SUVERÄN DEBUT AV NANGA; STOR PUBLIK SHOW I GBG; YIGIT SJUK..

nov 20, 2021
boXning

Den stora Bulldog Fight Night 9 avverkades inför ett absolut fullsatt hus på 2000 personer i Arena Kajskjul 105, som under en mycket god stämning och i härligt publiktryck beskådade 11 fighter i kampsporter utförda växelvis i MMA-oktagonen och i boxningsringen. Den tolfte kampen, tillika den främsta proffsboxningsmatchen, fick under dagens gång fram till fight-time ställas in, efter att det visat sig att Anthony Yigit insjuknat i något slags virus som successivt under natten till matchdag och fredag förmiddag slog ut honom helt från att kunna genomföra matchen, ja i själva verket ens ta sig upp ur sängen. Det fanns inget att göra åt saken och Dr Robert Ludwig förklarade honom icke startklar vid 11-tiden, beordrade honom sängliggande, och fastställde det sorgliga faktum att matchen mot tjeckiske mästaren Miroslav Serban var inställd. Någon som helst möjlighet för att ta in en super-sen ersättare var ju då utesluten, och allt som kunde göras var att meddela faktum; Serban fick ut en kompensation för utebliven match .. och publiken gick tyvärr därmed helt miste om en vad som med säkerhet hade blivit en mycket god kamp.

Det gjorde att för proffsboxningen återstod då således bara tre matcher. Och dessa hade lite svårt att ta av i kvalitativt hänseende. Tuffa, fina och mycket vältränade och ’het på fight’ Marianne Ahlborg (5-0/1 KO) kom upp mot unga och betydligt mindre väl trimmade Lili Jumali (1-2) från Georgien – i sin tur sen ersättare för i Sydafrika rese & corona-stoppade Rita Mrwebi – och det blev från start skott på ett mål. Trollhätte-tjejen gick till full attack, drev Jumali framför sig och pepprade henne med slag i en stark offensiv.

Georgiskan försökte kontra vid tillfälle, med någon men relativt ynka framgång, och var uppenbart ett nummer för liten i sammanhanget. Svenskan vann enkelt och klart första ronden, och öppnade andra ännu hårdare, drev Jumali runt ringen och upp i hennes egen ringhörna .. och där kom barmhärtigt handduken infarandes – inkastad av sekonden Elena Sikmashvili, själv boxande dam i elitklass. Detta skedde efter 34 sekunder av andra ronden, och det hela var aningens snopet, Jumali väl svag i kapacitet, men inget ont över Ahlborgs insats, som var vass och effektiv och en god demonstration av den styrka hon tar med sig in i den kommande EM-fight, hon utsetts att boxa i. Hon gjorde jobbet. Punkt, slut.

Hamza Barka (4-1/1 KO) kom upp i nästa proffsboxningsfight – efter att två MMA-kamper och en god thaiboxnings-fight klarats av dessförinnan – och ställdes mot en verkligt tuff alban, Marius Skuqi (0-3), där det blev strid på kniven och riktigt jämnt i poängprotokollet. Barka öppnade ”flashigt” i sin lätt nonchalanta stil men sprang så på en vass vänsterkrok som fick honom att knäa och spräckte höger ögonbryn, vilket först blödde ganska ymnigt. Han tog sig igenom ronden efter nu ganska bra boxning, och i vad som just då var en utmärkt spännande match.

Han fortsatte sedan en hygglig bit in i andra i god stil, men började så mycket medvetet fånga in den hårt anfallande albanen genom att låsa hans huvud under ena armen. Det blev en jämn rond med hugget som stucket vem som tog hem den. I tredje och fjärde ronderna satte sedan Barka samma låsning i system och saboterade varje möjlighet till ren boxning, samtidigt som han vred sig bort och sedan vände ryggen till motståndaren. Skuqi slet och jobbade och fick med sig någon rond hos någon domare, men kom aldrig riktigt nära en seger på poäng, i en match som nu urartat till direkt dålig boxning, och som på detta trista vis tog sig i hamn. Faktum är att Barka nog levde på kanten till att varnas i slutpartiet. Domarna kom fram till en enhällig seger för göteborgaren, men med växlande marginal: 39-37, 40-36, 39-38.

Efter en thaibox-fight mellan media-personligheterna Joakim LaMotte och Victor De Almeida och en tuff MMA-fight mellan David Jacobsson och Anatoli Tarashenko var det så dags för nästa – och vad som nu blev sista – proffsboxningen.

Nu var det dags för omsusade Costas Nanga debut i proffsringen, och det mot ganska hårde serben Dusan Stojanovic (1-7), och det stod snart klart att Göteborgs-publiken presenterades en osedvanlig talang och en superb boxare i vardande i denne lätte tungviktare, med ett afrikanskt förflutet och en Hammarby-skolning i amatörringen, och nu coachad av Luis Lagerman med Team Bulldog i ryggen.

Han rör sig som en ung ’Ali’, blixtrande snabb i händer och fötter, och trots att Stojanovic kom tufft och bestämt till fight och kämpade med vad han hade blev han utsmartad och strax nog uppsatt för en blixtrande snabb kombo som satte honom tungt på rumpan mitt i ringen, och där såg han sig förvirrat omkring, men reste sig med viss möda under Åke Johanssons räkning, och kom tillbaka in i fight med knappa halvminuten kvar av ronden. Han var strax illa ute igen, men tog sig igenom till paus. Det syntes på både honom och sekonden att man anade djupet av de bekymmer man stod inför. Direkt vid gonggongen till andra ronden kom handduken singlandes in.  Det var nog i det läget det enda förnuftiga. Detta var en suveränt skarp debut av Costas Nanga. Vad månde bliva framöver?

Därefter avslutades Fight Night 9, som hade inletts först av allt med en MMA-match, med en vass thaiboxningsfight mellan Sanny Dahlbäck och Niko Konventaus, avgjord med en knockout .. och med den stora fristilsbrottningen mellan Khamzat Chimaev och Jack Hermansson. Varefter två tusen göteborgare gick ut i fullmånens sken över Göta älv och stadens skyline och tog sig nöjda hem genom natten.