NYA SVENSKA PROFFSBOXARE

sep 19, 2021
boXning

 

Inför proffstävlingen i Örebro i juli gick den grekiske tungviktsboxaren Marios Kollias som bekant – som sedan tidigare presenterats – över på svensk proffsboxningslicens. Han boxar ju för Team Fight Life i Örebro (stall Kamran kabinejad) och bor ju i perioder i Örebro, där han också har ett daglig-arbete, och avser ju att göra resten av karriären med Kabinejad/Örebro som bas. Han vann ju mycket övertygande sin match på Örebro-tävlingen och är uppsatt för ny kamp på nästa Fight Life Promotion, som ju var avsedd gå av stapeln i Jönköping – samarrangemang med promotor Tomas Magui – i oktober, men som av praktiska skäl måst flyttats till nu nytt spikat datum den 27/11 .. i Jönköping.

 

Armand Krajnc, ex-Champion & promotor i Ystad, har nu i sitt stall anslutet ett nytt proffs i den 29-årige förre balkan-boxaren Abdulnaser Delalic, ursprungligen från Bosnien-Herzegovina, en tungviktare på ca 110 kg, med en professionell record på 5-6/5 KO – en ganska hårdslående herre om än med ett något ’fläckat’ record, i hög grad på grund av tidigare rätt tokig matchning .. varför han har vunnit, eller förlorat, på förtida avgöranden i ringen. Han har tappat några gånger på TKO men har också en förlust på KO. Han har boxat i Sverige, på Malmö-galan 18/3 2017, där han stoppades av ruggige bamsingen Tshibua Kalonga, räknad över efter att han spottat ut tandskyddet, under press och lite ”överkörd”, men det ska väl inte ligga honom till last. Han slår som sagt själv tämligen hårt, och det är en helt all right man och med en viss potential att jobba på. Och han har nu gått över på svensk licens. Delalic har nämligen flyttat till Sverige, bor numera i Eslöv, där han gift sig med en svensk kvinna. Och tränar alltså för Armand i Ystad. Där han nu sparrar som bäst en del med Krajnc nya tungviktsfynd Emil Stephansen – en ung man vi återkommer till, dito licens-sökande idag – och Delalic är aktuell för att hoppa in på Katrineholms-tävlingen 3/10. Det jobbas nu på den kampen.

 

Bulldog Media Boxing Promotion (Daniel Högström, prom) har ’signat’ en av svensk amatör-boxnings främsta ”påläggskalvar”, den 25-årige Hammarby-boxaren Costas (Costatino) Nanga, en mycket stor talang, landslagsman hos SBF, efter att han ’testboxat’ för Högström & Co i Göteborg, med lysande gensvar; han tränas av Luis Lagerman, som ser en mycket stor potential i Nanga. Han kommer ursprungligen från Angola, kom hit för åtta-nio år sedan och kom först att engageras i thaiboxning, där han gjort en betydande karriär (inemot 40 matcher) och vunnit SM och deltagit i VM och EM, såväl som i ett antal stora tävlingar här i SWE: Rumble of the Kings, Blitz, Bulldog Fight Nite mm. Han blev dock från 2018 allt mer intresserad av amatörboxning, kom med i Hammarby IF Boxing och har gjort drygt ett 20-tal matcher som amatör och har utvecklats till internationell klass. Han vann King of The Ring/Borås 2018, gick till final i SM det året, där han mötte klubbkompisen & landslagsmannen Liridon Nuha – han förlorade där, men fick blodad tand på boxning – fick starta för SBF i Nordiska mästerskapen och föll knappt på poäng mot Amre Alman, Danmark. Han hann ta hem Montana-turneringen i Italien den våren, och nästa säsong 2019-20 vann han Mellansvenska, Gripen Cup, tog brons i Tammerforsturneringen och startade på SM 2019, slog Viktor Olsson, Falken i semi och hamnade på nytt mot Nuha i final (81 kg), tappade igen, men tog således ett andra SM-silver. Nota bene Nuha är/var vår OS-kandidat och nära verkliga världstoppen. Den pga corona rumphuggna säsongen 2020-21 gav honom blott chans till start i Kroatien Grand Prix i oktober, där han tog brons efter en stark seger över polacken Adamski men förlust mot ryssen Maslov. Vi har bara sett ’början’ på Nanga som boxare, men given chansen till en proffsövergång av vettigt slag, har gjort honom säker/mogen för att ta klivet över. Han blir tveklöst ett riktigt bra proffs. Och nu är licensen klar – och hans tänkta start i proffsringen inplanerad till Bulldogs show den 19/11 i Gbg.

 

Omar Massi är en 25 år gammal, ung man, som boxat för Djurgårdens IF som amatör med en hygglig karriär bakom sig; han är född i Afghanistan och blev tidigt, efter sin flytt hit, upplockad i boxningssporten, debut 2013, 16 år gammal, och har gjort ca 35 amatörmatcher sedan dess – han blev Svensk Nybörjarmästare 2014 – efter att ha vunnit Falken Cup och Sweden BC för juniorer – fortsatte med att vinna Gripen Cup och danska Hilleröd, vann Junior-SM 2015 och hamnade i direkt SM-final mot Bashir Hassan 2016, vilket blev förlust. Så långt hade det mesta varit ’spik rakt’, men sen kom en del strul in i bilden. Massi hade inget uppehållstillstånd, så det blev enbart träning för hans del de följande åren tills de problemen redde ut sig; han är en mycket väl sedd och omtyckt, och skötsam medlem i DIF, där han får de bästa vitsord. En tänkt SM-start 2018 missades, så han kom inte igång förrän på SM 2019 (knapp poängförlust) och på nytt till SM 2020 (ytterst knapp förlust, 2-3) och hade dessförinnan startat på Nederländernas Box Cup (AIBA-tävling) strax före coronan, med en helt jämn match mot britternas landslagsman; han boxar i 64 kg, siktar på att matcha som proffs som lätt welterviktare, coachas av (landslagscoach) Adjmal Omarzada. han har numera uppehållstillstånd, och har nu således fått proffslicens, och hoppas på start hos Kabinejad.