”MINI PACMAN” OCH MOLONEY SEGRADE …

dec 22, 2021
boXning

Vid de sista stora titelmatcherna före nyåret segrade under tisdagen övertygande Andrew Moloney nere i Australien och med nöd och näppe, men dock, nya stjärnan Erick ”Mini Pacman” Rosa i Dominikanska Republiken.

Förre VM-kungen Moloney (22-2/14 KO), kallad ”The Monster”, mötte tuffe Froilan Saludar (32-5-1/22 KO) i en 10-rondare i junior/lätt bantamvikt om WBO/Oriental-titeln i The Star Event Center i Sydney och kunde efter en jämn upptakt på matchen ta över och mot slutet helt dominera fram till en klar poängseger (99-91, 98-91, 98-92). Moloney är därmed tillbaka i utmanarläge om VM. Främsta support här var Faris Chevalier (12-1/7 KO) som tog en stark poängseger i lätt tungvikt över 10 ronder mot förre IBO-mästaren Renald Quinlan (13-8/8 KO).

OCH i Hotel Catalonia i Santo Domingo i D.R lyckades nya stjärnskottet Erick Rosa (5-0/1 KO) att med minsta marginal, men inte fel, att norpa WBA-VM-titeln i minimum-vikt (105 pounds/47,6 kg) från regerande mästare Victorio ”Vic” Saludar (21-5/11 KO) från Filippinerna via ett delat domslut efter 12 fullbordade ronder. Saludar var den som pressade framåt, medan den 21-årige ”Mini Pacman” boxade på kontra – och i tredje ronden lyckades utmanaren golva mästaren momentant och fick också en nedslagning registrerad för sig i rond 9, men i tionde kom Saludar tillbaka med att golva Rosa och dominerade sedan slutet av matchen. Det blev en fråga om vem som gjort mest för att vinna, och därvid lite ’tycke och smak’, och domarna delade sig i uppfattning. Två domare såg det till Rosa (116-109, 113-112) medan den tredje såg det till Saludar (113-112). Därmed är således den ’nye Pacman’ ny mästare i den lättaste viktklassen, på bara fem proffsmatcher .!

 

Detta var den sista större titelmatchen före jul-helgen. Nästa VM-titelmatch utkämpas först, i sedvanlig ordning, på nyårsafton i Japan – Ioka vs Fukunaga, WBC super fly – om än i nedbantad form, jämfört med ett normalt nyår.