JEANETTE ZACARIAS DÖD I CANADA; BERGHULTS VM-KAMP UPPSKJUTEN ..

sep 03, 2021
boXning

Den mexikanska kvinnliga boxaren Jeanette Zacarias Zapata avled inatt på sjukhus i Montreal, Canada efter att ha legat i koma sedan hennes match i lördags i Stade IGA i Montreal. Hon återfick aldrig medvetandet efter den kollaps i ringen hon fick efter matchen mot kanadensiskan Marie Pier Houle, och till sist gick inte hennes liv att rädda. Inatt var kampen över. Hon kom från Vila de Puertecitos i Mexico och gick sex matcher som professionell boxare; hon blev blott 18 år gammal.

 

Zacarias boxades förmatch mot Houle på den lite mindre tävling som promotor Yvon Michel anordnat i lördags, där också huvudmatchen var en kvinnlig titelfight mellan den nya kanadensiska stjärnan Kim Clavel och Maria Soledad Vargas från Mexico om vakanta WBC/Silver-titeln lätt flugvikt. Houle-Zacarias var satt till 6 ronder men alldeles i slutet av 4:e ronden pressade Houle upp Zakarias i neutralt ringhörn där hon tog emot flera hårda träffar, men ringdomare Albert Padulo ingrep inte förrän gonggongen gick, och han skickade då kanadensiskan tillbaka till sin ringhörna och beordrade Zakarias gå till sin. Hon blev dock stående uppenbart medtagen i neutralt hörn, medan sekonden kom springandes till henne – och då bröt Padulo matchen och förklarade TKO. I sekondens armar kollapsade plötsligt Zakarias och fick sedan läggas på bår och köras till sjukhus, där man konstaterade hjärnblödning, men den koma hon föll i, vaknade hon sedan aldrig från.

 

I efterdyningarna av det skedda har nu promotor Michel ställt in den kommande WBC-VM-kampen om vakanta lätta mellanviktstiteln mellan Patricia Berghult och Marie Eve Dicaire, planerad till den 17/9 i Centre Bell nästdörrs i Montreal .. och har preliminärt meddelat att den kommer att skjutas upp till den 29/10, men under dagen har ett alternativt datum den 15/10 seglat upp som en möjlig tidpunkt. Det är nu oklart vad som blir den faktiska matchtidpunkten för Berghults VM-match. Båda teamen var ju långt framme i förberedelser, och det är ett tungt avbräck att ladda om för, och nu också osäkert. Samtidigt uttrycker Team Berghult förståelse för uppskovet, med tanke på den tragiska utgången av lördagens kamp.