FIGHT WEEK: KING VS ARUM – BRYAN-GUIDRY, MAKABU-MCHUNU VS ROBSON-MARTINEZ..

jan 25, 2022
boXning

Det växer så sakteliga till något i aktivitet under rådande vecka med en del intressanta kamper på ”g” där ute, och med två stora konkurrerande tävlingar mot varann under lördagens veckotopp – och just det får en extra snits genom att det är senaste kapitlet i en långvarig promotorkamp, nämligen mellan Don King och Bob Arum.

King arrangerar på lördagskvällen i Packard Music Hall i Warren, Ohio en ganska så god ”double header”, kallad ”Return to Greatness”, där WBA:s regulära VM-kung (kallad ”world”) Trevor Bryan (21-0/15 KO) möter relativt okände utmanaren Jonathan Guidry (17-0-2/10 KO) i den ena huvudkampen och WBC:s cruiservikts-världsmästare Ilunga Junior Makabu (28-2/25 KO) möter sydafrikanske utmanaren Thabiso Mchunu (23-5/13 KO) i den andra. 32-årige Bryan, som är en mycket duglig boxare, har svårt att platsa i en top-20-raking i tungviktsklassen, men är likväl WBA:s tungviktskung – de kallar Oleksandr Usyk för ’super-champion’ – och han är här ute efter sin 22:a raka seger i sitt andra försvar av detta dubiösa bälte. Guidry, en skäggig lantbo från Louisiana, har dock aldrig varit uppe på denna nivå tidigare, faktiskt inte ens gjort en enda match på 10 ronders distans, så frågan är vad han förmår här, trots sitt obesegrade record. Ilunga Makabu, ursprungligen från Congo, men med en högst internationell karriär runt om i världen (merparten matcher i Sydafrika), är dock legitimt en av viktklassens allra främsta namn; han gör här sitt andra försvar av VM-bältet. Mchunu är en högst respektabel utmanare, som kommit (tillbaka) till VM genom segrar över landsmannen Oosthuizen och ryssarna Denis Lebedev och Evgeny Tischchenko. Han har ett tidigare försök på VM, mot dåvarande 91 kg-kungen Usyk och det gick inte (2016), och han har också mött Makabu förut (2015), och då gick det åt skogen i en dock mycket tuff kamp. Detta är en skarp show, som säljs PPV över världen.

Den går samtidigt som ESPN:s stora sändning samma natt, i Top Rank/Bob Arums arrangemang från Hard Rock Hotel & Casino i Tulsa, Oklahoma, där showen toppas av brasilianske OS-vinnaren från 2016 Robson Conceicao (nu 16-1/8 KO som proffs), som här kommer tillbaka från sin VM-förlust i super feather/lätt lättvikt mot Oscar Valdez i höstas, och nu tar sig an vasse och obesegrade Xavier Martinez (17-0/11 KO) i en utmärkt match över 10 ronder i lätt lättvikt. Den backas upp av ytterligare en match i samma viktklass mellan Rene Tellez Giron (16-1/10 KO) och Luis Melendez (17-1/13 KO), dito över 10 ronder.

Det hålls också goda boxningar i Salle Pierre Jablonski i Chateauroux i Frankrike på lördagen, där Thomas Faure (20-4-1/2 KO) möter Kevin Thomas Cojean (27-10-2/10 KO) om vakanta EU-titeln (EBU) i lätt tungvikt, 12 ronder. Båda boxarna är fransmän.