MAGSAYO ERÖVRADE VM-TITELN – SKADAD RUSSELL FÖLL ..

jan 23, 2022
boXning


På lördagsnatten i Borgota Hotel Casino & Spa i Atlantic City, New Jersey i USA fick den nutida längst regerande VM-kungen i boxning Gary Russell Jr (nu 31-2/18 KO) se sin titel gå förlorad, då han med en besvärande axelskada och väsentligen ”enarmad” inte kunde hålla undan filippinske utmanaren Mark Magsayo (24-0/16 KO), som via en till sist knapp men avgörande poängvinst kunde erövra WBC-VM-bältet i fjädervikt..! Den ’skevhänte’ VM-kungen Russell kom efter en slagväxling i fjärde ronden tillbaka till ringhörnan med en skadad högeraxel vilket gjorde att han från sin south paw gard sakligt sett därefter inte kunde jabba längre och väsentligen boxade med bara vänsternäven efter det. Magsayo sa efteråt att han uppfattade skadan och hörnan jagade på honom att här fanns chansen till seger, och den 26-årige utmanaren jobbade hårt rond efter rond för att bygga en poängledning – rent statistiskt slog han mycket fler slag än Russell (punchstats: 259-140) – men hos poängdomarna förblev kampen jämn och oviss in i det sista. Russell arbetade även fortsättningsvis tämligen skickligt trots sitt handikapp och kunde hålla striden jämn. När väl allt sammanfattades i domslut efter 12 fullbordade ronder dömde en poängdomare oavgjort 114-114 men de övriga två såg båda Mark Magsayo segrare med 115-113, varmed utmanaren kröntes till ny WBC-Champion. Och Gary Russells långa VM-sejour kom till ett slut.

Efteråt var den gamle mästaren besviken: ”Jag tycker jag vann matchen. Jag kämpade med en arm, men han hade fullt upp med en enhänt motståndare och matchen igenom gav jag honom en lektion i boxning. Jag kunde fortsatt slå effektivt med vänstern och träffade som jag ville. Jag borde fått segern!” Magsayo sa glädjestrålande: ”Det här var min dröm i uppfyllelse. Jag är så stolt över att vara världsmästare nu, så tack till alla fans som trott på mig! Det var ett av mina slag som gav honom skadan, och det gav mig en fördel jag kunde utnyttja. Jag gjorde det, och nu är jag Champion!”

 

På förmatch-cardets främsta semi, i en spännande returkamp, kunde lätta welterviktaren Subriel Matias (18-1/18 KO) vända på steken mot sin tidigare (ende) besegrare Petros Ananyan (16-3-2/7 KO) och efter en sluggerfest till sist sänka motståndaren med en vänsterkrok i slutet av 9:e ronden. Ananyan tog sig upp och kom till ringvila, men där bröt doktorn matchen efter inspektion. Matias seger på TKO 9.

Och i den andra semin fick förre VM-utmanaren Tugstsogt ”King Tug” Nyambayar (12-2-1/9 KO) det oväntat tufft mot sene inhopparen Sakaria Lukas (25-1-1/17 KO) och det blev en ytterst jämn historia som slutade i ett oavgjort domslut (96-94, 94-96, 95-95) efter tio fulla ronder.

Evander Holyfields son, Evan Holyfield (9-0/6 KO) vann på poäng 6 över Chris Rollins (5-4-1/4 KO) i lätt mellanvikt, i en ganska ensidig fight.