FIGHT WEEK FÖR PACQUIAO-UGAS MEGAFIGHT..

aug 16, 2021
boXning

Vi är i inledningen på den Fight week som ursprungligen var tänkt mynna ut i en av årets största matchningar, megafighten mellan ”gårdagens” #1 kilo-för-kilo Manny ”PacMan” Pacquiao (62-7-2/39 KO) och en av dagens verkliga toppnamn på den listan Errol ”The Truth” Spence (27-0/21 KO), den bitvis så oturs-förföljde unge man som tippats bli boxningsbranschens största namn av idag, om den verkliga VM-titeln i weltervikt .. i T-Mobile Arena i Las Vegas på lördag – en match som många såg som den legendariske ”PacMans” adjö-föreställning till ringen, men där dennes berömde tränare Freddie Roach ständigt påminde om att ”Manny tränar sannerligen inte så här stenhårt för nån avskedshistoria, han kommer för att sätta stopp för Spence!” – och intresset växte de facto mot stora förväntningar på detta klassiska möte, DÅ .. typiskt nog i dessa eländiga tider, ’blixten’ slog ned i början av förra veckan och Spence fick dra sig ur kampen med en ’reva’ på näthinnan på vänster öga ..! Och blixtsnabbt fick WBA:s ordinarie VM-kung i weltervikt Yordenis Ugas (26-4/12 KO) kallas in, för att rädda detta mega-event, Fox Sports PPV, med lansering Jorden runt. Och i någon mån tycks det fungera, men nu är tonen ändrad till ”Nej, Pacquiao underskattar verkligen inte Ugas utan finslipar formen maximalt för vad han ser som en karriär-avgörande kamp!” För Ugas är det ett underbart tillfälle att göra sig själv till verklig boxningskändis. Han låg i perfekt träning för att försvara mot Fabian Maidana, som främsta support på lördagens show, så bytet blev för honom en enorm möjlighet. En seger för Ugas vore många miljoner dollar värt, förutom jättegaget.

Detta är naturligtvis inte samma magnitud som Spence-Pacquiao hade varit, men det är en stor fight mellan två högt värderade mästare. Spence var/är viktklassens #1, håller WBC & IBF-titlarna (Terence Crawford håller WBO-VM), Ugas har på mystiska vägar upphöjts till WBA:s ’super champion’ (=nr 1) på Pacquiaos bekostnad, som ju lika ’mystiskt’ förvandlades till ”Champion in recess”, trots att det var han som de facto besegrade riktiga WBA-kungen Keith Thurman precis när corona-eländet kom och sedan strulade till allt. Ugas besegrade i juni ’20 Abel Ramos om WBA:s regulära titel (=nr 2) men har sedan upphöjts ett snäpp. Men på så vis blir ju den nu iscensatta VM-kampen ett rättvist avgörande om vem som är WBA:s absoluta kung i klassen. Så nog blir det ett ’hett’ möte, alltid, på lördag.

Det är ett digert card i T-Mobile Arena, med flera utomordentligt skarpa fighter som uppbackning med två fjädervikts-möten av rang: Mark Magsayo (22-0/15 KO) vs Julio Ceja (32-4-1/28 KO); Carlos Castro (26-0/11 KO) vs Oscar Escandon (26-5/18 KO) men kanske främst ytterligare ett klassmöte i weltervikt mellan de förra VM-kungarna Victor Ortiz (32-6-3/25 KO) och Robert Guerrero (36-6-1/20 KO), en stark prestige-fight.

 

Denna Fight week är i övrigt inte lika stark som den förra var, men i Tyskland bjuds, dito på lördag, på en intressant tungviktsbatalj, i Universum Gym i Hamburg, där ”importerade” kazaken Zhan Kossobutskiy (15-0/14 KO) möter USA-gästen Joey Dawjko (21-8-4/12 KO) om WBA/Int-titeln.

Redan på fredag har vi emellertid en intressant VM-kamp – om vakanta IBF-bältet – i super feather/lätt lättvikt mellan Shavkatdzhon Rakhimov (15-0-1/12 KO) från Ryssland och Kenichi Ogawa (25-1-1/18 KO) från Japan i ett udda möte i Conrad Hotel i Dubai, Arabemiraten .. och en dito VM-kamp för damer i super light/lätt weltervikt i Sycuan Casino i El Cajon i Kalifornien, USA mellan Kali Reis (17-7-1/5 KO) och Sverigebekantingen & Wallberg-motståndaren Diana Prazak (14-3/9 KO) som gör upp om WBA-VM och vakanta IBO-VM. Reis, 34 år, kom äntligen på ”grön kvist” då hon lyckades vinna WBA-VM i november i fjol; Prazak, nu 42 år, tog ju lätta lättvikts-titeln från vår Frida 2012, men förlorade den 2014 till Delfine Persoon och slutade, men gjorde comeback i mars i år.