BLIXTRANDE BOXNINGSSHOW I SPIRA SÅG BERGHULT KRÖNAS TILL WBC WORLD CHAMPION

nov 28, 2021
boXning

Det var stor boxningsshow i Spira Kulturhus i Jönköping på lördagskvällen – en blixtrande boxnings-gala med knockouts och hårda poängavgörelser i den ena tuffare matcher efter den andra – till sist avslutad på nattetid med en rasande tuff VM-batalj med strid på kniven in i sista sekunden – avgjord på poäng i favör till Malmötjejen Patricia Berghult, som sedan i kretsen av sitt team med sekond pappa Jocke och headcoach och promotor Kamran Kabinejad vid sin sida kröntes till ny WBC World Super welterweight Champion..!

Patricia Berghult (15-0/3 KO) var med schweiziska Olivia Belkacem (10-3/1KO) de utsedda kämparna att göra upp om Claressa Shields abdikerade WBC-VM-bälte i super welter/lätt mellanvikt och till sist kom det till avgörande denna lördagsnatt i Jönköping.

Och det blev mycket tuffare än vad de flesta nånsin trott det skulle bli, mellan två icke-punchers, då det visade sig att Belkacem satsade allt på att på styrka och offensiv söka köra över den mer tekniska svenskan. Det var som om hon klart insett att i en boxningskamp skulle hon bli utboxad, så ursinnig offensiv – inte särskilt vackert eller ens rent – blev hennes lösning på problematiken. Och det gick så när hem. Men inte riktigt. Berghult öppnade också offensivt men smart och tog de första fem ronderna på skicklig boxning och gott kontrollerat fotarbete, där hon merendels läste av den aggressiva men rakt på enkla schweiziskans stil. Belkacem gjorde andra och tredje ronderna ganska jämna – och fick där med sig enskilda domarröster – liksom hon något klarare gjorde sjätte jämn och på ren rå offensiv tog hem sjunde. Matchen utvecklades nu allt tydligare till en stadig framåtmarsch för Belkacem, medan Berghult levde på en ännu hyggligt effektiv kontra. Öppen poängredovisning tillämpades efter fjärde och sjunde ronderna och vid båda de tillfällena ledde Patricia knappt men klart – 39-37 x 2, 40-36 respektive 68-65 x 2, 69-64 – men nu var det uppenbart att svenskan tröttnade svårt, medan Olivia tycktes lika stark alltjämt! De hade råkat skalla ihop i andra ronden, vilket renderade båda cuts – Olivia ett jack i pannan, vilket blödde ordentligt först men som hörnan snart fick kontroll på; Patricia ett litet cut längst ut på höger ögonbryn, vilket dock successivt dessutom svullande allt värre allt eftersom. Svenska kunde på stor vilja fabricera en hyggligt god åttonde rond, under svår press, men lyckades bara nödtorftigt hålla nionde jämn .. och förlorade ganska klart tionde ronden.

In i det sista såg Belkacem urstark ut! Men med matchen till ända var det ändå tämligen klart att Berghult kvalitativt gjort vad som behövdes för seger. Domarsiffrorna blev till sist 96-94, 97-93 x 2, från de tre poängdomarna David Irving (Irland), Ansi Perajoki (Finland) och Håkan Sindemark (Sverige). Utmärkt ringdomare var Daniel van de Wiele (Belgien).

När väl domslutet lästes upp av announcer Ronny Branting exploderade hallen i ett crescendo av jubel. Det hade sålts 700 biljetter, och kring ringen satt hundratalet sponsorer därutöver, så det var en både hyggligt stor och entusiastisk publik på plats.

Och medan den nya boxardrottningen kröntes i ringen av WBC supervisor Malte Müller Michaelis så omgavs team Berghult och promotorerna – Jönköpings egen Tomas Magui vid Kabinejads sida – av fotografer från alla håll plus film- och TV-kameror. Det dröjde en god stund innan det blev dags för uttåg.

Då hade denna härliga publik redan haft ett par verkliga jubelfester något tidigare – inte minst den starka hemma-reaktionen på Paolo Maguis utomordentligt fina debut i proffsringen mot ack så tuffe, och ursinnigt kämpande, georgiern Ilia Valishvili (0-6-1), en ingalunda oäven motståndare och en tuff uppgift för Paolo att starta på, i denna lättviktsfight över 4 ronder. Svensken boxade dock briljant i sin smidiga flytande boxning med rappa slagkombinationer och tog hem varje rond på poäng, dock ständigt hotad av en man som kom för att verkligen försöka vinna. Dånande publikbifall följde Paolo genom matchen, och även om Ilia, trots näsblod och ibland ostadiga ben, ständigt kom tillbaka i nya anfallsförsök, var det vid matchslut solklart vem som vunnit – och när domslutet kom (40-36 x 2, 40-35) så dånade hallen under jubel!

Pezhman Seifkhani (13-0/10 KO) hade mot sig rutinerade men betydligt lättare (114 kg mot 95) ryssen Denis Tsaryuk (13-6/10 KO), en veteran med stor yrkesskicklighet i bagaget, och som satt under tung press från ”The Lion” från start ändå förmådde sno sig undan den ena domedags-hotande attacken efter den andra i första ronden av denna 6 ronders tungviktsdrabbning. Pezhman tog klart hem ronden och öppnade därefter den andra på samma vis tills i en hård sammandrabbning deras huvuden kolliderade men svensken fick på ett slag före stopp kallades – då ryssens panna sprack upp tämligen illa, och blodet forsade ner över hans ansikte. Han togs till läkaren som stoppade fortsatt kamp. Det såg initialt ut som skadan kom av skallningen, men då ett slag var inblandat dömde ringdomare Åke Johansson TKO, vilket också fastslogs som domslut; tid 0:35 rond 2.

Kvällens andra tungviktsdrabbning var också en blixtrande snabb kamp, där de två bjässarna Awadh Tamim (14-5/9 KO), ex-tanzaniansk mästare från numera Stockholm, och Marios Kollias (7-2-1/5 KO), grekisk mästare från numera Örebro, brakade ihop som två express-lok. Det var Tamim som gick ut hårdast och faktiskt skakade Kollias, men denne tog sig snabbt samman och slog tillbaka med full kraft och rammade med en superb vänsterkrok som sänkte Awadh för tung räkning efter en knapp minut; han tog sig upp och visade ringdomare Håkan Sindemark att han var klar, och så brakade de ihop igen, men inom kort rammade Kollias på nytt hårt och nu stöp Tamim illa träffad och blev sittandes utmed repen men när han försökte resa fick han fångas upp av Sindemark för att inte handlöst gå omkull igen. Där dömdes ”out” och KO på tiden 2:01 av denna första rond.

Då hade det också varit en liknande situation i kvällens första kamp där Marcus Alberts (6-8-1/2 KO) kom upp mot Geriso Aduashvili (7-7/5 KO) från Georgien, där den friske stockholmaren gick till ’all out’ attack från första gonggong men blottade sig illa, och Geriso utnyttjade detta blixtsnabbt och fick in flera saftiga träffar och till sist en verklig ”haymaker” som skickade Markus handlöst i golvet .. han snubblade sig upp men benen bar inte och ringdomare Mika Moisio bröt mitt i vinglet, TKO 1, tid 1:30..! Alberts blev grymt besviken över vad han först uppfattade som ett ”snabbt stopp”, men det var helt korrekt och en fortsättning kunde blivit ödesdiger.

Mellan de två senast relaterade matcherna gjorde Valgerdur Gudsteinsdottir (5-2/1 KO), en duktig och stark isländska som jobbar på svensk licens, och råtuffa men lite begränsade Malta-fightern Claire Sammut (4-8/1 KO) upp i en lättviktskamp över 6 ronder, som blev en böljande och riktigt bra match, där Sammut kom in i fighten efter ett par ronders dominans av Valgerdur – det viss del, kanske inte så lite, berodde detta på att isländskan slog sin högertumme ur led och inte längre kunde knyta den näven (visade det sig efteråt) och det blev sedan en ruggig kamp om rondsegrarna. Valgerdur hade bäst ork och kunnande och kunde till sist, trots sitt ’handikapp’, bärga en riktigt skarp seger, där tre eniga domare skrev siffrorna 58-56, 59-55 x 2.

Det var en riktigt bra proffsboxningsafton – den bästa showen på flera år – och den följde då på en tidigare på dagen amatörtävling, en landskamp som utlystes som Sverige vs Norge, där efter en serie återbud Norge, vid invägning igår bestod av en enda boxare – som sedan gick och blev sjuk på natten – så av Norge blev det vid start ’noll’ ..! Istället hade man plockat ihop ett mixat lag mot Sverige i vad som nu blev sex landslagsmatcher. Där vann i rask takt på herrsidan Milad Mazdak över Jere Nemeleinen, Finland i 63,5 kg, Hampus Broman över Jegorz Mamsets, Lettland i dito 63,5 kg, John Jeppson Rydell (2-1) över Hannes Tolonen, Finland i 71 kg, vidare på kvinnosidan Marlene Hede (2-1) över Beatrise Rosetähle, Lettland i 69 kg, Stephanie Thour över Ilknur Eryilmaz, Tyskland i 57 kg och Agnes Alexiusson över Lena Büchner, Tyskland i 60 kg .. fram till vad som nu blev 6-0 till Sverige mot det mixade laget. Det var betydligt jämnare i verkligheten än vad kalla siffror säger, och en på det hela taget tämligen sevärd amatörtävling.