sist för Krasteva (5-0), om än inte i nån större match. Första bulgariska OS-guldet för damer överhuvud-

Det var också turkiskt i nästa damfinal, premiäromgången för weltervikt/69 kg på OS, med Busenaz Surmeneli, en 23-årig regerande VM-drottning och en kompakt tuffing, som här i Tokyo tagit tre starka segrar, fram till detta möte med Kinas Hong Gu, en 32-årig mycket lång boxare, som är dubbel VM-tvåa och här i OS besegrat tre motståndare inklusive USA:s Jones. Det pratades en del om ”hur lösa gåtan Gu”, som är en extremt besvärlig dam att hantera på distans och låser smart i närkamp. Surmeneli löste det, efter att misslyckats i rond 1, med att ta sig innanför jabben och slå på väg in, vilket tvingade Gu att fult låsa fast henne, för vilket hon varnades i andra, som dessutom turkiskan tog hem, varför med poängavdrag nu plötsligt Gu var illa ute i sista .. som blev ett merendels långt bökande. När det var över vann Surmeneli med 3-0 (och två oavgjorda röster), varefter tårarna sprutade på båda tjejerna, av olika anledningar. Turkiets första OS-guld var bärgat!

 

Mellan matcherna hölls i sedvanlig ordning medaljutdelning på podium i ringen, och det udda med denna OS-turnering ströks under med stor tydlighet, då ju inte en enda AIBA-pamp finns i närheten av arrangemanget utan medaljerna delas ut och presenteras till boxarna av IOC- och Boxing Task Force – arrangörerna (tillsatta av IOC) – medlemmar. Denna OS-turnering har f ö arrangerats mycket bra, och domsluten har varit i princip helt all right rakt igenom.

 

I morgon, på OS sista dag, avverkas de fyra sista, återstående, finalerna – i damernas 60 kg (Harrington, IRL vs Ferreira, BRA) & 75 kg (Price, GBR vs Li, CHN) och i herrarnas 63 kg (Davis, USA vs Cruz, CUB) & 91+ kg (Jalolov, UZB vs Torres, USA). Där tar OS 2020 till sist slut.