OFF & ON: SAFAR BOXAR GRACHEV INATT; YOKA-MILAS DITO; ELIN C TRUBBEL MED INRESA TILL USA ..

sep 10, 2021
boXning

Las Vegas-baserade stockholmaren Robin Sirwan Safar (12-0/9 KO) går i ringen i natt i Delray Beach Tennis Center i Florida mot förre ryske stjärnboxaren Denis Grachev (20-13-1/11 KO) i en 8-rondare aviserad i lätt tungvikt. Det är 28-årige Robins tredje match i år, sedan han kom loss från coronans ’bojor’, och det är mot en man som får betecknas som karriärens hittills namnstarkaste. Robin boxade senast i juli då han vann en TKO 5-seger över Josue Obando. Grachev, kallad ”Drago´s Son”, är numera 39 år gammal och har sedan länge förlorat kontakten med verkliga eliten, men är ännu en högst kapabel man och torde utgöra ett gott test för Safar på vägen upp. Han är sedan proffs-starten för fjorton år sedan inflyttad till San Diego, Kalifornien och boxade som främst om WBC:s Continantal & Silver-titlar samt NABF-titeln i lätt tungvikt, slog en så god man som Zsolt Erdei (2013) men förlorade till de större namnen (Isaac Chilemba, Ryno Liebenberg, Chad Dawson .. nu senast Marcus Browne). Han kommer till fight med fyra raka förluster men kan ändå inte underskattas. Detta är en Black Sheep Promotions och omfattar nio proffsmatcher.

En av fredagskvällens hetaste tunga fighter är tungviktsmötet i Roland Garros i Paris mellan obesegrade franska stjärnan, OS-guldvinnaren i Rio 2016, Tony Yoka (10-0/8 KO) och motståndare Peter Milas (15-0/11 KO) från Kroatien, en likaså i proffsringen obesegrad man. Det är två bjässar av imponerande format: Milas är 194 cm lång och vägde på fredagskvällen in på väl trimmade 101,8 kg medan Yoka klev på vågen 108,3 kg tung; han är 201 cm lång och har en räckvidd på 208 cm ..! Detta är den ena huvudmatchen i Roland Garros – den andra går, som vi redan berättat om, om den vakanta EM-titeln i lätt tungvikt mellan Igor Mikhalkin – som vägde in på 78,7 kg – och hemmasonen Mathieu Bauderlique som vägde 79,2, precis på titelgränsen.    

Vår boxardrottning i supermellanvikt Elin Cederroos har (haft) stora problem vid avresan till USA – för hennes kommande titelfight, i hastigt hoprafsat tempo lagd till tisdag nästa vecka i Los Angeles mot Franchon Crews Dezurn – hennes och teamets visa har inte behandlats, varför den i tisdags planerade avresan fått skjutas upp dag för dag. Stressande och olyckligt, men Elin försäkrade Expressen under torsdagen att ”vi skrattar åt hela situationen … vi tar bara timme för timme, dag för dag, och ser vad som händer. Det känns så otroligt surt om det skulle bli framskjutet igen. Så är det ju. Det är invägning ett dygn innan, på måndag. Så då lär jag ju vara på plats, det vore bra.” Man har redan redan vänt på dygnsrytmen inom teamet – och är redo att ta flyget så snabbt det bara är möjligt. Ingen kan ju dock med bästa vilja i världen påstå att detta blev en särskilt bra upptakt till karriärens viktigaste match.