CANELO ODISKUTABEL KUNG! STOPPADE PLANT, TKO 11 ..!

nov 07, 2021
boXning


I en fascinerande och bitvis mycket bra boxningsfight i MGM Grand Garden i Las Vegas på lördagsnatten (svensk tid söndag morgon), där båda boxarna hade utmärkta sekvenser blev till sist den oefterhärmlige Saul ”Canelo” Alvarez ’för mycket’ för rivalen Caleb Plant och kunde i elfte ronden slå ner honom två gånger, varvid vid andra golvningen ringdomare Russell Mora bröt matchen..!


Canelo Alvarez (nu 57-1-2/39 KO) kom in i ringen med tre ’alfabetsbälten’ (WBA-WBC-WBO) plus The RING:s bälte som legitim Champion i viktklassen medan Caleb ”Sweethands” Plant (21-1/12 KO) bar på det återstående bältet, IBF-titelns. När det hela var över hade Canelo samlat på sig samtliga bälten i denna supermellanvikts-klass – det var nu endast sjätte gången någon gjort detta, tagit samtliga bälten, i den så kallade ”4-bältes-eran” .. och det var första gången en mexikan fixade detta, och med den bravur Canelo genomförde vad många trodde skulle bli hans svåraste prövning så går nu åter diskussionen igång om han är Mexicos största fighter genom alla tider. Och det vill säga lite .. ’bättre än’ Julio Cesar Chavez och följaktligen en av de största boxarna över huvud taget någonsin. Att Canelo idag är boxningsvärlden #1 kilo-för-kilo är helt oemotsagt.

Det var slutsålt med 17.000 personer på plats i Grand Garden Arena och med en miljoners-publik på PPV vid TV/bildskärmar Jorden runt. Det var feststämning med gott om kändisar på ringside med måhända ”Iron” Mike Tyson i spetsen .. och båda boxarstjärnorna hade gott stöd ute i publiken även om den mexikanska massan var klart störst. Det blev en underhållande och bitvis rafflande kamp, om än aldrig den riktigt stora dramatiken och på kniven kampen om poäng och avgörande. Alvarez stod för en närmast konstant press i kampen, och tog den rent och snyggt – det fanns nästan inga låsningar i hela matchen – till Plant som försökte dansa undan och kontra, och lyckades med detta i sekvenser men aldrig riktigt helt, så att få till en jämn ställning eller än mer ’övertag’. Plant vann första ronden, då Canelo nöjde sig med press och slog först på fullt allvar i rondens sista minut, och IBF-kungen förmådde göra tredje ronden jämn och tog senare den nionde ronden efter bra arbete, då han också lyckades komma bort från repen och ute i ringen kort dominerade med sin långa slag. Han hade också möjligen någon mer rond som var jämn, men på det hela taget var det Canelo som pressade framåt, fick upp Plant i repen och träffade med vassa kroppslag (som de facto saktade ner Caleb betydligt mot slutet) och drev in uppercuts och krokar förbi och genom motståndarens gard. Han tog flertalet ronder och var i ett hyggligt betryggande poängövertag, när matchen gick in i avslutningsfasen, ”championship rounds”.

Där ökade Canelo pressen än mer och nu var Plant tagen av slitet att konstant försöka hålla honom undan och kontra .. men han verkade ändå alltjämt hyggligt stark in i elfte ronden, men då blev han snabbt uppfångad vid repen, träffades av en bra vänsterkrok och den uppföljande diton tvingade honom ner på alla fyra. Ringdomare Russell Mora startade räkningen, Plant kom snabbt upp men så ostadig att han snubblade fram tvärs över ringen, men visade sedan att han var klar för fight. Det hade då bara gått en dryg halv minut av ronden. Och det spelade inte längre större roll. Nu kom Canelo Alvarez för ”the kill”, drev honom framför sig och strax upp i repen igen, där Plant försökte vika sig ned och bort men tre vassa högerslag rammade honom och han gick i däck, låg en sekund på rygg men började sedan ta sig upp på nytt – men då hade Mora blåst av alltihop, brutit direkt vid golvningen, TKO 11 .. på tiden 1:05..!

Det starka under-cardet gav ett par betydande resultat. Förre supermellanviktskungen Anthony Dirrell (34-2-2/25 KO) vann på TKO 4 över Marco Hernandez (15-5-2/3 KO), där en vass höger uppercut avgjorde alltihopa. Och i en tuff 10-rondare i fjädervikt besegrade förre VM-kungen Rey Vargas (35-0/22 KO) över starkt kämpande Leonardo Baez (21-5/12 KO) tämligen klart på poäng.  Och i weltervikt besegrade Elvis Rodriguez (12-1-1/11 KO) tidigare oslagne Juan Pablo Romero (14-1/9 KO) på KO 5, efter två golvningar.