UGAS POÄNGSLOG PACQUIAO – SLUTBOXAT?

aug 22, 2021
boXning

Vid nattens stora PPV-show i T-Mobile Arena i Las Vegas, Nevada lyckades en smart och taktiskt boxande Yordenis Ugas (27-4/12 KO) kämpa sig till en knapp men klar poängseger över 12 ronder mot boxningslegenden Manny Pacquiao (62-8-2/39 KO). Det skedde inför 17.438 åskådare i arenan och ännu okänt hur många miljoner vid TV-apparaterna, och frågan är nu om detta var slutet på ”PacMans” illustra karriär? Det var den 42-årige filippiniern som ’gjorde’ fighten i den första delen av kampen, då han stormade till attack medan Ugas kallt boxade från distans och försökte hänga med på sina precisare träffar, men under matchens slutparti tog ex-kubanen över och kunde avsluta med två fina ronder som säkrade vinsten. Domarsiffrorna blev 115-113, 116-112 x 2. Och därmed behöll Ugas den WBA-VM-titel i weltervikt, som han ju i princip ’fått’ på Pacquiaos bekostnad.

Det hela mynnade därmed ut i en enorm lyckoträff för Ugas, som ju egentligen skulle boxat som främsta support till huvudmatchen, men då Pacquiaos ursprungliga motståndare Errol Spence skadade sig i träning nu fick hoppa in i huvudrollen – och vann!  

För den numera politikern – senator i Filippinerna – Pacquiao är det som sagt frågan om, efter nattens resultat, om det blir någon mer boxning? Efteråt i intervju sade han: ”Det kanske blir så att ni i framtiden inte får se Manny Pacquiao i boxningsringen. Men låt mig vila först och slappna av lite före jag fattar ett beslut om jag ska fortsätta eller inte.”

Ugas, som legat lågt före fight, var nu desto mer talför: ”Jag sa ju er att jag är den rättmätiga WBA-mästaren och jag bevisade det inatt! Nu är jag känslosam. En massa människor säger att kubaner inte kan vinna de riktigt stora fighterna. Så, jag är mycket glad över att ta hem den här segern för Cuba och visade vad vi kan. Min tränare Ismael Salas och jag lade upp en plan, hur vi skulle möta hans anfall, röra oss med honom utanför, störa honom med jabben, lossa högern från distans. Det var allt och det fungerade. Jag träffade med högern och fortsatte så hela vägen!”

 

På det digra undercardet i T-Mobile Arena möttes främst två f d VM-kungar i weltervikt, i en prestigeladdad 10-rondare, där Robert ”The Ghost” Guerrero (37-6-1/20 KO) kunde ta en knapp poängseger över ”Vicious” Victor Ortiz (32-7-3/25 KO) och därmed säkra en ny stor match framöver. I två fjäderviktsbataljer gjorde de främsta utmanarna om den titeln upp, och alltjämt obesegrade Mark Magsayo (23-0/16 KO) kunde i en superb fight avgöra på KO i 10:e ronden över förre VM-kungen Julio Ceja (32-5-1/28 KO), i detta ett WBC-VM-kval; och dito obesegrade Carlos Castro (27-0/12 KO) vann övertygande på en TKO 10 över förre VM-utmanaren Oscar Escandon (26-6/18 KO). Nu får vi se hur fortsättningen gestaltar sig för segerherrarna där.

 

Över i Europa, i Universum Gym i Hamburg, Tyskland gjordes det upp i en intressant tungvikts-fight denna lördag, där ’importerade’ kazaken Zhan Kossobutskiy (16-0/15 KO) på ett imponerande vis slog ut amerikanen Joey ”Tank” Dawejko (21-9-4/12 KO) med ett kroppsslag i andra ronden (snudd på lågt men inte ens reprisbilder från TV:n kunde riktigt avgöra, så det stod sig) om WBA:s International-titel.