RUNGANDE CRESCENDO AVSLUTADE ”NIGHT OF CHAMPIONS”..! JANGIROV VANN KLART!

okt 31, 2021
boXning


Katrineholms proffsboxningsshow, tillika en armbrytnings- och amatörbox-tävling avslutades med den med höga förväntningar emotsedda tungviktsfighten mellan stadens egen boxningskung, svenska cruiserviktsmästaren Samo Jangirov (7-2-2/1 KO) – för dagen 95 kg tung och i sin första proffsfight i tyngsta klassen, men här mindre, lättare, kortare och i slagkraft i underläge – mot Stockholms 110 kg tunge, tidigare Tanzania-Champion, Awad Tamim (14-4/9KO). Matchen började i ett högt publikt läge med ett unisont vrål vid presentationen av Jangirov, medan Tamim mötts av blandade reaktioner. Matchen i sig öppnade i ett snabbt tempo men med Samo på bakfoten dansandes undan, i south paw garde, tills han i ett oväntat rappt kontraanfall gick i närkamp och levererade rappa och precisa höger-vänster som träffade – och fällde bjässen framför honom momentant för räkning..! Det hade då gått 27 sekunder! Tamim kom snabbt upp, helt klart och oskadd, men överrumplad, och därefter blev det en vass första rond in till rondslut, som Jangirov tog hem 10-8 tack vare golvningen. I andra och tredje ronderna blev han emellanåt pressad upp i repen och tog emot tunga slag merendels mot garden, men svarade sedan blixtrande rappt med en egen skur slag varav en del träffade skapligt. Och däremellan dansade han undan och gjorde snabba kontringar. Det fungerade och han tog hem om än knappt både de ronderna, men i fjärde kände han pressen värre, Awadh var precisare, och samo tröttnade nu klart – den ronden gick till Tamim och matchen tycktes svänga. Den mindre mannen fortsatte dock kämpa ursinnigt, och alltjämt smart boxande, och vid varje kontra, om än inte längre lika effektivt, fick han vrålande bifall från publiken, som stod som en vägg av stöd bakom honom. Hallen kokade emellanåt! Och kanske inte helt klart förtjänt fick han femte ronden, och i en lika frenetisk sjätte rond bar publiken honom fram till matchslut, varefter vid sista gonggongen båda paraderade med händerna i luften..! Nu delade sig domarna åt i åsikt om vem som tog den ronden, men matchens domslut var i klara händer i det läget. Jangirov vann, domslutet uppläst av speaker Kodie – Kaveh kabinejad – inför en kort stunds andlös tystnad: 59-54, 58-55, 59-54 .. eniga domarröster till .. Samo Jangirov!

DÄR exploderade hallen, ca 500 åskådare stark i ett öronbedövande vrål..! Sedan ville inte gratulationsfesten ta slut på över en kvart, i en ring fylld av människor från alla de hörn! Det var en härlig, riktigt underbar, fight med en verklig nerv och dramatik från start till mål, välförtjänt av hyllningar och beröm.

Kvällens andra sexrondare i Safiren konferenscenter var ett SM-kval i supermellanvikt mellan Tijan Kebbeh (4-3-2/3 KO) och Salah Nazar Taha (5-0/1 KO) och det blev också en poängmässigt helt rafflande fight, men av totalt motsatt anledning som ovan. Det blev en av de bökigaste och fulaste boxningsmatcher vi sett i detta land på mycket länge, och även om det blev viss diskussion efteråt om vem som syndade värst, så var det i realiteten rätt klart att var ”Salle” som skapade eländet. Men det ska också deklareras att Tijan förmådde inte möta detta med ren boxning utan svarade i god omfattning med att själv stöka till resten. Den lilla rena boxning som bjöds åstadkom dock Kebbeh, och klarade sig därmed undan utmärkte ringdomaren Mikael Hööks bannor, vilka i hög grad gick ut över den våldsamt övertände ”Salle”, som dessutom i frustration började med att försöka brotta ner Kebbeh i golvet. Det renderade honom en varning med poängavdrag i tredje ronden .. och han levde en tid med stor risk att bli diskvalificerad rakt av. Det kom han nu undan och kunde mot slutet få till en lite bättre boxning, som tillät honom vinna femte ronden och möjligen på lite välvilja någon mer. Ena poängdomaren såg dock matchen helt i Tahas favör, aningens svårbegripligt, medan nästa domare såg det helt i Kebbehs favör och tredje domaren delade ronderna mellan dem plus poängavdraget, så att han hade helt oavgjort inför sista ronden. Denna blev en hyggligt god rond för Kebbeh, vilket nu de två första domarna var ense om, men här såg tredje domaren ’Salle’ ta den helt avgörande poängen, vilket ledde till ett knepigt domslut på: 58-55 Taha, 59-54 Kebbeh.. och 57-56 Taha ..! Varmed alltså Sala Nazar Taha tog segern och rätten att utmana Champion Niclas Elfstedt, i denna rekordfula match!

Numera Eslöv-bon och skåningen Abdulnaser Delalic (6-6/5 KO) lyckades i en hyggligt underhållande tungviktsfight över 4 ronder mot ungraren Tamas Kantor (2-9-1), där båda var redigt trötta mot slutet, men de facto bjöd på en bitvis fartfylld och skapligt intressant kamp som knappt men klart dominerades av Krajnc-tränade Delalic, som dessutom på kraft och i ett gott anfall lyckades fälla sin man för en kort räkning i tredje ronden, till slut ta hem en klar seger (40-35 x 3).

Den med spänning emotsedda debuten av stentuffe Kungsbacka-vikingen Emil Stephansen (nu 0-1) mot sent inkomna ersättaren Richard Pkhakadze (1-3/ 1 KO) från Georgien blev ett tungt magplask ur svenskt perspektiv. Den hårdföre Emil gick till full attack, men rakt på och rakt in, och den inte alls oävne georgiern tackade och tog emot, lossade vad han hade och när första slagväxlingen var över puttade han dessutom omkull svensken för att markera sin egen fysik. I den uppföljande svenska attacken träffade han dessutom gott med en snabb räkning som följd ..! Stephansen tog sig igenom första ronden, men kom ut i andra som om inget hänt, för att på nytt ’blåsa bort’ motståndet och blev då vasst kontrad mest hela tiden, tills den vagabondliknande Pkhakadze drämde in en stark råsop som fällde Emil rak lång .. han tog sig snabbt upp, men efter att ringdomare Håkan Sindemark räknat till ”åtta” och beordrat honom komma mot sig, och det åtlyddes på ostadiga ben, bröt han korrekt kampen, TKO på 2:32 ..!

Efter en obligatorisk vila på en månad blir det för Stephansen att helt sonika återvända till ritbordet för att lära grunder från början.

 

Det var fullsatt i Safiren, och det var feststämning under hela proffsshowen, och det hade varit gott humör genom en riktigt hygglig nybörjartävling för amatörer med flera goda kamper dessförinnan och ett riktigt intressant armbrytningsprogram med framförallt några riktigt vassa kvinnliga armbrytare efter amatörerna .. och det slutade som sagt i ett fantastiskt crescendo med en jublande Samo Jangirov i ringens mitt.

Det torde bli mycket mer boxning i Katrineholm framöver – det är bäddat för vass fortsättning!