VALDEZ SLOG CONCEICAO .. KNAPPT; HRGOVIC & YOKA VANN INATT, BAUDERLIQUE NY EUROPAMÄSTARE ..

sep 11, 2021
boXning


Tidigt på lördag morgon svensk tid möttes de igen – efter 12 år – nu för att göra upp om WBC-VM-titeln i super feather/lätt lättvikt inför 4.545 betalande fans i Casino Del Sols Amphitheater i Tucson, Arizona Oscar Valdez (30-0/23 KO) och Robson Conceicao (16-1/8 KO). Förra gången var som amatörer i Pan Am Games med brassen Robson som segrare – båda var lysande amatörer, Valdez i två OS för Mexico och Robson ju till sist OS-guldmedaljör på hemmaplan i Rio 2016. Men nu handlade det om proffs-VM .. och stor prestige och pengar. Och det blev en svårdömd match, där mycket tycke och smak kom med i bilden, med Robsons skarpa, vassa och smarta avståndsboxning mot tuffare, hårdare, rakt inpå aggressiva fighting av Oscar. Brasiliens man, utmanare i detta VM, tycktes faktiskt ha grepp om poängen, och mexikanen arbetade ursinnigt hårt mot slutet, men inte särskilt effektivt, som om han kände på sig att han måste ’ta ikapp’. Efteråt bars båda runt ringen, som segrare, och domslutet kom nog lite som en ’överraskning’ – kanske inte segraren i sig, men siffrorna – då Valdez utropades enhällig segrare med 115-112 x 2, 117-110..!  

Det blev omedelbart prat efteråt om en retur-kamp – vilket nog inte är otänkbart; Brasilien-gänget var hårt kritiska mot domslutet – men samtidigt finns strax en potentiell ’super-fight’ i görningen för Valdez mot segraren av kampen Shakur Stevenson vs Jamel Herring om WBO-VM. OM den går att få till. Promotor Bob Arum var efter matchen öppen för alla möjligheter men sa sig gärna göra Valdez vs segraren av WBO.  

I främsta support i Tucson försvarade WBO-kungen i flugvikt Junto Nakatani (22-0/17 KO) sin VM-titel mot förre lätta flugviktskungen Angel ”Tito” Acosta (22-3/21 KO) via en TKO 4 efter att ringdomare Rocky Burke uppmanats av Acostas hörna att bryta (han boxade då med bruten näsa); detta var Nakatanis USA-debut. OCH i en riktig ’upset’ lyckades Mexicos Luis Albert Lopez (23-2/12 KO) överraska och till slut ”köra över” favoriten, världsrankade Gabriel Flores (20-1/7 KO), USA och vinna klart på poäng (98-92, 100-90 x 2)..!

Över i Europa hade vi stora tungviktare i farten, denna fredagsnatt. Sauerlands maffiga tungvikts-stjärna, kroaten Filip ”The Animal” Hrgovic (13-0/11 KO) tog sig i Wörthersee Stadium i Klagenfurt, Österrike an dito före kamp obesegrade Marko Radonjic (22-1/22 KO), en montenegrin med lysande KO-rekord men som det visade sig i ringen helt underlägsen Hrgovic, som skåpade ut honom som om han var ’kanonmat’ – golvade honom fyra gånger i andra och en gång till i tredje, varefter ringhörnan bad om stopp vid fjärde rondens ingång. Filip Hrgovic är nu aktuell för ett IBF-VM-kval, men Sauerland hävdade att ingen på IBF:s rankinglista vågar möta honom! Detta var en DAZN-produktion/samarbete Eddie Hearn & Sauerland.

OCH i Roland Garros Stadion i Paris (ESPN/Canal+ bevakning) möttes Hrgovic överman i Rio-OS den väldige fransmannen Tony Yoka (OS-guld; 11-0/9 KO) och tidigare obesegrade Peter Milas (15-1/11 KO) från Kroatien, och även om detta blev en mer taktisk och betydligt bättre kamp så visade Yoka sin klass med att metodiskt ’bryta ner’ Milas och till sist golva honom två gånger i sjunde ronden, varefter ringdomaren bröt, TKO 7.

Den andra huvudkampen i Roland Garros var om vakanta EM-titeln (EBU) i lätt tungvikt mellan tysk-baserade ryssen Igor Mikhalkin (24-3/11 KO) och hemmasonen Mathieu Bauderlique (21-1/12 KO), där det visade sig att fransmannen kunde bygga en hygglig poängledning medan Mikhalkin fick allt större problem och svullnade svårt i ansiktet med vad som troligen var en bruten käke; efter sjunde ronden gav tyska hörnan upp – och Mathieu Bauderlique blev korad till ny Europamästare!

I främsta support försvarade super welterviktaren Souleymane Cissokho (14-0/9 KO) sin WBC/IC-titel med en TKO 4-seger över Ismail Iliev (13-3-1/3 KO), där ett cut över vänsterögat blev avgörande faktor. Man gav upp i pausen före femte rond.

 

NYHETER