USYK BESEGRADE JOSHUA – NY TUNGVIKTSKUNG..!

sep 26, 2021
boXning

 

 


I en fascinerande uppvisning av taktiskt iskall och urstyv boxning lyckades den ukrainske VM-utmanaren Oleksandr Usyk (nu 19-0/13 KO) sent på lördagsnatten inför nära 70.000 åskådare i Tottenham Hotspurs Arena i London besegra den regerande IBF/WBA/WBO/IBO-VM-kungen i tungvikt Anthony ”AJ” Joshua (nu 24-2/22 KO) och erövra dennes VM-bälten! Det var en med rätta starkt upphaussad VM-kamp och drog ett enormt intresse världsvitt, beskådat via TV-media i över 170 länder Jorden runt och inför denna grandiosa människoskara på plats i en storståtlig show.

Det var förväntat att den store – men i just detta sammanhang klart ’mindre’ – ukrainaren, tidigare suverän VM-kung i cruiservikt och en av de skickligaste boxare världen har idag, skulle kunna ge den väldige britten – 7 cm längre, nästan 9 kg tyngre, med 10 cm tillgodo i räckvidd – en svår match ganska länge, men det var också tippat att den superbt vältrimmade AJ till sist skulle ta över och måhända stoppa Usyk mot slutet. Av dessa förhandsspekulationer föll det mesta platt.

Usyk kom ut snabbt och utnyttjade sin större snabbhet, sin extremt rörliga boxning, oerhört svår-träffad, sin aviga south paw-boxning och en synnerligen fräck och oväntat offensiv öppning på matchen till att plocka hem de tre första ronderna, medan AJ mest ’stolpade’ efter sin man och var ”tvåa” i de flesta situationer. Världsmästaren gjorde andra ronden hyggligt jämn, men tappade i övrigt och var momentant skakad i tredje. Han kom igång på riktigt i fjärde medan Usyk tycktes mattas en aning och tog nu tre ronder i rad, varför det in i sjunde verkade hyggligt jämnt, med måhända AJ ’planenligt’ på gång. Sjunde blev dock en smärre brittisk chock, då Usyk klart inne i en ’andra andning’ kom mycket starkt och i flera attacker skakade mästaren, överrumplade honom ..! AJ kom tillbaka hyggligt i åttonde, som blev en jämn rond, båda hade bra moment i nionde, som kunde ses åt vardera hållet, Usyk fick ett fult cut i tionde – som dock snabbt kom under kontroll i hörnan och även om det fortsatte blöda inte blev någon faktor för utgången – där AJ äntligen hade lite flyt i slutet av ronden. Till nästan allmän förvåning, där alla trott mästarens stora spurt skulle komma, var det Usyk som tog ett klart kommando i både elfte och i en stor avslutande tolfte rond, där han till och med försatte britten i bryderi på slutet! Och därmed var det ganska uppenbart att titeln skulle komma att byta ägare! Det hade varit en ren och merendels teknisk fight men med intensiva spurter emellanåt vilket lyfte kampen från mer intressant till dramatisk, även om det aldrig blev ett jätte-drama av det hela. Ringdomare Michael Alexander hade en ganska enkel fight att sköta – det var nästan inga clincher..! Poängdomarna Viktor Fesechko från Ukraina (117-111), Howard Foster, UK (115-113) & Steve Weisfeld, USA (116-112) var alla eniga om att Oleksandr Usyk vann ..!

Varmed en i det läget emotionellt överväldigad Usyk torkade tårar medan han bepryddes med det ena VM-bältet efter det andra.

En närmast förkrossad Joshua lämnade ringen omedelbart, medan Usyk hyllades – tog ett ärevarv med ukrainska flaggan; kramades om av förre VM-kungen Vitaly Klitschko – och i en bruten intervju i ringen tackade han Gud och sin fru, på denna sin tolfte bröllopsdag, hälsade till ungarna, och förklarade tårarna med att detta betydde så väldigt mycket, men sa också: ”matchen gick precis som jag hade tänkt mig, helt efter plan.

Han hade några moment där han gav mig bekymmer men det löste jag!” .. och tillade: ”jag vill inte prata retur, jag har jobbat som en galen på detta i så många månader att jag nu bara vill ha semester och få träffa mina barn igen. Nu ska jag vila!”

Det finns en returmatch-klausul i kontraktet, som Joshua kan åberopa om han så väljer. Han har nu en del att fundera på, vad han skulle kunna göra annorlunda och bättre i en retur – annars kommer det att se likadant ut nästa gång. Boxningsgeniet Usyk vet precis hur han skall göra. Vad som kommer ske härvidlag torde dock klarna inom kort.

Den jättelika showen i Tottenham Hotspurs Arena – otroligt snyggt inramat – bjöd på flera andra mycket väsentliga kamper. Störst på under-cardet var givetvis WBO-VM i cruiservikt mellan Lawrence Okolie (17-0/14 KO) i sitt första försvar av bältet mot upphaussade montenegrinen Dilan Prasovic (15-1/12 KO), som precis (som befarat) visade sig inte alls hålla måttet utan blev, så obesegrad han än var ’in i’ ringen, avklädd, utboxad och utslagen på 1:57 in på tredje ronden, KO, efter en superb vänster träff i revebenen, emellertid redan golvad av en höger mot huvudet i andra.

Erik Skoglunds ’baneman’, förre VM-kungen i supermellan Callum Smith (28-1/20 KO) debuterade nu i lätt tungvikt och mötte f d OS-boxaren & VM-utmanaren Lenin Castillo (21-4-1/16 KO) och slog ut sin motståndare med en ruskig höger-fullträff mot käken i andra ronden, vilken lämnade Castillo raklång med konvulsioner. Han fick föras ut på bår och till sjukhus, men rapporterades under tävlingens gång vara all right. Mycket populäre albanen Florian Marku (9-0-1/6 KO) besegrade bejublad Maxim Prodan (19-1-1/15 KO) om IBF/Int-titeln i weltervikt över 10 ronder på poäng.