LOPEZ BESEGRAD – KAMBOSOS NY LÄTTVIKTSKUNG! FULTON VANN WBC/WBO ..!

nov 29, 2021
boXning

Söndagsmorgonens två stora VM-shower resulterade i upsets – och överlägset störst av dessa var skrällen i New York, där klart nederlagstippade utmanaren George ”Ferocious” Kambosos (20-0/10 KO) vann ett ytterst knappt och delat domslut över favoriten och världens regerande lättviktskung Teofimo ”The Takeover” Lopez (16-1/12 KO) och lade sig till med WBA/IBF/WBO/WBC & RING-bältena, i Hulu Theater i Madison Square Garden i New York. Det var en första klassens ’skräll’ och kom mycket överraskande, men redan i matchupptakten varslades om att något märkligt var på gång.

I första rondens slut träffade Kambosos med en vass höger och skickade mästaren i golvet, för en kortare räkning. Det blev därefter en tät fight med delade ronder mellan de två. Där Lopez fick kämpa ursinnigt för att försöka hämta in poängunderläge. I tionde ronden kunde den stentuffe amerikanen träffa bra med en överhanshöger som golvade Kambosos, men den lika tappre och inspirerat kämpande australiensaren tog sig upp och tillbaka in i kampen och svarade med en bra elfte rond, som höll honom kvar i poängledning hos två av domarna. En ursinnig sista rond blev inte avgörande åt någondera sidan – varefter följde en andlös väntan på domslutet. Lopez uppträdde som om han ’visste’ att han gjort nog, men även ’aussien’ tog ut segern!


Så kom domslutet: 115-111 till Kambosos, 114-113 till Lopez .. och 115-112 till .. Kambosos – som därmed kröntes till ny absolut världsmästare i lättvikt ..!


George Kambosos Jr är en 28-årig heltidsfighter från Sydney, New South Wales, Australien som just nu är på toppen av karriär och ’jordklot’ – större än så här kan det knappast bli – och efteråt i ringen, med alla bälten hängande på armarna log ett brett men mycket trött leende och tackade närmast ödmjukt för att ha fått nå toppen.

Han prisade sin företrädare för god kamp och lovade bli en sann Champion. Lopez var förståeligt mycket besviken på domslutet: ”Han är en ’helluva’ fighter men alla vet att jag vann inatt. Domaren höjde min näve (misstag/red komm), och jag bryr mig inte vad alla säger .. jag vann. Jag kan ta mina nederlag – men jag kom hit och gjorde jobbet, och oavsett vad de säger, jag vann.”

 

Främsta support på cardet var kampen om den vakanta IBF-VM-titeln i super feather/lätt lättvikt mellan Azinga Fuzile (15-2/9 KO) och Kenichi Ogawa (26-1-1/18 KO), vilket blev en verkligt tuff 12-rondare, där Ogawas golvningar av Fuzile blev de poängmässigt avgörande momenten, dels en gång i femte och två verkligt viktiga besök i canvasen i tolfte, vilket ledde till poängseger för Ogawa med 115-110 x 2, 114-111 – och till IBF-bältet.

Senare samma lördagsnatt (svensk söndagsmorgon) i Dolby Live at Park MGM i Las Vegas, Nevada drabbade WBC-VM-kungen Brandon Figueroa (22-1-1/17 KO) och WBO-VM-kungen Stephen Fulton Jr (20-0/8 KO) samman om att ena titlarna i super bantam/lätt fjädervikt och det blev en riktig hugg-sexa om segern, närmast ett sluggerkrig, där de två gick loss på varann med non stop slagserier från början till slut ..!

Figueroa var den som öste på klart mest, men Fulton var den precisare av de två och hade de bättre träffarna och det var stentufft handgemäng in till sista sekund. Domarna såg det 114-114 – oavgjort – och 116-112 x 2 .. till Fulton ..! Varmed ”Cool Boy Steph” Fulton tog hem båda bältena och seglar upp som ledande man i viktklassen. Men omgående bads om en returkamp från flera håll runt VM-ringen!

I främsta förmatcher vann Ra’eese Aleem (19-0/12 KO) över Eduardo Baez (20-2-2/7 KO) över 10 ronder (majoritet: 95-95, 98-92, 96-94) i super bantam om vakanta WBO/NABO-titeln; OCH dito på ett majoritets-domslut (95-95, 96-94 x 2) vann i bantamvikt Gary Antonio Russell (19-0/12 KO) över Alexandro Santiago (24-3-5/13 KO).