FIGHT WEEK: MINUS OSCAR, MED IGOR & OSCAR & SUNNY EDWARDS ..

sep 06, 2021
boXning

Denna Fight week skulle ursprungligen ha toppats av Oscar De la Hoya’s märkliga comeback på lördag i Los Angeles, men av det blir ju intet efter att den ’gamla’ superstjärnan hamnat på sjukhus i Covid-19 (trots vaccinering) .. och nu är det åtskilliga frågetecken kvar vid vad som händer med Trillers inbokade show på lördag. Försök att ersätta Oscar med Evander Holyfield är under utredning och en högst osäker manöver ..

Veckans första stora match och show är den i Roland Garros i Paris, Frankrike på fredag kväll där tuffe exilryssen Igor Mikhalkin (24-2/11 KO), numera bosatt i Hamburg (stall Ceylan) tar sig an franske hårdingen Mathieu Bauderlique (20-1/11 KO), i en kamp mellan två south paws, om den vakanta EM-titeln (EBU) i lätt tungvikt. Titeln blev vakant, efter att förre mästaren Dominic Bösel besegrade vår Sven Fornling om IBO-VM i slutet av 2019 och satsade på den titeln istället, men då aldrig hann sättas upp för avgörande, fast Mikhalkin väntade på sin chans, pga coronan satte stopp för allt. NU, äntligen, blir det dags igen – och en ny mästare kan tillsättas. Igor fick ju en chans i mars 2018 – året efter sin Sverigekamp i Malmö – på WBO-VM mot väldige Sergey Kovalev, men det blev stryk (TKO 7) för den annars mycket duktige, numera 36 år gamle Irkutsk-födde fighern, som de facto höll EM-titeln tidigare 2014-16, och som sedan VM-försöket har vunnit tre raka kamper över gott motstånd. Bauderlique är 32 år gammal och har vunnit franska titeln och WBA/I-C-titeln och kommer med en segerrad på 8 raka vinster de senaste fyra åren. Det är en god EM-kamp detta.

Även om Dela Hoya inte kan fightas så är en helt annan Oscar, nämligen Valdez (29-0/23 KO) i elden, dito denna fredag, i Casino Del Sol i Tucson, Arizona, USA mot brassen Robson Conceicao (16-0/8 KO) i försvar av sin WBC-VM-titel i super feather/lätt lättvikt. Denne Oscar är mexikansk medborgare, höll WBO-VM- i fjädervikt (2016-19) och erövrade sensationellt sin nuvarande titel från Miguel Berchelt i februari i år – och försvarar denna titeln nu för första gången. Robson har gått fram som en vinnarmaskin i proffsledet – obesegrad över 16 raka matcher – sedan han vann OS-guldet så grant i Rio 2016. Han har dock gjort större delen av proffskarriären i USA, precis som Valdez, så det blir i mycket ett ”amerikanskt” uppgör men med stor prestige och profil. Spännande!

Främsta uppbackning i Tucson är likaså en VM-fight – om WBO:s flugviktstitel – där Japans Junto Nakatani (21-0/16 KO) försvarar sitt VM-bälte för första gången (och i USA-debut) mot Puerto Ricos Angel ”Tito” Costa (22-2/21 KO), en KO-artist som höll WBO-VM i lätt flugvikt 2017-19 men missade i första försöket på den här titeln. Också en mycket intressant fight! Promotor är Bob Arum/Top Rank och ESPN+ sänder tävlingen.  

På lördag har vi nästa EM-fight av hög klass, om även det om en vakant titel, nämligen den efter Sergio Garcia (spanjor; gav upp titeln under coronan) nu lediga i super welter/lätt mellanvikt, som det nu kämpas om mellan spanjoren Kerman Lejarraga (32-2/25 KO) och fransmannen Dylan Charrat (20-0-1/6 KO) i Pabellon de la Vall d´Hebron utanför Barcelona, Spanien. Lejarraga är tidigare EM-kung i welter (2018-19). Charrat erövrade 2018 EU-titeln i viktklassen och når nu fram till riktiga EM. Här går också en EM-fight för damer mellan spanska Mary Romero (6-2/1 KO; första försvar) och brittiska Amy Timlin (4-0-1) om EBU-bältet i super bantam/lätt fjädervikt.

OCH i Copper Box Arena i London möts britten Sunny Edwards (16-0/4 KO) och Filippinernas Jayson Mama (16-0/9 KO) om den förres IBF-VM-titel i flugvikt. Det är obesegrade Edwards tredje VM-försvar och det är Oriental-mästaren Mama´s första VM-chans. Främsta support på denna Warren-tävling är lätta tungviktsfighten Callum Johnson (19-1/14 KO) vs serben Marko Nikolic (27-1/12 KO) över 10 ronder.