NORGE STÄLLER IN SAMO; WBC BEORDRAR FURY-WHYTE; OTTO MATCH I JANUARI..?

dec 15, 2021
boXning

Vi går åter mot hårdare tider i kampen mot coronan och dess nya variant ’omikron’, där ju inte minst nabo-landet Norge råkat illa ut. De hårdare restriktioner som nu införts, får också återverkan på tänkt boxning. Det var ju meningen att man i Oslo den 29/12 skulle arrangerat en proffstävling, där en av de bärande matcherna var det väl emotsedda returmötet mellan Simen Nysaether (10-0/3 KO) och vår SM-kung Samo Jangirov (7-2-1/1 KO) över 8 ronder i cruiservikt. Båda låg väl framme i förberedelser och Samo var ytterst tänd på uppgiften – han förlorade ju första mötet uppe i Trondheim något omtvistat på poäng, och var nu ute efter revansch. Nu blir det emellertid inte så, efter att de norska arrangörerna igår ställde in, främst pga begränsningarna i publik, nu satt till 50 personer, men även pga den allmänna negativa utvecklingen i pandemin. Det är möjligt, och i vart fall förhoppningarna, att det hela tas upp igen, i ljusare tider en bit in på nästa år.

Rapporter från USA och direkta hälsningar från Otto Wallin själv, säger att den store tungviktaren är i fortsatt träning och har modet väl uppe, men i belysning av senaste utvecklingen i ”Whyte-affären” har man nu måst skrinlägga alla tankar om en ombokning av matchen mot britten. Det går helt enkelt inte att få fram något den vägen. Wallins promotor Dmitry Saleta har två proffstävlingar på ”g” i januari, och tanken är nu att Otto boxar på någon av dessa. Det finns ännu ingen planerad motståndare, så Otto säger: ”Jag håller mig i form, och är redo när budet kommer. Jag ska ha min chans på världstoppen, och jag ska leverera. Jag hoppas stort på januari!”

Samtidigt är det nu klart att WBC tog sin hand ifrån en eventuell ombokning av ’Whyte-Wallin’ .. de gick i förra veckan ut med påbud att förhandlingar nu måste inledas om kommande WBC-VM mellan Champion Tyson Fury och ’mandatory challenger’ Dillian Whyte, varmed den senare är utsedd obligatorisk utmanare. NU inleds alltså den fria förhandlingsperioden, utan satt tidsbegränsning, men det brukar innebära någon månad, innan förbundet går in och utlyser dekret om VM-fighten. Samtidigt ska vi nu komma ihåg att förhandlingar förs mellan parter om en match om alla VM-bälten mellan Fury och WBA/IBF/WBO-kung Oleksandr Usyk. Så nu får vi se varthän allt detta bär av. Men det är uppenbart att vår tungviktskung Otto Wallin får ta en egen ny väg mot toppen. Må 2022 ge det …