FIGHT WEEK – BLIR TILL EN ’LUGN’ JULVECKA ..

dec 20, 2021
boXning

Efter två veckors super-lördags-boxningar – där ju en mängd stora matcher trängdes in under två helger i rad – går vi nu in i en betydligt lugnare Fight week, där det faktisk blott finns ett par större matcher att följa, och de är förlagda tidigt i veckan för att sedan skapa en lugn julhelg.

Största showen är nu redan på tisdag ”down under” i Australien, närmare bestämt i Star Event Center i Sydney, där förre VM-kungen i super fly/lätt bantamvikt Andrew ”The Monster” Moloney (21-2/14 KO) tar sig an Filippinernas Froilan ”The Sniper” Saludar (32-4-1/22 KO) i en 10 ronders kamp om vakanta WBO/Oriental-titeln i junior/lätt bantamvikt.  Den senare är före detta Asia-mästare i klassen och för Moloney är det ’come back’ efter han senaste VM-förlust på poäng i augusti mot Joshua Franco.

Samma dag – tisdag – hålls VM-boxningar i Hotel Catalonia MC i Santo Domingo, Dominikanska Republiken, där WBA-VM-kungen i stråvikt/minimumweight Victorio Saludar (21-4/11 KO) från Filippinerna försvarar sitt bälte mot unga esset, 21-årige hemmasonen Erick Rosa (4-0/1 KO) som ju erövrat interim-bältet redan i sin fjärde match. Detta är Saludars första försvar sedan han vann WBA-bältet mot Robert Paradero i februari – han höll tidigare WBO-VM 2018-19.

Detta är vad det blir av större titelfighter under veckan. Det går en betydande show i Moskva på julafton med Khariton Agrba (6-0/3 KO) vs Petr Petrov (42-6-2/23 KO) om IBF:s vakanta EM-titel i super light/lätt weltervikt som huvudmatch, med hela fjorton proffsmatcher på programmet. På juldagen är de traditionella belgiska boxningarna inställda pga coronan, men det går en jul-show i Newark, New Jersey med hyggligt starka welterviktsfighten Vito Mielnicki (9-1/6 KO) vs Nicolas DeLomba (16-3/5 KO) i huvudmatch. Den traditionella ”Boxing Day” – annandag jul – är inte längre en boxningsdag, och inte heller i år blir denna söndag särskilt märkvärdig i den aspekten, även om det faktiskt boxas i sex mindre proffstävlingar då framförallt i Afrika men även i Italien, Schweiz och Ryssland.